Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 Ny effektiv och lågteknologisk lösning för marina bifångster

🐬 Ny effektiv och lågteknologisk lösning för marina bifångster

Fiskenät är vanligtvis osynliga för djur som använder ekolokalisering, men nu har marinbiologer från Tyskland kommit på en lösning för att göra nät synliga för akustiska signaler och därmed hjälpa djur att undvika näten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tyvärr fastnar många arter som inte är målet för fisket, som delfiner och havssköldpaddor, i fiskenät. Detta är ett vanligt och massivt problem i fiskeribranschen. Orsaken är att många av dessa arter använder ekolokalisering för att "se" och de flesta nät är osynliga för deras ekolod. Enligt Positive News så dör väldigt många valar av olika arter efter att ha trasslat in sig i fiskeredskap. Även havssköldpaddor, bläckfiskar och havsfåglar drabbas av samma öde.

Nu har marinbiologer i Tyskland kommit på ett sätt att göra nät och andra fiskeredskap synliga för dessa djur. De trär näten med små pärlor gjorda av akrylglas. Varför? Dessa pärlor kan reflektera djurens ekolodsignaler vilket innebär att pärlorna på nätet blir “synliga” när signalerna studsar tillbaka. Tidiga testerna i Östersjön har visat att tumlare var bättre på att undvika pärlnät.

Daniel Stepputtis, en marinbiolog från Thünen Institute of Baltic Sea Fisheries i Rostock, upptäckte dock ett problem med lösningen. Några av djuren som likväl trasslade in sig i näten med pärlor hade sovit. Tumlare kan simma medan de sover och de stänger av sin ekolokalisering under sömnen. Positive News skriver att Stepputtis kombinerade sitt pärlnät med en akustisk enhet som avger artificiella varningssignaler för tumlare. Det är ett försök att åtgärda komplikationen med sovande individer och att han planerar att stämma (tune) pärlorna till arternas specifika frekvenser.

Andra lösningar på problematiken kring bifångster inkluderar att fästa lampor som avger grönt ljus på fiskenät. Detta visade sig minska mängden oavsiktligt fångade marina arter samtidigt som det inte påverkade fiskfångsterna.

Positiva News skriver "De upplysta näten testades utanför kusten i Baja California i Mexiko, där de visade sig få in 63 % mindre bifångst än obelysta nät; inklusive 51 procent färre sköldpaddor och 81 procent färre bläckfiskar. Samtidigt fann en studie från University of Exeter 2019 att lampor på fiskeredskap minskade bifångst av sköldpaddor med 70 %. En separat studie noterade 85% minskning av bifångsten av havsfågel när näten tändes."

Bild: D Stepputtis via Positive News


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.