Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐛 Naturliga feromoner kan ersĂ€tta bekĂ€mpningsmedel

🐛 Naturliga feromoner kan ersĂ€tta bekĂ€mpningsmedel

Ett nytt sÀtt att producera feromoner kan ge oss billigare och miljövÀnligare sÀtt att bekÀmpa skadeinsekter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Skadeinsekter förstör stora mÀngder livsmedel pÄ vÀrldens Äkrar varje Är. För att minska skadorna anvÀnder lantbrukarna ofta kemiska bekÀmpningsmedel. DessvÀrre Àr dessa ofta skadliga för andra insekter, vÀxter och djur som vi inte vill skada.

Ett alternativ Àr att anvÀnda feromoner. Det Àr doftÀmnen som anvÀnds av bland annat insekter vid parningskommunikation. Feromonerna förvirrar skadeinsekterna sÄ att de lÀmnar grödan i fred.

Fördelen med feromoner Àr att de inte har nÄgra negativa effekter pÄ miljö och mÀnniskor. I och med att man anvÀnder feromoner som skadeinsekterna Àr beroende av för sin parning riskerar man inte att de utvecklar resistens mot de feromonerna.

Ett problem med att anvÀnda feromoner Àr att dagens kemiska produktion av dem Àr dyr och kan ge upphov till miljöfarligt avfall.

Nu har ett internationellt forskarlag lyckats utveckla en metod dÀr feromonerna kan produceras pÄ biologisk vÀg.

”Genom att genmodifiera vĂ€xten oljedĂ„dra (Camelina sativa) har vi framstĂ€llt en linje av vĂ€xten som producerar och lagrar en fettsyra i fröerna som efter extraktion och nĂ„gra enkla kemiska reaktioner kan omvandlas till fjĂ€rilsferomoner. Allt till en lĂ„g kostnad jĂ€mfört med syntetiskt framstĂ€llda feromoner”, sĂ€ger Christer Löfstedt, biolog vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare och utveckla metoden till en kommersiell produkt, som de tror kan lanseras inom ett par Är. Genom att den nya metoden kan sÀnka kostnaden för att framstÀlla feromoner kan det ocksÄ bli mer attraktivt att anvÀnda feromoner i större skala inom jordbruket.

”Den jĂ€mförelsevis lĂ„ga kostnaden för vĂ€xtbaserad produktion av feromoner innebĂ€r att dessa kan anvĂ€ndas ocksĂ„ till stapelgrödor dĂ€r feromonbaserad bekĂ€mpning av skadeinsekter tidigare inte varit ekonomiskt hĂ„llbar”, sĂ€ger Christer Löfstedt.

LÀs hela studien hÀr.

🍎 Nanosensor visar om frukt besprutats med bekĂ€mpningsmedel
Nanosensorer kan avslöja om det finns farliga bekÀmpningsmedel pÄ frukt och tekniken Àr sÄ skalbar att det gÄr att testa individuella frukter ute i butikerna.
🩠 Bakterier kan rensa sjöar frĂ„n plast
RÀtt blandning av bakterier i en sjö kan mer Àn fördubbla bakteriernas förmÄga att bryta ner plast.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.