Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Snabbare och miljövĂ€nligare Ă„tervinning av batterier

🔋 Snabbare och miljövĂ€nligare Ă„tervinning av batterier

Med ultraljud och svaga syror gÄr det att Ätervinna upp till 99 procent av alla metaller i litiumbatterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Litiumbatterier anvÀnds i allt frÄn mobiler till elbilar. Att kunna Ätervinna metallerna i uttjÀnta batterier Àr nödvÀndigt, bÄde ur ekonomisk och miljömÀssigt perspektiv.

Idag Àr Ätervinningen en tidsödande process dÀr det ofta krÀvs farliga Àmnen som svavelsyra för att utvinna metallerna i batterierna. Men forskare vid KTH har utvecklat en process som kan underlÀtta Ätervinningen betydligt.

– Vi utför metallutvinningen pĂ„ halva tiden jĂ€mfört med vad som normalt behövs och vi fĂ„r ut mer metalljoner Ă€n vad man normalt rapporterar i vetenskaplig litteratur. Vi gör det dessutom med svaga syror som Ă€ttiksyra och citronsyra i stĂ€llet för svavelsyra, vilket Ă€r gynnsamt ur alla perspektiv nĂ€r det kommer till bĂ„de arbetsmiljö och hĂ„llbar utveckling, sĂ€ger Xiong Xiao, postdoc vid avdelningen för Fiber- och polymerteknologi pĂ„ KTH och en av forskarna bakom den nya processen, i ett pressmeddelande.

Med hjÀlp av ultraljud och svaga syror som Àttiksyra och citronsyra har Xiong Xiao lyckats utveckla en snabb och miljövÀnlig process för att Ätervinna metaller ur litiumbatterier.

Totalt gÄr det att Ätervinna sÄ mycket som 99 procent av metallerna i ett batteri med metoden. Förutom litium gÄr det att utvinna nickel, kobolt och mangan.

Förutom syror anvÀnds ultraljud i processen och det Àr kombinationen av ultraljudet och svaga syror som Àr genombrottet i forskningen.

– Xiong Xiaos upptĂ€ckt Ă€r att hon med hjĂ€lp av ultraljud lyckats avlĂ€gsna behovet av kemikalier som man normalt anvĂ€nder, starka syror som Ă€r nĂ€st intill ohanterbara. Hon har genom omfattande studier kunna se vid vilka temperaturer och koncentrationer av de snĂ€llare syrorna som ultraljudet bĂ€st hjĂ€lper till med utvinningen, sĂ€ger Richard Olsson, forskarkollega och universitetslektor pĂ„ avdelningen för Fiber- och polymerteknologi vid KTH.

Forskarna ska nu gÄ vidare och optimera processen Ànnu mer innan den förhoppningsvis kan börja anvÀndas kommersiellt.

– Nu nĂ€r vi rapporterat detta kan forskare i framtiden fokusera pĂ„ att optimera ultraljudet Ă€nnu mer. Till exempel med olika intensitet, frekvenser och sĂ„ vidare, för Ă€nnu snabbare utvinning av de viktiga och dyra metallerna som vi vill Ă„tervinna, sĂ€ger Richard Olsson

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/PublicDomainPictures


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.