Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Tidvatten - den nya vĂ„gen förnybar energi?

🌊 Tidvatten - den nya vĂ„gen förnybar energi?

Morlais tidvattenenergiprojekt utanför Angleseys kust i nordvÀstra Wales ska ge nÀrmare 200 000 hushÄll grön el.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förnybar energi Àr stÀndigt efterfrÄgad. Nu byggs ett nytt tidvattenenergiprojekt pÄ Holy Island utanför Anglesey, nordvÀstra Wales. Projektet kallas Morlais tidal energy project och det syftar till att skapa energi med en av de mest outnyttjade och förbisedda metoderna för att skapa förnybar energi.

För lÀnder med lÄnga kustlinjer, som Storbritannien, sÄ ger tidvattenenergi en enorm chans att generera förnybar energi. Morlais-projektet beviljades 31 miljoner pund (nÀstan 40 miljoner dollar) i finansiering frÄn Europeiska unionens regionala finansieringsprogram. Pengarna ska gÄ till att bygga de turbiner som kommer att uppta över 13 kvadratkilometer havsbotten. VÀl i full drift sÄ kan detta nya system driva mer Àn 180 000 walesiska hem.

– Vi har stora tidvattenresurser runt Wales och tidvattnet har en enorm potential, sĂ€ger Gerallt Llewelyn Jones, chef för Morlais Energy till The Guardian.

Enligt Jones kan tidvattenenergi vara Ànnu mer tillförlitlig Àn vind- eller solenergi.

Optimist Daily förklarar att "det finns nĂ„gra olika typer av tidvattenturbiner som anvĂ€nder den passerande vattenmassan vid tidvattnets rörelse för att vrida rotorblad och generera energi. En horisontell axelturbin pĂ„minner om ett vindturbin med rotorblad. En turbin med vertikal axel har tvĂ„sidiga flĂ€ktar som snurrar pĂ„ en vertikal axel som en vindflöjel.”

Tidvattenkraft Àr inte bara grön energi, den kan ocksÄ förvandlas till en revolutionerande och massiv industri som skapar tusentals nya jobb. Storbritanniens vÀstkust har ett av de största tidvattenomrÄdena i vÀrlden, vilket ger en fantastisk möjlighet.

đŸŒ± TĂ„ng kan nyttjas som proteinkĂ€lla och biobrĂ€nsle
I Sverige vill forskare genom en marin odling visa hur tÄng kan bli en viktig framtida födokÀlla och en möjlig resurs för plast och biobrÀnsle. BÀst av allt - tÄngen gÄr att odla i mÀngder Äret runt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.