Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 SĂ„ fĂ„r vi vattenkraft med minimal miljöpĂ„verkan

💧 SĂ„ fĂ„r vi vattenkraft med minimal miljöpĂ„verkan

Enkla ÄtgÀrder som bara pÄverkar kraftproduktionen marginellt gör vattenkraftverk Àn mer miljövÀnliga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vattenkraft Àr en viktig förnyelsebar energikÀlla, men kraftverken kan ocksÄ utarma den biologiska mÄngfalden.

– Flöden och vattenstĂ„nd förĂ€ndras nĂ€r vi bygger vattenkraftverk och dammar. Det hindrar fiskar frĂ„n att vandra och förĂ€ndrar förhĂ„llanden och livsförutsĂ€ttningar för organismer i det reglerade vattendraget, sĂ€ger Åsa WidĂ©n, sötvattensekolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

För att se om det gĂ„r att kombinera vattenkraft och biologisk mĂ„ngfald ledde Åsa WidĂ©n en studie om det. Ett forskarlag frĂ„n SLU och UmeĂ„ universitet studerade 28 olika scenarier för den hĂ„rt reglerade UmeĂ€lven. Varje scenario innehöll utrĂ€kningar för vilken effekt en reglering av vattenflödet fĂ„r för bĂ„de miljönyttor och produktion av elektricitet. Resultatet var lovande.

– Vi visar att vattenkraftverken i UmeĂ€lven kan miljöanpassas med relativt smĂ„ förluster av elektricitet eller till och med utan produktionspĂ„verkan, sĂ€ger Åsa WidĂ©n.

Ett exempel pÄ en ÄtgÀrd som forskarna menar kan kombinera hög kraftproduktion med förbÀttrad biologisk mÄngfald Àr att införa ett nolltappningsförbud. Det vill sÀga att det alltid mÄste flöda en viss mÀngd vatten genom kraftstationen. Det skulle inte leda till mer Àn en förlust pÄ 2,1 procent av den Ärliga elproduktionen och skulle vara av stort vÀrde för miljön.

– Det Ă€r unikt med studier som vĂ„r, dĂ€r bĂ„de nyttan och pĂ„verkan pĂ„ elproduktion av miljöÄtgĂ€rder har kvantifierats för ett helt avrinningsomrĂ„de. VĂ„ra resultat Ă€r ett vĂ€ldigt viktigt verktyg för att vi ska kunna bevara biologisk mĂ„ngfald i reglerade vattendrag, sĂ€ger Åsa WidĂ©n.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.