Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡żđŸ‡Œ Zimbabwe tar stora kliv framĂ„t i utnyttjandet av förnybar energi

đŸ‡żđŸ‡Œ Zimbabwe tar stora kliv framĂ„t i utnyttjandet av förnybar energi

Totalt har 55 solkraftsprojekt licensierats i Zimbabwe. NÀr de Àr redo att tas i bruk kommer de att ha en installerad total kapacitet pÄ 1190,88 MW.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Zimbabwe har under Ären kÀmpat med elbrist som dock mildrats av import frÄn grannar som Sydafrika i söder och Moçambique i öster.

För att lindra elbristen pÄ lÄng sikt har Zimbabwe utformat politik för att införliva oberoende kraftproducenter (IPP) i elförsörjningen i landet och antagit förnybar energi i kraftmatrisen. De förnybara energikÀllorna inkluderar solenergi och biogas.

Före Àndringen som trÀdde i kraft Är 2000 var elproduktionen nÄgot som regeringen helt styrde över genom Zimbabwe Power Company.

I mars i Är, som en del av flera ÄtgÀrder för att ytterligare frÀmja investeringar i förnybar energi i landet, lanserades den nationella förnybara energipolitiken (NREP) och biobrÀnslepolitiken i Zimbabwe (BPZ) för att styra investeringar och produktion mot förnybar energi samt uppnÄ mÄl 7 för hÄllbar utveckling (SDG) som garanterar överkomlig och hÄllbar energi för alla.

För att locka investeringar under NREP har licensierade tidslinjer för potentiella investerare minskats frÄn sex mÄnader, Àven om det inte finns nÄgon specifikation för hur korta tidslinjerna Àr.

Utöver det har miljökonsekvensbedömningen (MKB) för produktion av 5 MW och lÀgre lÀttats medan MKB-tidslinjerna för övriga kategorier förkortats.

Alla förnybara energiprojekt har beviljats ​​nationell projektstatus medan incitament i form av skattelĂ€ttnader pĂ„ 5 procent för de första fem Ă„ren och 15 procent dĂ€refter tilldelats.

Centagrids solfarm Nyabira genererar 2,5 MW.

Den 30 september 2020 hade, enligt Zimbabwes energiregleringsmyndighet (ZERA), totalt 55 solkraftsprojekt i Zimbabwe licenserats.

De licensierade projekten har en installerad total kapacitet pÄ 1190,88 MW. Fem av de licensierade solprojekten Àr redan i drift och producerar el till det nationella nÀtet.

Ett antal företag som Matshela Energy, Harava Solar och Centragrid genomför sina licensierade projekt för att lindra elbrist, vilket har pÄverkat inhemska och kommersiella el-konsumenter.

Centragrid, som Àr baserat i Nyabira, cirka fyra mil frÄn Zimbabwes huvudstad Harare, har börjat mata 2,5 MW till det nationella nÀtet, vilket kan ge ström till 1200 hushÄll. Harava Solar förvÀntar sig att bestÀlla sitt 20MW-projekt nÀsta mÄnad.

De andra projekten fördelas enligt följande över hela landet; Manicaland (2), Mashonaland East (12), Masvingo (5), Mashonaland Central (1), Harare (4), Midlands (9), Matabeleland North (3), Matabeleland South (6), Bulawayo (2), Mashonaland VÀst (11).

Zimbabwes mÄlsÀttning Àr minst 1 575 megawatt energi frÄn solenergi 2030.

Energi Àr redan högt prioriterat i Zimbabwe och nu intensifierar regeringen anstrÀngningarna för att öka elproduktionen internt med sikte pÄ elexport till Är 2023. Landet krÀver sÄ mycket som 2 200 MW vid topp, men genererar för nÀrvarande i genomsnitt 1 200 MW per dag .


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om: Zimbabwe har 29 poĂ€ng i Global Freedom Score och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.