Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎇 Nya solceller slĂ„r rekord och nĂ€rmar sig 50 procents verkningsgrad

🎇 Nya solceller slĂ„r rekord och nĂ€rmar sig 50 procents verkningsgrad

Forskare har konstruerat en solcell som har en verkningsgrad pÄ 47,1 procent och den har potential att komma över 50 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En vanlig solcell har en maximal verkningsgrad pÄ runt 33 procent, men genom att kombinera olika material i samma cell har forskare vid National Renewable Energy Laboratory i USA byggt en solcell som kommer upp i 47,1 procent.

Verkningsgraden anger hur stor del av den tillförda energin som kan omvandlas till en annan form av energi. Ju högre verkningsgrad desto mer av det inkommande solljuset kan omvandlas till anvÀndbar elektricitet.

En nackdel med den hÀr typen av solceller Àr att de Àr dyra att tillverka och dÀrför mest anvÀnds för att generera ström pÄ satelliter. Men forskarna menar att genom att koncentrera solljuset pÄ cellerna gÄr det att fÄ dem att bli ett kostnadseffektivt alternativ Àven pÄ jorden. En stor fördel med det vore att solcellerna kan generera mer kilowatt per kvadratmeter.

Än sĂ„ lĂ€nge har forskarna bara byggt en prototyp av solcellen och de rĂ€knar med att kunna höja verkningsgraden till över 50 procent innan de har en fĂ€rdig produkt.

LÀs den vetenskapliga rapporten hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.