Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎇 Nya solceller slår rekord och närmar sig 50 procents verkningsgrad

🎇 Nya solceller slår rekord och närmar sig 50 procents verkningsgrad

Forskare har konstruerat en solcell som har en verkningsgrad på 47,1 procent och den har potential att komma över 50 procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En vanlig solcell har en maximal verkningsgrad på runt 33 procent, men genom att kombinera olika material i samma cell har forskare vid National Renewable Energy Laboratory i USA byggt en solcell som kommer upp i 47,1 procent.

Verkningsgraden anger hur stor del av den tillförda energin som kan omvandlas till en annan form av energi. Ju högre verkningsgrad desto mer av det inkommande solljuset kan omvandlas till användbar elektricitet.

En nackdel med den här typen av solceller är att de är dyra att tillverka och därför mest används för att generera ström på satelliter. Men forskarna menar att genom att koncentrera solljuset på cellerna går det att få dem att bli ett kostnadseffektivt alternativ även på jorden. En stor fördel med det vore att solcellerna kan generera mer kilowatt per kvadratmeter.

Än så länge har forskarna bara byggt en prototyp av solcellen och de räknar med att kunna höja verkningsgraden till över 50 procent innan de har en färdig produkt.

Läs den vetenskapliga rapporten här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.