Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Slam från avlopp kan hålla lampan tänd

♻️ Slam från avlopp kan hålla lampan tänd

Ny metod kan effektivt göra biogas av slam i avloppsvatten. Minskade kostnader gör att metoden slår två flugor i en smäll.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Forskare vid Washington State University har provat en ny metod för att hantera slam i avloppsvatten, meddelar de på sin hemsida. Genom att lägga till ett steg i hanteringen av avloppsslam bryts det enklare ned, samtidigt som det effektivare konverteras till biogas; vilket sedan kan användas för att att generera elektricitet, eller omvandla det till förnyelsebar naturgas och koppla in det i naturgasnätet.

Med metoden bryts slammet ned med högtrycksånga innehållandes syre. Detta gör att över 85 procent av det organiska materialet sedan kan ombildas till biogas, till skillnad från nuvarande metod som lyckas omvandla mindre än 50 procent. De lyckades dessutom producera nära dubbelt så mycket metan – 98 procent mer  – genom den nya metoden.

“Det visade sig vara extremt effektivt, och det är väldigt spännande”, säger Birgitte Ahring, ledande forskare bakom studien. “Det här kan appliceras och är någonting som vi kan börja utforska i delstaten Washington. Att inte slösa avfall, utan att istället ta tillvara på dess potential, har stora fördelar”, fortsätter hon.

Hanteringen av avloppsvatten är ofta mycket energikrävande, och är i många fall den mest energislukande verksamheten som finns i mindre samhällen. Genom den här processen kan anläggningarna stå för sin egen elproduktion, och större anläggningar kan omvandla det till förnyelsebar naturgas, som blir del av det allmänna naturgasnätet.

“Här börjar vi röra oss in i tanken om cirkulärekonomi”, säger Ahring.

Forskarna skalar nu upp sitt arbete för att ytterligare demonstrera processen. De studerar också hur man effektivt kan omvandla biogasen till naturgas, genom en ny bioprocess. Även om biogasen redan går att använda till elproduktion, anses naturgasen vara mer värdefull då den också kan användas till driva fordon.

🌋Stendamm från vulkanisk bergart fångar CO2 och göder grödor
Denna jordbruksteknologiska startup sprider stendamm från bergarten basalt på bönders åkrar för att fånga upp kol. Ett plus är att stendammet även fungerar som gödning.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.