Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± TĂ„ng kan nyttjas som proteinkĂ€lla och biobrĂ€nsle

đŸŒ± TĂ„ng kan nyttjas som proteinkĂ€lla och biobrĂ€nsle

I Sverige vill forskare genom en marin odling visa hur tÄng kan bli en viktig framtida födokÀlla och en möjlig resurs för plast och biobrÀnsle. BÀst av allt - tÄngen gÄr att odla i mÀngder Äret runt.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PÄ TjÀrnö marina laboratorium i Sverige skördas tÄng Äret runt. Vissa kulturer lÀngs Europas nordliga Atlantkuster har Àtit sjögrÀs i Ärhundraden. Nu har TjÀrnö marina laboratorium börjat skörda tÄng i mÀngder och tÄngen ska anvÀndas som proteinkÀlla.

Enligt Optimist Daily kan tÄng och alger komma upp i 30 % protein, om den hÄlls borta frÄn skadedjur som sniglar och ÀgglÀggande krabbor. Detta gör dem till konkurrenter till dagens primÀra proteinleverantörer, som kött eller soja. Det som Àr bra Àr att de inte krÀver Àndliga och knappa resurser frÄn konventionellt jordbruk. TÄng vÀxer rikligt i havet och att skapa en proteinkÀlla pÄ land krÀver massor av resurser.

– Det finns inget annat alternativ, sĂ€ger Dr. Sophie Steinhagen, vid TjĂ€rnö marina laboratorium, till The Guardian. KlimatförĂ€ndringar pĂ„verkar de flesta av vĂ„ra odlingssystem och vi Ă€r i akut behov av ny produktion. Vi kan inte utöka markbundet jordbruk – sĂ„ vi mĂ„ste kliva ut i havet.

Laboratoriet skördar Àven tÄng för andra omrÄden. Den kan nÀmligen ocksÄ ge anvÀndbara material för utveckling av biobrÀnsle och plast. Ulrica Edlund, professor i polymervetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, har skapat plastfilmer, filament och andra plastmaterial av polysackariderna frÄn tÄng.

– Det Ă€r cirkulĂ€rt eftersom det ger en vĂ€g bort frĂ„n fossilbaserad plast. Det gör att man kan anvĂ€nda biomassa som kan produceras i riktigt hög takt i haven, sĂ€ger hon. Du behöver inte vĂ€nta 50 Ă„r pĂ„ att skogen ska vĂ€xa till sig tills du kan skörda dessa polymerer.

Över hela Europas nordatlantiska kuster anlĂ€ggs tĂ„ngodlingar. Kanske kan Europa om nĂ„gra Ă„r skörda en hĂ„llbar proteinkĂ€lla och ett nytt biomaterial.

đŸ•¶ Ocean Cleanups solglasögon finansierar fler uppdrag
Ocean Cleanup har designat ett par solglasögon som tillverkats av plasten de samlat ihop frÄn hav och andra vattendrag. NÀr kunder köper solglasögonen sÄ gÄr pengarna direkt till att finansiera framtida projekt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.