Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Den optimistiska framtiden Ă€r ett trĂ€d

🌳 Den optimistiska framtiden Ă€r ett trĂ€d

Om du trodde att den lyckade mÄnlandningen pÄ 60-talet berodde pÄ tur och höga ambitioner tror du fel. Nicklas Berild Lundblad skriver om hur optimism bör bygga pÄ en analys av vad vÀxande mÀnskliga förmÄgor kan Ästadkomma.

Nicklas Berild Lundblad
Nicklas Berild Lundblad

Dela artikeln


Ett skĂ€l till att mĂ€nniskor ofta underkĂ€nner optimismen som kognitiv strategi Ă€r att den beskrivs som blind — den tar inte hĂ€nsyn till hur saker egentligen Ă€r. I samma anda brukar pessimister gilla att pĂ„peka att de egentligen bara Ă€r realister. Optimismen ses som en sorts vagt drömmande om en bĂ€ttre framtid - en orealistisk hĂ„llning till mĂ€nniskans utmaningar.

Optimisten kan dÄ vÀrja sig genom att pÄpeka att det vi talar om Àr en evidensbaserad optimism, att det bara handlar om att titta pÄ fakta för att se hur det egentligen förhÄller sig. Det visar sig dÄ ofta att det Àr pessimismen som Àr blind - blind för de massiva förbÀttringar som mÀnniskan skapat, men ocksÄ blind för vad som Àr möjligt med de förmÄgor som mÀnniskan skaffat sig.
Det senare Àr viktigt. Optimisten behöver inte bara förlita sig pÄ historisk statistik och de fina kurvor som Hans Rosling uppmÀrksammade oss pÄ - optimisten kan ocksÄ vila sin argumentation pÄ de förmÄgor som mÀnskligheten byggt upp över tid.

NÀr pessimisten stÀller frÄgan varför vi ska tro att det blir bÀttre i framtiden kan optimisten luta sig mot att fakta visar att historien entydigt underkÀnner dystopin. Pessimisters löst formulerade skepsis bör inte forma vÄr syn pÄ framtiden.

MĂ„nlandningens lysande exempel

Men hur ser egentligen argumentet för framtidsoptimismen ut? Att bara extrapolera frÄn de historiska kurvorna Àr en ganska svag argumentationsteknik - finns det nÄgot annat vi kan basera en optimism om framtiden pÄ? Och kan vi sÀga mer specifikt vad det Àr vi borde vara optimistiska om?
LÄt oss ta ett intressant historiskt exempel: mÄnlandningen. NÀr president Kennedy tillkÀnnagav projektet som syftade till att sÀtta en mÀnniska pÄ mÄnen gav han onekligen uttryck för en framtidsoptimism - men det var en sÀrskild sorts framtidsoptimism som vi kan lÀra oss en hel del av.

John F. Kennedy


Alltför ofta skildras ”moonshots” som orealistiska mĂ„l som om man nĂ„r dem verkligen kan förĂ€ndra vĂ€rlden - fokus ligger pĂ„ hur stort mĂ„let Ă€r, hur omskakande och nytt det kĂ€nns. Stora och ambitiösa mĂ„l blir ett egenvĂ€rde, och vi hyllar de som sĂ€tter upp dem - utan att egentligen analysera mĂ„len nĂ€rmare. Det var emellertid inte mĂ„lets storlek som gjorde mĂ„nlandningen till en god förebild för framtidsoptimisten - det var i stĂ€llet nĂ„got mycket mer intressant: mĂ„let att landa pĂ„ mĂ„nen sattes efter en grundlig analys av vilka förmĂ„gor som krĂ€vdes för att nĂ„ det och i vilken utstrĂ€ckning man hade tillgĂ„ng till en kombination av dessa förmĂ„gor.

Detta - analysen av vÄra förmÄgor och hur de kan kombineras - Àr den egentliga grunden till och metoden för att skissa upp vÄr optimism om framtiden. NÀr vi ser till frÄgan om vi kommer att kunna utrota cancer kan vi granska vÄra gentekniska och medicinska förmÄgor, vÄr analyskapacitet och hur vi kan samla in data pÄ olika sÀtt. Vi kan till och med rÀkna baklÀnges och skissa pÄ mÄlet för att se var vi Àr i det trÀd av förmÄgor som vi behöver för att nÄ mÄlet.

Framtidsoptimismen handlar om att se hur mÀnniskans förmÄgor vÀxer i ett trÀd av teknik och organisation mot framtiden.
Den som spelar strategispel har en sjĂ€lvklar mental modell för detta: de teknik- och kulturtrĂ€d som spelen anvĂ€nder skissar ut hur mĂ€nniskans förmĂ„gor underbygger och skapar nya möjliga framtider. Strategispelare som spelat Civilisation vet att det Ă€r med dessa trĂ€d som spelet vinns — den stĂ€ndiga utvecklingen av mĂ€nniskans förmĂ„ga Ă€r nyckeln till framsteg.

En förmÄgebaserad framtidsoptimism Àr inget annat Àn en kartlÀggning av hur mÀnniskans förmÄgor vÀxer och kan kombineras pÄ olika sÀtt - en kartlÀggning som kan göras baklÀnges frÄn det mÄl man tÀnker sig. MÄnlandningen blev möjlig just för att man delade upp den i delförmÄgor och insÄg att man faktiskt hade nÀstan alla dessa delförmÄgor pÄ plats.

Pessimistens orealistiska tankemodell

Den hĂ€r mentala modellen ger oss ocksĂ„ en viktig insikt i pessimismen. Pessimismen baseras pĂ„ tron att det mĂ€nskliga trĂ€det skall sluta vĂ€xa och att vi till och med kommer att förlora förmĂ„gor. Pessimisten tror att vi redan kombinerat mĂ€nskliga förmĂ„gor till den utstrĂ€ckning det Ă€r möjligt och att inga nya kombinationer Ă€r möjliga. Endast dĂ„ blir en pessimistisk framtid möjlig —och det visar sig nĂ€r vi inser detta att pessimismen knappast kan kallas realistisk alls.

Men hÀr finns ocksÄ en annan viktig insikt: optimisten mÄste investera i, och uppmuntra andra att investera i, mÀnniskans förmÄga. Precis som man förlorar om man inte investerar i förmÄgetrÀden i strategispelet förlorar vi om vi inte ocksÄ stÀndigt fördjupar och expanderar mÀnniskans kapacitet.

Framtiden döljer sig i kombinationen av fakta och förmÄgor. Och den Àr ljus.Nicklas Berild Lundblad Àr en av Warp News experter och Àr före detta chef för samhÀllsplanering pÄ Google. Han Àr fil dr i informatik, har en jur kand med en specialisering pÄ IT-rÀtt och en fil kand i teoretisk filosofi. Nu Àr Nicklas global chef för techpolicy-teamet pÄ StripeFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.