Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚗ Ny metod gör det 100 gånger effektivare att producera vätgas

⚗ Ny metod gör det 100 gånger effektivare att producera vätgas

En ny katalysator sänker energikraven för att framställa vätgas så mycket att solljus i framtiden kan ersätta naturgas som energikälla i processen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare i Japan har hittat ett sätt att göra vätgas genom att bara använda metanol och solljus, skriver IEEE Spectrum. Vätgas är potentiellt en väldigt miljövänlig energikälla, då restprodukten bara är vatten. Problemet är att processen vi använder idag för att producera vätgas kräver mycket energi.

Idag använder vi naturgas för att få tillräckligt med energi för att spjälka vatten till vätgas. Men i processen släpps dessvärre växthusgaser ut i atmosfären, vilket gör vätgasen mindre miljövänlig.

Forskarna vid Shinshus Research Initiative for Supra-Materials i Nagano har nu utvecklat en ny tvåstegsprocess som på sikt kan eliminera behovet av naturgas. De använde i grunden ett halvledarmaterial, barium tantalum oxynitrit, som en katalysator för att effektivisera processen. När forskarna också sedan tillsatte en platinakatalysator ökade effektiviteten i processen enormt.

Enligt forskarnas rapport är den nya metoden 100 gånger mer effektiv på att producera vätgas än dagens metod. Det gör att det räcker med solljus i stället för naturgas för att driva processen.

I studien använde forskarna metanol i stället för vatten för att utvinna vätgasen. Helst vill man använda vatten som är i stort sett gratis och som det finns enorma mängder av på jorden. Tidiga tester visar också att andra katalysatorer skulle kunna tillåta vatten som råämne i framtiden.

Trots den stora ökningen i effektivitet behöver forskarna förbättra metoden ännu mer för att det ska bli möjligt. Forskarna fortsätter därför att leta efter nya material som kan ge bättre effekt.

– Vi behöver ett till liknade språng i effektivitetshöjning för att det här ska bli praktiskt användbart. Vi vet ännu inte vilket material som i slutänden visar sig vara den bästa katalysatorn, säger Takashi Hisatomi, en av forskarna bakom upptäckten i en kommentar till IEEE Spectrum.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.