Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Sinnessjukt lågt pris på solenergi

🌞 Sinnessjukt lågt pris på solenergi

Även de mest optimistiska prognosmakarna har haft fel, priset på solenergi har sjunkit ännu snabbare. Snart är det billigare att bygga ny solenergi än att ha kvar redan befintlig kol och gas.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det här en premium-artikel som är öppnad för dig av våra Premium Supporters. De stödjer vårt arbete med att sprida faktabaserad optimism. Vill du också stödja oss kan du läsa mer här.

Ramez Naam har kallats naiv optimist för sina prognoser över hur snabbt priset på solenergi kommer sjunka. Av alla prognosmakare har han varit den mest extrema.

Naam har varit naiv, men inte naiv optimist.

Han har varit en naiv pessimist.

Priserna har sjunkit ännu mer och ännu snabbare.

Solen är vår överlägset största energikälla. Om vi kunde fånga 0,02 procent av all solenergi som når jorden, skulle det täcka hela vårt energibehov. 112 timmars solljus utgör lika mycket energi som vi vet finns lagrat i all känd olja, kol och naturgas på jorden.

Ramez Naam är investerare, föreläsare, författare och knuten till Singularity University. 2011 gjorde han sin första prognos för solenergi. I den menade han att priset på solenergi skulle mer än halveras, från cirka 27 öre per kilowattimme, kWh, 2010 till 13 öre 2020. Det var ungefär hälften av vad International Energy Agency, IEA, trodde i sin prognos från året innan.

2015 kom Naam med en uppdaterad prognos. Nu menade han att priset år 2020 skulle ligga på 7-8 öre kronor per kWh. IEA hade året innan reviderat sin prognos och hade då hamnat på ungefär 13 öre per kWh år 2020. Alltså i linje med Naams första prognos.

Nu är vi där, år 2020, och kan utvärdera deras prognoser. Priset ligger nu runt 4-5 öre per kWh. Naam sammanfattar själv:

– 7 to 10 years ahead of what I forecast in 2015.
– 10 to 15 years ahead of what I forecast in 2011.
– 30 to 40 years ahead of what the IEA forecast in its 2014 Solar Technology Roadmap.
– 50 to 100 years ahead of what the IEA forecast in its 2010 World Energy Outlook

Anledningen till detta är Wrights lag, som jag skrivit om tidigare i en artikel.

För varje ackumulerad dubbling av produktionen, sjunker kostnaden med en viss procent. I tumregeln är det 20 procent.
Om vi hittills producerat 1000 stycken av en produkt, så sjunker kostnaden med 20 procent när produktionen har nått 2000 stycken. Ytterligare 20 procent vid 4000, ytterligare 20 procent vid 8000 och så vidare.

Istället för tjugo procent som i tumregeln, sjunker priset på solenergi med mellan 30 och 40 procent per dubbling. Högre än någon trott. Det förklarar den extremt snabba prisnedgången.

Idag står sol för två procent av den globala elproduktionen. Om vi räknar med 30 procent prissänkning för en dubbling, så innebär det att priset på solenergi kommer ha halverats från dagens nivå när sol står för sju-åtta procent av den globala elproduktionen.

Då kommer solenergi kosta så lite 1-2 öre per kWh på de billigaste och soligaste platserna i världen och 4-5 öre på de dyraste platserna.

En svensk villa förbrukar i snitt 20 000 kWh per år. Tittar jag i min Tibber-app är mitt elpris i snitt 23 öre de senaste 30 dagarna.

När vi når dit är svårt att säga, vilket de misslyckade prognoserna visar. Om vi använder IEA:s 16 procent tillväxt per år så når elpriset 1 öre per kWh i de billigaste länderna runt år 2030. Samma år är priset i de dyraste länderna 4 öre.

Då har priset på solenergi nått så lågt att vi kommer in i det Ramez Naam kallar den tredje fasen för förnybar energi.

I fas ett är förnybar energi beroende av policybeslut och ekonomiskt stöd.

I fas två är det billigare att bygga produktion för förnybart än att bygga ny produktion av gas och kol.

I den tredje fasen är det billigare att bygga ny produktion av förnybart än det är att fortsätta driva redan existerande kol- och gasproduktion.

Med dessa siffror i bakhuvudet framstår det som väldigt riskabelt att investera i ny kol och gas redan nu. Även om investeringen är lönsam i några år, riskerar den att konkurreras ut väldigt snart.

Framtiden ser ljus ut.

Som fördjupning rekommenderar jag hela Naams blogginlägg. Klart läsvärt!

Det finns även fler föreläsningar av Ramez Naam på YouTube.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.