Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍔 Jäst får växtbaserad mat att smaka som riktigt kött

🍔 Jäst får växtbaserad mat att smaka som riktigt kött

Omprogrammerade jästceller kan producera animaliskt fett, vilket kan få växtbaserad mat att smaka mer som kött.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Växtbaserat kött är redan en miljardmarknad och beräknas växa med 15 procent per år fram till 2027 enligt analysföretaget Research And Markets. Men forskare vid Chalmers tror att jäst kan öka marknaden ännu mer.

Forskarna menar att det växtbaserade köttet fortfarande inte smakar som riktigt kött. Men det hoppas de kunna ändra på.

De använder jästceller för att producera animaliska fetter, helt utan att blanda in djur i tillverkningen. Forskarna har programmerat om jästceller så att de producerar samma fettstrukturer som bildas i djur.

– Efterfrågan drivs just nu av flexitarianer och hållbarhetsmedvetna konsumenter. Men livsmedelsindustrin vill också nå köttälskare med dessa produkter. Genom att kunna erbjuda livsmedel med identisk, eller bättre, smakupplevelse, tror man att fler och fler konsumenter ska välja växtbaserade alternativ, säger Florian David, forskare på Chalmers och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Florian David är också en av de forskare som startat företaget Melt&Marble. Det ska kommersialisera processen att få jästceller att producera animaliskt fett.

– Vi har precis påbörjat processen med att producera animaliskt fett i cellfabriker, men forskningen som ligger bakom våra tekniker har utvecklats i över ett decennium, säger Florian David.

Forskarna menar också att fetter producerade av jäst är en mer hållbar metod än att använda de fetter som används i växtbaserat kött idag. Ett exempel är kokosfett där det tar tio år att innan det går att få den första skörden och där det krävs stora odlingar som kan utarma den biologiska mångfalden.

– Efterfrågan på växtbaserat kött växer och då behövs bättre och mer hållbara sätt att framställa fett. Vår teknik, där produkten framställs genom jästfermentering, tar lite utrymme jämfört med dagens fettproduktion och kan också skalas upp utan att vara beroende av geografisk placering, säger Anastasia Krivoruchko, vd på Melt&Marble och tidigare forskare på Chalmers.

Bild: Pixabay/Shutterbug75


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.