Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍔 JĂ€st fĂ„r vĂ€xtbaserad mat att smaka som riktigt kött

🍔 JĂ€st fĂ„r vĂ€xtbaserad mat att smaka som riktigt kött

Omprogrammerade jÀstceller kan producera animaliskt fett, vilket kan fÄ vÀxtbaserad mat att smaka mer som kött.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÀxtbaserat kött Àr redan en miljardmarknad och berÀknas vÀxa med 15 procent per Är fram till 2027 enligt analysföretaget Research And Markets. Men forskare vid Chalmers tror att jÀst kan öka marknaden Ànnu mer.

Forskarna menar att det vÀxtbaserade köttet fortfarande inte smakar som riktigt kött. Men det hoppas de kunna Àndra pÄ.

De anvÀnder jÀstceller för att producera animaliska fetter, helt utan att blanda in djur i tillverkningen. Forskarna har programmerat om jÀstceller sÄ att de producerar samma fettstrukturer som bildas i djur.

– EfterfrĂ„gan drivs just nu av flexitarianer och hĂ„llbarhetsmedvetna konsumenter. Men livsmedelsindustrin vill ocksĂ„ nĂ„ köttĂ€lskare med dessa produkter. Genom att kunna erbjuda livsmedel med identisk, eller bĂ€ttre, smakupplevelse, tror man att fler och fler konsumenter ska vĂ€lja vĂ€xtbaserade alternativ, sĂ€ger Florian David, forskare pĂ„ Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Florian David Àr ocksÄ en av de forskare som startat företaget Melt&Marble. Det ska kommersialisera processen att fÄ jÀstceller att producera animaliskt fett.

– Vi har precis pĂ„börjat processen med att producera animaliskt fett i cellfabriker, men forskningen som ligger bakom vĂ„ra tekniker har utvecklats i över ett decennium, sĂ€ger Florian David.

Forskarna menar ocksÄ att fetter producerade av jÀst Àr en mer hÄllbar metod Àn att anvÀnda de fetter som anvÀnds i vÀxtbaserat kött idag. Ett exempel Àr kokosfett dÀr det tar tio Är att innan det gÄr att fÄ den första skörden och dÀr det krÀvs stora odlingar som kan utarma den biologiska mÄngfalden.

– EfterfrĂ„gan pĂ„ vĂ€xtbaserat kött vĂ€xer och dĂ„ behövs bĂ€ttre och mer hĂ„llbara sĂ€tt att framstĂ€lla fett. VĂ„r teknik, dĂ€r produkten framstĂ€lls genom jĂ€stfermentering, tar lite utrymme jĂ€mfört med dagens fettproduktion och kan ocksĂ„ skalas upp utan att vara beroende av geografisk placering, sĂ€ger Anastasia Krivoruchko, vd pĂ„ Melt&Marble och tidigare forskare pĂ„ Chalmers.

Bild: Pixabay/Shutterbug75


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.