đ„ Matavfall kan förvandlas till elproducerande fönster
OÀtlig mat kan anvÀndas som rÄmaterial till ett Àmne som omvandlar UV-strÄlning till elektricitet.
Dela artikeln
Fönster som anvÀnder UV-strÄlningen frÄn solen för att producera elektricitet kan nu produceras pÄ ett vÀldigt miljövÀnligt sÀtt. Det Àr idén bakom en uppfinning som vann miljöpriset Sustainability Award of the James Dyson Award i Är.
Bakom uppfinningen stÄr den filippinske ingenjören Carvey Ehren Maigue som har skapat materialet han kallar Aureus. Det som gör materialet sÄ miljövÀnligt Àr att det anvÀnder oÀtliga matprodukter som rÄmaterial. Det kan röra sig om restprodukter eller mat som av nÄgon anledning blivit oÀtlig.
Matavfallet blir grunden till ett plastliknande material som absorberar UV-ljus och omvandlar energin till synligt ljus. Detta ljus skickas sedan vidare till solceller, som kan sitta i fönsterkarmen och som omvandlar ljuset till el.
Hela idén Àr inspirerad av hur polarsken uppkommer. DÄ trÀffar laddade partiklar frÄn solen molekyler och atomer i atmosfÀren. Detta höjer energinivÄn i molekylerna och atomerna och den energin frigörs som synligt ljus.
Aureus kan producera el Àven om solen inte skiner direkt pÄ materialet som nÀr moln tÀcker himlen. Fönster med en Aureus-film kan dÀrför producera el i stort sett hela dagen.
Nu Àr det inte bara i fönster som Aureus kan anvÀndas. I och med att materialet kan formas som plast kan det skapas i olika former och anvÀndas pÄ alla stÀllen som trÀffas av UV-strÄlning. Carvey Ehren Maigue undersöker nu om Aureus kan anvÀnds pÄ bilar, bÄtar, flygplan eller rent av i klÀder.
Sedan vill han ocksÄ göra materialet Àn mer miljövÀnligt. Idag kommer 80 procent av den aktiva substansen frÄn matavfall och Carvey Ehren Maigue vill ha upp den siffran till 100 procent.
Ett annat mÄl Àr att öka produktionstakten. För nÀrvarande ligger den pÄ 30 paneler i mÄnaden och massproduktion krÀver investeringar. Men med hjÀlp av priset borde det finnas intresse bland mÄnga investerare att satsa pÄ den hÀr lösningen.