Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„“ Framtidens kött kommer i mĂ„nga skepnader

đŸ„“ Framtidens kött kommer i mĂ„nga skepnader

Är du inte redo att ge upp kött Ă€n? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. HĂ„llbart kött, "fake-meat", odlat kött: framtidens vĂ€xtbaserade kost erbjuder med teknikens hjĂ€lp mĂ„nga hĂ€lsosamma och klimatvĂ€nliga "köttiga" alternativ.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

I en tidigare artikel gick vi igenom fördelarna som finns med att byta till en flexibel kost med fÀrre köttbaserade produkter till förmÄn för mer grönsaker och spannmÄl.

đŸœïž DĂ€rför kommer du – och planeten – leva lĂ€ngre med vĂ€xtbaserad kost
Vill du leva ett lĂ€ngre och hĂ€lsosammare liv? Är du ocksĂ„ sugen pĂ„ att hjĂ€lpa planeten att hĂ„lla lĂ€ngre? I sĂ„ fall har Marco Borsari vĂ€rdefull kunskap för dig.

De viktigaste slutsatserna om vÄrt Àtande var:

  • En vĂ€xtbaserad kost kan förbĂ€ttra vĂ„r hĂ€lsa genom att minska undernĂ€ring, fetma, hjĂ€rt- och kĂ€rlbaserad ohĂ€lsa samt cancer.
  • Att Ă€ta mer grönt kan ocksĂ„ minska vĂ„rt miljöavtryck genom att minska utslĂ€ppen med upp till 23 kg CO2 varje vecka. Och det behöver inte kosta oss mer.

Men förutom de praktiska aspekterna sÄ Àr kött ocksÄ nÀra kopplat till personliga preferenser och sjÀlva njutningen med att Àta.

NÀr vi Àter Àr njutningen central.

LĂ„t oss vara Ă€rliga, kött Ă€r gott. Det har en unik konsistens och textur. Och Ă€ven om det kommer att fungera alldeles utmĂ€rkt att stĂ€lla om till en mer vĂ€xtbaserad kost, kan man frĂ„ga sig: Är det rĂ€tt att beröva oss sjĂ€lva denna lĂ€ckra - förvisso Ă€ven ohĂ€lsosamma, resurskrĂ€vande och oetiska - mat i framtiden?

I den hÀr artikeln kommer vi att utforska alla möjliga alternativ som finns, bÄde befintliga och framtida: allt ifrÄn "fake meat" (falskt kött) till odlat kött, ja till och med kött som tillverkas av jÀst.

Vilket öde vÀntar köttet?

Även om det Ă€r mycket troligt att en majoritet av det processade röda köttet vart efter kommer att uteslutas frĂ„n vĂ„r kost, sĂ„ kommer det inte att vara nödvĂ€ndigt att helt och hĂ„llet överge den aptitliga smaken av kött.

Vi kan till exempel i framtiden vÀlja att gynna hÄllbart producerat kött. Kött blir hÄllbart om det produceras pÄ ett naturligt sÀtt, genom att undvika att kemiskt modifiera köttets sammansÀttning, som idag sker med bearbetat kött. En annan dellösning Àr att konsumera sÄ kallade zero miles-produkter vilket innebÀr har en mer direkt skillnad för miljön.

I grund och botten Àr det mycket troligt att vi kommer att fortsÀtta att njuta av lokalodlat kött som producerats pÄ ett hÄllbart sÀtt, och dÀrmed kunna upprÀtthÄlla en flexitÀr kost. Att vara flexitarian innebÀr att föredra en vegetarisk kost med tillfÀlliga undantag och flexibilitet, vilket kan vara den rÀtta lösningen för en smidig övergÄng till mer vÀxtbaserat Àtande.

❗46 procent av EU:s konsumenter har avsevĂ€rt minskat sin köttkonsumtion under bara de senaste Ă„ren.

Det finns mÄnga olika initiativ med fokus pÄ att producera kött (sÀrskilt rött kött och hamburgare) pÄ alternativa och Ànnu mer klimatvÀnliga sÀtt, baserat pÄ olika slags forskning.

Grönsaker som smakar kött?

Hackade grönsaker smakar kött

Det första hÄllbara alternativet Àr "fake meat", en vÀxtbaserad kopia som redan finns i butiker och restauranger. Det tillverkas av en blandning av olika grönsaker, som mals, kombineras och bearbetas för att uppnÄ köttets smak och konsistens.

Ett kÀnt exempel Àr Beyond Burger, dÀr man försökt reproducera köttegenskaperna pÄ följande sÀtt:

  • proteinbehovet kommer frĂ„n föreningen av Ă€rter och brunt ris
  • animaliska fetter reproduceras med hjĂ€lp av kokos- och rapsolja
  • kolhydrater och textur skapas genom att tillsĂ€tta potatisstĂ€rkelse och metylcellulosa
  • nĂ€ringsĂ€mnen fĂ„s genom att tillsĂ€tta mineraler som kalcium, jĂ€rn, salt och kaliumklorid
  • och till sist, för att Ă„terskapa smaken och sjĂ€lva utseendet pĂ„ köttet sĂ„ anvĂ€nds rödbetsjuice och Ă€ppelextrakt

❗En livscykelanalys (LCA) utförd av University of Michigan visade hur detta innebar en betydande minskning av miljöpĂ„verkan: 90 procent minskade gasutslĂ€pp, 93 procent mindre mark krĂ€vs, 99 procent mindre vattenanvĂ€ndning.

