Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Globala communities Ă€r framtidens makthavare

đŸ—łïž Globala communities Ă€r framtidens makthavare

Centrala institutioner som regeringar och styrelser dominerar vÀrlden, för att de löst tvÄ problem: Brist pÄ information och att det har varit krÄngligt att lÄta mÄnga rösta. Tack vare internet Àr dessa problem lösta, och vi kan ge mer makt direkt till mÀnniskor.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Den vÀrld vi lever i Àr dominerad av centrala institutioner: Regeringar, G8, G20, centralbanker, IMF, VÀrldsbanken, sÀkerhetsrÄdet, finansinstitut, banker, multinationella företag, kommunstyrelser.

I olika grad Àr de valda av folket, valda av de som folket valt, valda av aktieÀgare och i mÄnga internationella organ - sÀkerhetsrÄdet till exempel - finns representanter som Àr valda av auktoritÀra regeringar och diktatorer.

Dessa centrala institutioner gÄr i varandra, de sitter formellt eller informellt ihop och utövar enorm makt.

Centraliserat beslutsfattande har löst tvÄ problem

Detta har varit ett logiskt och i mÄnga fall rimligt sÀtt att organisera vÀrlden, för det har löst tvÄ avgörande problem.

Det första Àr ett informationsproblem. NÀr den representativa demokratin fick sin form och pÄ riktigt etablerade sig för cirka hundra Är sedan fanns en brist pÄ information. VÀljarna dÄ hade inte tillgÄng till information i alls samma utstrÀckning som vi har idag.

Ett exempel pÄ denna informationsbrist Àr nÀr bröderna Wright flög för första gÄngen i Kitty Hawk, North Carolina. De skickade sjÀlva ett telegram pÄ kvÀllen som plockades upp som en notis i nÄgra tidningar. Sedan dog nyheten nÀstan ut. Det dröjde mÄnader innan den började leta sig in i fler tidningar och det var först tre Är senare som det började bli allmÀnt kÀnt att mÀnniskan hade flugit för första gÄngen.

Notis i San Francisco The Call, 18 december, 1903.

I ett sÄdant informationsklimat Àr det smart att utse representanter som beger sig dit informationen finns. En politiker som Äker till riksdagen i Stockholm, dÀr dokument, tjÀnstemÀn och andra politiker tillhandahÄller informationen som behövs för ett vÀlgrundat beslut.

DÄ kommer vi till det andra problemet; att rösta.

Alla utom schweizarna tycker det Àr vÀldigt opraktiskt att ordna folkomröstningar om var och varannan frÄga. Inte heller har det varit praktiskt möjligt att lÄta aktieÀgarna direkt fatta alla beslut i ett företag och man utser istÀllet en styrelse. Som inte heller fattar alla beslut, utan utser en vd som representerar dem.

SÄ ser det ut överallt, i det internationella samfundet, i multinationella företag och i smÄ lokala föreningar. VÀljarna, medlemmarna eller Àgarna har inte all information och det Àr för krÄngligt att rösta om allting, sÄ man utser representanter.

Det hÀr har varit, och Àr, en mycket framgÄngsrik modell som starkt bidragit till att skapa det massiva vÀlstÄnd och den positiva utvecklingen under de senaste hundra Ären.

Internet har löst bÄda problemen

Men nu har internet löst dessa tvÄ problem. Information finns i överflöd och det finns massor med olika sÀtt att rösta.

Det betyder inte att vi omedelbart ska kasta den gamla modellen pÄ sophögen, men vi bör gradvis överge den till förmÄn för att ge mÀnniskor mer direkt makt. Inte heller lÀmpar sig alla beslut för direkta omröstningar och nÄgon form av representativitet kan i mÄnga fall vara fortsatt bra, men en maktförskjutning Àr möjlig och önskvÀrd.

Den positiva och allt snabbare utveckling vi sett senaste trehundra Ären har skett pÄ grund av att vi gradvis lÀmnat en modell med auktoritÀrt styre och gett fler mÀnniskor möjlighet att tÀnka fritt och anvÀnda den friheten att ocksÄ utse och avsÀtta ledare.

Demokrati Àr mÀnniskans bÀsta uppfinning nÄgonsin. Se mitt TEDx talk för resonemanget bakom det pÄstÄendet.

Vi har nu möjligheten att ta den demokratiska revolutionen ett steg vidare, och det gÀller som sagt inte bara lÀnder, utan hur vi styr organisationer och företag ocksÄ.

The Age of Communities

NĂ€sta modell tror, och vill, jag ska vara globala communities.

Det kan vara lite mer löst sammansatta communities, som forskarna som samarbetar över nationsgrÀnser för att bekÀmpa coronaviruset, trots att deras regeringar inte gör det. Eller tydligare sammansatta, som Warp Institute och Premium Supporter, dÀr man aktivt gÄr med i en grupp för att man gillar inriktningen och vÀrderingarna och tillsammans bestÀmmer över dess framtid.

Det kommer inte finnas en modell, utan tusentals olika, men med det gemensamt att det Àr fria mÀnniskor som frivilligt sökt sig till det. I Warps fall Àr det optimistiska, framtidsinriktade mÀnniskor som vill att en positiv utveckling gÄr snabbare och att fler bidrar till att skapa den.

Vi i Warp, och du som stöttar oss genom att vara Premium Supporter och lÀser det hÀr, tillhör pionjÀrerna som tillsammans kommer experimentera med hur man fattar beslut i ett sÄnt community.

Vi kommer sÀkert göra nÄgra misstag, men om vi tÀnker sjÀlvstÀndigt och samtidigt anvÀnder vÄr kollektiv intelligens kommer vi fatta fler rÀtt beslut och gemensamt bygga ett community med stor positiv pÄverkan pÄ mÀnsklighetens framtid.

Mathias SundinFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.