Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Kvanttunnlar eliminerar behovet av batterier i sensorer

🔋 Kvanttunnlar eliminerar behovet av batterier i sensorer

En ny typ av sensor behöver bara fÄ energi en gÄng och kan sedan fungera i ett Är pÄ det.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2030 kommer det uppskattningsvis att finnas 50 miljarder smÄ nÀtverksuppkopplade sensorer i vÀrlden. Alla dessa mÄste fÄ energi och hittills har det handlat om olika typer av batterier, men nu finns det ett alternativ.

En forskargrupp frÄn Washington University in Saint Louis i USA har nÀmligen byggt en sensor som inte behöver nÄgot batteri alls. IstÀllet anvÀnder forskarna en kvantmekanisk effekt som kallas kvanttunnlar.

För den som vill veta exakt hur det fungerar rekommenderar vi den vetenskapliga artikeln som forskarna skrivit, men i korthet gÄr det ut pÄ att kontrollera elektronflödet.

Kvanttunnlar fungerar som namnet antyder som tunnlar. VÀldigt förenklat kan vi sÀga att nÀr elektroner trÀffar pÄ ett hinder behöver de inte gÄ runt, över eller under hindret. De kan istÀllet gÄ rakt igenom hindret, som genom en tunnel.

Genom att skapa en barriÀr och utforma den pÄ ett speciellt sÀtt gÄr det att kontrollera elektronflödet.

– Du kan sakta ner flödet ner till en elektron i minuten och Ă€ndĂ„ fĂ„ en tillförlitlig energitillförsel, sĂ€ger professor Shantanu Chakrabartty vid Washington University in Saint Louis och en av forskarna bakom sensortekniken.

Sensorn fÄr frÄn början en viss mÀngd energi. Den energin tillförs elektroniken i sensorn i exakt den takt som behövs för att driva sensorn. Genom att bygga en vÀldigt liten och energisnÄl sensor gÄr det att driva den i upp till ett Är pÄ den energin.

SjÀlva sensorn Àr inte komplicerad. Den bestÄr i grunden av bara fyra kondensatorer och tvÄ transistorer, vilket gör den bÄde enkel och billig att bygga. EnergimÀngden som behövs Àr heller inte mycket att brÄka om. Varje kondensator hÄller 50 miljoner elektroner och det rÀcker alltsÄ för ett Ärs drift.

I framtiden rÀknar forskarna med att deras sensorteknik ska kunna anvÀndas för att exempelvis registrera hjÀrnvÄgor frÄn inuti huvudet eller övervaka blodsockernivÄn i en persons blodomlopp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.