Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒœ HĂ€rdigt grĂ€s kan ge större majsskördar

đŸŒœ HĂ€rdigt grĂ€s kan ge större majsskördar

En tÄlig grÀssort visade forskare hur majs kan göras mer tÄligt mot nÀringsbrist, minska behovet av gödsel och öka skördarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

GrÀssorten Seashore Paspalum Àr ett av de hÀrdigaste grÀsen vi kÀnner till. Det tÄl torka, salthaltigt vatten, vÀrme och kyla bÀttre Àn andra grÀs. Det gör att den bland annat anvÀndes pÄ planerna i fjolÄrets fotbolls-VM i heta Qatar, men Seashore Paspalum kan ocksÄ visa hur vi effektiviserar spannmÄlsodlingen i framtiden.

Forskare vid University of Nebraska–Lincoln i USA har nĂ€mligen lyckat isolera de gener i grĂ€set som gör det sĂ„ tĂ„ligt. Det visade sig att nyckeln till tĂ„ligheten Ă€r att grĂ€set reagerar pĂ„ nĂ€ringsbrist genom att fördubbla produktionen av sockermolekylen trehalose.

SpannmÄl som majs och sorghum anvÀnder samma metod, men producerar inte lika mycket trehalose och Àr dÀrmed inte lika tÄliga. Forskarna testade dÀrför att Àndra gener i majs sÄ att de ocksÄ producerade mer trehalose.

Det fungerade inte sÄ bra, sÄ forskarna prövade i stÀllet att hÀmma ett enzym i majs som bryter ner trehalose. Det gjorde att majsen vÀxte bÀttre Àven om den fick mindre nÀring. Den nya varianten kan inte bara vÀxa bÀttre under svÄra förhÄllanden utan krÀver ocksÄ mindre nÀring och dÀrmed gödsel under normala förhÄllanden.

Forskarna ska nu gÄ vidare och försöka fÄ fram en kommersiellt gÄngbar variant av den nya majsen.

”Om vi kan introducera den hĂ€r genregionen in i andra högavkastande varianter som till exempel majs som ger stora skördar, men som Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nsliga för nĂ€ringsbrist sĂ„ kan vi kanske fĂ„ en variant som bĂ„de ger stor avkastning stor tĂ„lighet”, sĂ€ger Guangchao Sun, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

🌿 Genmodifierad vĂ€xt Ă€r 30 gĂ„nger bĂ€ttre pĂ„ att rena luften
Genom att modifiera nÄgra gener i en vanlig gullranka gÄr det att öka vÀxtens möjlighet att rena luft och Àven fÄ den att rena luften frÄn fler sorters partiklar.
🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris
A-vitaminbrist drabbar miljontals barn vÀrlden över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkÀnt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.