Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍀 Solceller pĂ„ Ă„krarna ger större skördar

🍀 Solceller pĂ„ Ă„krarna ger större skördar

Det gÄr bra att kombinera elproduktion och odling pÄ samma yta visar forskning frÄn MÀlardalens högskola.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att sÀtta upp solceller pÄ en Äker kan kanske verka lite kontraproduktivt i och med att solcellerna skuggar vÀxterna. Men en studie frÄn MÀlardalens högskola visar att solceller rent av kan öka skörden.

– Under Ă„ret har vi kunnat ta in och analysera tre skördar av vall frĂ„n provrutor pĂ„ marken. Storleken pĂ„ skördarna har pĂ„verkats av olika vĂ€derlekar, men vi har bland annat kunnat konstatera att vid torrare vĂ€derlek blev skörden i vĂ„ra provrutor större Ă€n i referensytan, sĂ€ger Bengt Stridh, universitetslektor pĂ„ MĂ€lardalens högskola och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Rent teoretiskt skulle vi kunna tÀcka hela Sveriges elbehov genom att sÀtta solceller över all jordbruksmark. Nu Àr det knappast praktiskt möjligt, men det finns ÀndÄ rÀtt gott om mark som lÀmpar sig för bÄde odling och elproduktion.

– En kritisk frĂ„ga Ă€r vilken mark som kan utnyttjas för solcellsparker. Om man tittar pĂ„ markanvĂ€ndningen i Sverige sĂ„ ligger jordbruksmark bra till. DĂ€r blir det billigast att bygga solcellsparker och man fĂ„r inte problem med skuggning. I Sverige har vi 63 procent skog, 9 procent inlandsvatten och 7 procent öppen myrmark som alla Ă€r olĂ€mpliga marker. Slutsatsen blir att de lĂ€mpligaste ytorna med nĂ„gorlunda storlek Ă€r jordbruksmark, som utgör 7 procent av Sveriges yta, sĂ€ger Bengt Stridh.

Det hÀr öppnar möjligheter för att kunna kombinera odling och elproduktion pÄ samma yta. NÄgot som skulle kunna bli ett viktigt inslag i vÄr elproduktion.

– Även om vi bara skulle anvĂ€nda mindre Ă€n en tiondel av vĂ„r jordbruksmark till agrivoltaiska system skulle det ge en hög andel solel i Sveriges elmix, sĂ€ger Bengt Stridh.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: MÀlardalens högskola


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.