Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Statisk elektricitet kan ”tvätta” solpaneler i öknen

☀ Statisk elektricitet kan ”tvätta” solpaneler i öknen

Genom att använda statisk elektricitet går det att rengöra solpaneler i öknar utan att använda vatten. Detta innebär att man sparar vatten som kan ge två miljoner människor dricksvatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Öknar är ett utmärkt ställe att bygga stora solpanelsanläggningar. Solen skiner starkt, det är sällan molnigt, inga träd skuggar och det tar inte upp värdefull odlingsmark. Men det finns en del utmaningar. En av dessa är att sand blåser upp och landar på solpanelerna, vilket kan sänka elproduktionen med upp till 30 procent.

En vanlig metod att bli av med sanden är att spola panelerna med vatten. Idag används nästan 40 miljarder liter för att rengöra solpaneler. Det skulle räcka till att förse två miljoner människor med dricksvatten i dessa områden som ofta kan drabbas av vattenbrist.

Nu har forskare vid MIT i USA hittat en annan lösning på problemet. De har utvecklat en metod där de använder statisk elektricitet i stället för vatten. Den statiska elektriciteten stöter bort sandkornen och håller panelerna sandfria.

Enkelt uttryckt fungerar det så att en elektrod ger sandkornen en elektrisk laddning och när spänning skickas genom panelen stöts partiklarna bort. Det hela kan skötas automatiskt så ingen personal behöver skickas ut i öknen.

Enligt forskarnas beräkningar kan så lite som en procents minskning i elproduktionen från en 150 MW solpanelsanläggning kosta elproducenten runt två miljoner kronor per år i minskade intäkter. Om det rör sig om en tre-fyra procents minskning skulle det minska intäkterna från världens alla solpanelsanläggningar i öknar med upp till 50 miljarder kronor. Enligt forskarna kan sand minska produktionen med 30 procent på bara en månad så att kontinuerligt rengöra panelerna är väldigt viktigt.

– Det arbetas så mycket nu på att utveckla materialen till solpaneler. De försöker öka effektiviteten med några få procent, men vår metod kan ge mycket bättre resultat än så, säger Kripa Varanasi, professor vid MIT och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Läs hela studien här.

☀️ Solenergi – i inledningen av en revolution
På drygt 40 år har priset på solenergi minskat med 99,6 procent, från över 100 dollar per watt 1976 till drygt 30 cent 2017 och priserna fortsätter nedåt. Dessutom accelererar prisfallet. Bara mellan 2009 och 2017 minskade priset med 80 procent.
Solenergi står för nära hälften av all ny elkraft i USA i år
21,5 GW ny solkraft kommer att genereras i USA under 2022.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.