Liknande resultat i miljöhÀnseende kommer frÄn ett annat exempel pÄ "fake meat": Impossible Burger.

Även i Impossible Burger anvĂ€nds kokosolja till fettdelen, men soja och potatis till proteinerna. SĂ€rskilt hemprotein, kallat leghemoglobin, anvĂ€nds för att exakt Ă„terge det omisskĂ€nnliga "köttiga" bettet och aromen.

Impossible-teamet lyfter ocksÄ en viktig frÄga: Vad hÀnder om vi lyckas Äterskapa en exakt köttsmak och konsistens, kommer det leda till samma hÀlsoproblem som riktigt kött medför?

FrÄn resultaten av deras studier verkar svaret dock vara nej: molekylen som kallas hem, ansvarig för den "köttiga" smaken, Àr inte direkt kopplad till hjÀrt-kÀrlsjukdomar och cancer.

Dessutom uppvisar Impossible-burgaren mycket intressanta resultat vad gÀller nÀringsintag: den innehÄller en viss mÀngd bra kostfiber som inte finns i djurkött och uppenbarligen inget kolesterol alls. Och den har samma mÀngd protein och mÀttade fetter - samt motsvarande eller större mÀngder av mÄnga mikronÀringsÀmnen - jÀmfört med vanlig köttfÀrs.

Att Àta alternativt kött betyder inte att du kommer att förlora den "köttiga" smaken.

Laboratorier som köttodlingsfÀlt

Men, som termen fake-meat i sig antyder, Àr du beroende av den typiska blodiga smaken av tillagat kött, sÄ kommer den vÀxtbaserade varianten aldrig att kunna erbjuda det.

Men oroa dig inte, det finns en ny teknik pÄ gÄng som kommer att lösa ocksÄ detta problem: odlat kött.

Tanken Àr kittlande: först tar man en liten biopsi av djurceller medan djuret Àr under narkos (och dÀrmed slipper lidande) och lÄter sedan dessa vÀxa i ett laboratorium. Sedan förses cellerna med en tillvÀxtstÀllning och de nödvÀndiga nÀringsÀmnena (som kolhydrater, aminosyror, etc.) för att efter det placeras i en bioreaktor som kontrollerar temperatur, tryck och andra vitala egenskaper.

Om proceduren fungerar sÄ Àr det möjligt att Äterskapa GMO-fritt, icke-fake perfekt, utan istÀllet riktiga muskelfibrer. Samma som har sitt ursprung inuti djuret under dess tillvÀxt.

Ett sÄdant hÀr laboratorium kan bli det nya avelsfÀltet för kött och animaliska proteiner.

MiljöpÄverkan Àr naturligtvis liten ur alla synvinklar dÄ den endast krÀver en brÄkdel av den boskap som anvÀnds idag.

Det lÄter som science fiction, men det första exemplet finns faktiskt redan pÄ marknaden. Singapore godkÀnde nyligen försÀljningen av kycklingÀgg av den kaliforniska start-upen Just Egg, som produceras genom att odla celler i laboratoriet.

Och mÄnga fler företag investerar inom detta omrÄde, av vilka mÄnga redan har byggt pilotanlÀggningar och förvÀntas komma in pÄ marknaden i Är.

För att se hur det fungerar i praktiken kan man titta pÄ anvÀndardata frÄn det hollÀndska företaget Mosa Meat, ett av företagen som Àr pÄ den mest avancerade utvecklingsnivÄn.

Forskargruppen analyserade noggrant tillvÀxten av muskelfibrer i djuret för att kunna omforma dess egenskaper i laboratoriet. För att ge köttet rÀtt konsistens och fÀrg vÀljs mÄlspecifika köttproteiner som har en helt annan struktur Àn vÀxtbaserade. Dessutom, för att Äterge den blodiga köttsmaken, försöker man Äterskapa det exakta fettfingeravtrycket, som ses pÄ bilden nedan.

Triglyceridprofilen för kokosnötolja, som, som vi har sett, ofta anvÀnds som fett i vÀxtbaserat kött, Àr vÀldigt lÄngt ifrÄn konventionellt fett, medan Mosa Meat-odlat fett verkar vara mer lika. Bild: https://mosameat.com/blog/how-we-make-real-meat

Den första hamburgaren kostade hela $250 000 (2,4 miljoner kronor), men mÄlet Àr att komma ut pÄ marknaden med en hÀpnadsvÀckande kostnad pÄ bara $9 (85 kronor).

Ett annat alternativ innebÀr omprogrammering av jÀstceller för att kunna producera animaliskt fett.

🍔 JĂ€st fĂ„r vĂ€xtbaserad mat att smaka som riktigt kött
Omprogrammerade jÀstceller kan producera animaliskt fett, vilket kan fÄ vÀxtbaserad mat att smaka mer som kött.

Som vi har sett sÄ tycks en vÀxtbaserad kost med en god nÀringsbalans vara mer av en kulturell Àn en teknisk frÄga. Och det finns redan en hel del riktigt bra alternativ till kött tillgÀngliga, eller Ätminstone inom rÀckhÄll.

Framtidens mat tycks bestÄ av en mer flexibel vegetarisk kost, utan att för den sakens skulle utesluta kött helt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.