Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Enkel förbĂ€ttring ger mycket mer mat frĂ„n all fĂ„ngad fisk

🐟 Enkel förbĂ€ttring ger mycket mer mat frĂ„n all fĂ„ngad fisk

Genom att sortera fiskens olika delar pÄ ett bÀttre sÀtt och doppa de delar som snabbt hÀrsknar i en speciell lösning gÄr det att utnyttja mycket mer av fÄngade fiskar Àn vi gör idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Av den fisk som fÄngas idag Àr det bara sjÀlva filerna som anvÀnds till mat medan resten endera blir djurfoder eller bara avfall som slÀngs bort. Det betyder att mer Àn hÀlften av fisken inte blir till mat. En stor skillnad mot hur vi behandlar kött dÀr det mesta tas om hand och blir till livsmedel.

Nu vill forskare frÄn Chalmers fÄ oss att Àven anvÀnda i stort sett allt av den fisk vi fÄngar. Det enda som behövs Àr egentligen att industrin sorterar fisken pÄ ett nytt sÀtt.

– Med vĂ„r nya sorteringsmetod hanteras alla delarna av fisken lika varsamt som filĂ©n. Fokus ligger pĂ„ att bevara kvaliteten genom hela vĂ€rdekedjan. I stĂ€llet för att övriga delar blandas samman i en och samma uppsamlingstank och blir biprodukter, tas de om hand var för sig och bevarar sin livsmedelskvalitet, precis som inom köttindustrin, sĂ€ger forskningsledaren Ingrid Undeland, professor pĂ„ Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ett problem med att anvÀnda restrÄvaror som fiskens rygg, huvud och buk Àr att de snabbt hÀrsknar. Men forskarnas metod innebÀr att dessa delar doppas i en speciell lösning som gör att delarna hÄller lÄngt över en vecka i stÀllet för knappt en dag. NÄgot som ger fiskberedningsföretagen mycket mer tid att omvandla rÄvaran till anvÀndbara produkter.

Metoden som forskarna utvecklat gör det möjligt att separera filé, ryggben, stjÀrtfena, huvud, buklist och inÀlvor. Rygg och huvud kan anvÀndas som fiskfÀrs, buk och inÀlvor ger omega-3-fettsyror och stjÀrtfenan kan fungera som rÄmaterial till marint kollagen som anvÀnds i bÄde livsmedel och kosmetika.

– VĂ„r studie visar att den hĂ€r typen av sortering Ă€r viktig, inte minst för att undvika att fiskdelar som hĂ€rsknar snabbt blandas med delar som Ă€r betydligt mer stabila. Sorteringsmetoden öppnar nya möjligheter att producera livsmedel av hög kvalitet, sĂ€ger forskaren Haizhou Wu, som Ă€r artikelns försteförfattare.

Den nya metoden har redan uppmÀrksammats av fiskberedningsindustrin och företaget Sweden Pelagic testar nu metoden i sin produktion.

– Sorteringstekniken ger oss mycket fler möjligheter att utveckla nya hĂ€lsosamma och vĂ€lsmakande livsmedel och att utöka vĂ„rt sortiment. I Ă„r uppskattar vi att vi kommer att producera runt 200–300 ton fĂ€rs frĂ„n sillens ryggben och ambitionen Ă€r att öka den siffran varje Ă„r. Vi ser att intresset finns, bĂ„de hos livsmedelsindustrin och hos offentliga mĂ„ltidsproducenter som till exempel skolkök, sĂ€ger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelagic.

LÀs hela studien hÀr.

🐬 Ny effektiv och lĂ„gteknologisk lösning för marina bifĂ„ngster
FiskenÀt Àr vanligtvis osynliga för djur som anvÀnder ekolokalisering, men nu har marinbiologer frÄn Tyskland kommit pÄ en lösning för att göra nÀt synliga för akustiska signaler och dÀrmed hjÀlpa djur att undvika nÀten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.