Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👍 Den extreme optimisten

👍 Den extreme optimisten

Tidigt 2000-tal trÀffade Nicklas Berlind Lundblad professor John McCarthy frÄn Stanford University, och det blev ett möte han sent skulle glömma.

Nicklas Berild Lundblad
Nicklas Berild Lundblad

Dela artikeln

Det Àr 2006, och jag befinner mig i Stanford. Eller i utkanterna av universitetsomrÄdet, i de smÄ villaomrÄden dÀr pensionerade professorer och akademiker ofta dröjer kvar efter ett lÄngt yrkesliv vid universitetet. Det Àr en lugn förort, med typiska kaliforniska, lÄga hus som skall klara av den stora jordbÀvning som vi vet borde komma inom ett hundratal Är.

Jag har stÀmt möte med professor John McCarthy, och skall intervjua honom för en artikel om AI. McCarthy var en av de personer som myntade begreppet "artificiell intelligens" 1956, vid en sommar-workshop som Stanford hade gemensamt med ett antal andra universitet. VÄr intervju ska ocksÄ handla om hur det egentligen gÄtt med AI, och Är 2006 var forskningsfÀltet fortfarande ganska svalt. Min artikelidé Àr enkel: jag tÀnkte att jag skulle frÄga honom om han inte var besviken över att inte mer hÀnt, och sedan utforska varför det förhöll sig sÄ.

McCarthy öppnade dörren och bjöd in mig. Han förklarade att han hade ungefÀr en timme för mig, sedan skulle han skriva pÄ sin science fiction novell om neutrinostrÄlar, sÄ det fick inte ta för lÄng tid. Jag slog mig ned i soffan, förberedde anteckningsblock och dator och började med en gÄng.

"Professor McCarthy, Àr ni, sÄhÀr 50 Är efter att ni började forska kring AI, inte besviken över att inte ha kommit lÀngre?"

McCarthy sÄg pÄ mig med uppriktig förvÄning. McCarthy ser ut som en liten, ganska vresig, uggla - men nu stirrade han mest pÄ mig med en blandning av förvirring och medkÀnsla.

"Det var den mest korkade frÄga jag fÄtt", sa han.

Jag började be om ursÀkt, men han viftade avvÀrjande med handen.

"SÄhÀr Àr det: tekniska landvinningar Àr inte linjÀra. Först mÄste begreppen pÄ plats och sedan kommer tekniken och upptÀckterna. 50 Är efter det att Mendel upptÀckt arvsanlagen hade inte mycket hÀnt. Under de pÄföljande 50 Ären kartlade vi mÀnniskans DNA. SÄ Àr det med all utveckling - den kommer igÄng efter 50 Är. AI har precis tagit fart."

Det sÄg inte ut sÄ Är 2006, men nu Àr det lÀtt att se att McCarthy hade rÀtt. Om han inte gÄtt bort sÄ skulle jag ha skickat en uppföljning till honom dÀr jag erkÀnde hur fel jag haft, och samtidigt försökt förstÄ hur han kunde se saken sÄ pass klart.

Det senare kunde jag emellertid besvara utan att prata med honom. McCarthy var nÀmligen inte bara datavetare, utan han skrev ocksÄ en hel del om framtiden. Framtiden, var, för honom extremt ljus. McCarthy Àr nÀrmast provokativt optimistisk och slÄr Àven de flesta optimister idag pÄ fingrarna. NÀr han fick frÄgan om hur vi skulle lösa energifrÄgan, sÄ svarade han blixtsnabbt att en kombination av kÀrnkraft och vÀtgas rÀcker i ett par miljarder Är. Miljarder! Det Àr en optimism i vÀrldsklass.

McCarthys optimism blev dock snabbt provocerande, eftersom han ocksÄ vÀgrade att erkÀnna att det finns ett problem med biologisk mÄngfald, till exempel. För honom var mÄngfalden i sig ingen poÀng, och han menade att det viktiga var stabiliteten i ekosystemen - och den menade han var ohotad.

Positioner som dessa skaffade honom en hel del fiender, och mÄnga ansÄg att McCarthys förutsÀgelse som ett par miljarder Är fortsatt tillvÀxt var oansvariga pÄ grÀnsen till vedervÀrdiga. Det störde dock inte McCarthy alls, och han menade att det visst fanns risker med evig tillvÀxt och materiella framsteg - men att de riskerna inte var nÄgot alls jÀmfört med riskerna som stagnation för med sig.

MÀnniskans framtid, menade McCarthy var lÄng. Runt 10 upphöjt i 25 Är, eller i lite mer Àn en septiljon Är, om vi griper framstegets möjligheter. Det Àr hÀr nÄgonstans som vi inser att den optimism som McCarthy föresprÄkade Àr i en helt egen liga. Jag brukar frÄga grupper jag förelÀser för om de tror att mÀnniskan finns kvar om 100, 1000 och 1 000 000 Är, och Àven om det finns en del kvar pÄ 1000 Är sÄ försvinner de flesta uppstrÀckta hÀnder vid en miljon Är.

För McCarthy har vi knappt börjat efter en miljon Är.

McCarthy sjÀlv var medveten om att han definierat om optimismen, och brukade halvt pÄ skÀmt definiera sig sjÀlv som en "extrem optimist". Om man frÄgade vad det betydde svarade han blixtsnabbt:

"Jag tror att det kommer att gÄ bra för mÀnskligheten Àven om den inte gör som jag rekommenderar."

Mer Ă€n nĂ„got Ă€r McCarthys optimism en metod; den som tror att vi kan leva vidare som civilisation i en septiljon Ă„r ser en annan vĂ€rld Ă€n den som tror att vi lever i mĂ€nniskans skymning. Å ena sidan grĂ€nsar en optimism som denna till ödestro, Ă„ andra sidan ligger den nĂ€ra den omvĂ€rdering av alla vĂ€rden som den tyske filosofen Nietzsche menade att vi mĂ„ste engagera oss i nu nĂ€r religionen lĂ€mnat scenen; en optimism som bygger om vĂ€rlden med mĂ€nniskan som medelpunkt och skapare.

SjÀlv Àr jag inte extrem optimist, men jag Äterkommer ofta till McCarthys skrifter och tankar, eftersom det orimliga i dem kanske bara Àr orimligt nu, och inte om ytterligare 50 Är.

Vill du lÀsa mer om professor John McCarthy? Du hittar mer hÀr.
                                                                 ...

Nicklas Berild Lundblad Àr en av Warp News experter och Àr före detta chef för samhÀllsplanering pÄ Google. Han Àr fil dr i informatik, har en jur kand med en specialisering pÄ IT-rÀtt och en fil kand i teoretisk filosofi. Nu Àr Nicklas global chef för techpolicy-teamet pÄ Stripe.

LĂ€s mer av Nicklas:

🌳 Den optimistiska framtiden Ă€r ett trĂ€d (warpnews.se)
❓ FrĂ„gandet som optimistens fördel (warpnews.se)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.