Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ny hĂ„llbar vattenkraft kan fylla vĂ€rldens energibehov

🌊 Ny hĂ„llbar vattenkraft kan fylla vĂ€rldens energibehov

MÄnga lÀnder i Afrika och Asien kan fÄ all el de behöver genom att bygga ut vattenkraften och de kan göra det pÄ sÀtt som inte skadar miljön

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns en enorm potential för att bygga ut hÄllbar och lönsam vattenkraft i Afrika och Asien. En rapport som tagits fram av en internationell forskargrupp visar att den outnyttjade lönsamma vattenkraftspotentialen Àr 5 270 terawattimmar per Är i vÀrlden. Som jÀmförelse kan vi nÀmna att Sveriges elproduktion under 2021 lÄg pÄ cirka 165 terawatttimmar.

Forskarna har skapat en modell för att berÀkna potentialen i outnyttjade vattendrag och sedan anvÀnt den för att se hur mycket mer energi vi skulle kunna fÄ frÄn vattenkraft.

”Vi har utvecklat en ny global standard för att kunna berĂ€kna hur mycket hĂ„llbar vattenkraft som skulle kunna byggas. Vi har studerat topografi, ekosystem och avrinningsomrĂ„den över hela vĂ€rlden, samt en digital höjdmodell med cirka 90 meters upplösning. Totalt har vi kartlagt 2,89 miljoner floder, det har varit ett hĂ€stjobb”, sĂ€ger Deliang Chen, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nu Àr det av olika anledningar inte lÀmpligt att bygga ut vattenkraften överallt sÄ forskarna fick hitta platser dÀr vattenkraften skulle göra mer nytta Àn skada.

”VĂ„r berĂ€kning utesluter kĂ€nsliga platser, till exempel i kulturarvsomrĂ„den, sĂ€rskilt skyddsvĂ€rda omrĂ„den för biologisk mĂ„ngfald, jordbĂ€vningsbenĂ€gna zoner och tĂ€tbefolkade regioner. Vi vill uppmĂ€rksamma att det fortfarande finns en enorm potential i vattenkraften globalt sett”, sĂ€ger Deliang Chen.

Störst möjlighet till ny hÄllbar vattenkraft finns i Himalayaregionen som stÄr för tvÄ tredjedelar av den globala potentialen. Efter det kommer Afrika. DÀr skulle enligt forskarna de flesta lÀnder kunna uppfylla sina energibehov genom att bygga ut vattenkraften.

För att nÄ dit krÀvs det stora investeringar och sÄ politisk vilja lÀnderna emellan.

”SvĂ„righeten Ă€r att det Ă€r flera lĂ€nder som samsas om resurserna och det gĂ€ller att de kan komma överens. Men energifrĂ„gan kan ocksĂ„ vara ett omrĂ„de dĂ€r man kan inleda samarbeten över nationsgrĂ€nser”, sĂ€ger Deliang Chen.

LÀs hela studien hÀr.

⚡ Förnyelsebar el hanterar hela ökningen av vĂ„r elkonsumtion
VÀrldens behov av el ökade med 389 TWh under första halvÄret i Är, men förnyelsebar el ökade med hela 416 TWh under samma tid.
🌊 Tidvatten - den nya vĂ„gen förnybar energi?
Morlais tidvattenenergiprojekt utanför Angleseys kust i nordvÀstra Wales ska ge nÀrmare 200 000 hushÄll grön el.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.