Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 Ny effektiv och lĂ„gteknologisk lösning för marina bifĂ„ngster

🐬 Ny effektiv och lĂ„gteknologisk lösning för marina bifĂ„ngster

FiskenÀt Àr vanligtvis osynliga för djur som anvÀnder ekolokalisering, men nu har marinbiologer frÄn Tyskland kommit pÄ en lösning för att göra nÀt synliga för akustiska signaler och dÀrmed hjÀlpa djur att undvika nÀten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

TyvĂ€rr fastnar mĂ„nga arter som inte Ă€r mĂ„let för fisket, som delfiner och havssköldpaddor, i fiskenĂ€t. Detta Ă€r ett vanligt och massivt problem i fiskeribranschen. Orsaken Ă€r att mĂ„nga av dessa arter anvĂ€nder ekolokalisering för att "se" och de flesta nĂ€t Ă€r osynliga för deras ekolod. Enligt Positive News sĂ„ dör vĂ€ldigt mĂ„nga valar av olika arter efter att ha trasslat in sig i fiskeredskap. Även havssköldpaddor, blĂ€ckfiskar och havsfĂ„glar drabbas av samma öde.

Nu har marinbiologer i Tyskland kommit pĂ„ ett sĂ€tt att göra nĂ€t och andra fiskeredskap synliga för dessa djur. De trĂ€r nĂ€ten med smĂ„ pĂ€rlor gjorda av akrylglas. Varför? Dessa pĂ€rlor kan reflektera djurens ekolodsignaler vilket innebĂ€r att pĂ€rlorna pĂ„ nĂ€tet blir “synliga” nĂ€r signalerna studsar tillbaka. Tidiga testerna i Östersjön har visat att tumlare var bĂ€ttre pĂ„ att undvika pĂ€rlnĂ€t.

Daniel Stepputtis, en marinbiolog frĂ„n ThĂŒnen Institute of Baltic Sea Fisheries i Rostock, upptĂ€ckte dock ett problem med lösningen. NĂ„gra av djuren som likvĂ€l trasslade in sig i nĂ€ten med pĂ€rlor hade sovit. Tumlare kan simma medan de sover och de stĂ€nger av sin ekolokalisering under sömnen. Positive News skriver att Stepputtis kombinerade sitt pĂ€rlnĂ€t med en akustisk enhet som avger artificiella varningssignaler för tumlare. Det Ă€r ett försök att Ă„tgĂ€rda komplikationen med sovande individer och att han planerar att stĂ€mma (tune) pĂ€rlorna till arternas specifika frekvenser.

Andra lösningar pÄ problematiken kring bifÄngster inkluderar att fÀsta lampor som avger grönt ljus pÄ fiskenÀt. Detta visade sig minska mÀngden oavsiktligt fÄngade marina arter samtidigt som det inte pÄverkade fiskfÄngsterna.

Positiva News skriver "De upplysta nÀten testades utanför kusten i Baja California i Mexiko, dÀr de visade sig fÄ in 63 % mindre bifÄngst Àn obelysta nÀt; inklusive 51 procent fÀrre sköldpaddor och 81 procent fÀrre blÀckfiskar. Samtidigt fann en studie frÄn University of Exeter 2019 att lampor pÄ fiskeredskap minskade bifÄngst av sköldpaddor med 70 %. En separat studie noterade 85% minskning av bifÄngsten av havsfÄgel nÀr nÀten tÀndes."

Bild: D Stepputtis via Positive News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.