Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Kärnfull Next bygger Europas första SMR-park i Studsvik

⚡ Kärnfull Next bygger Europas första SMR-park i Studsvik

Europas första park för små modulära kärnreaktorer, SMR, kan komma att hamna på Studsvik-området utanför Nyköping.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Det var egentligen ett vansinnesbeslut, sa John Ahlberg till Warp News för ett drygt år sedan. Att lämna en framgångsrik och trygg karriär för att bygga ny kärnkraft. Bolaget han var med och startade, Kärnfull Next, utvecklar små modulära kärnreaktorer, SMR.

Men nu ser det allt mindre vansinnigt ut.

Nyligen fick de en investering från en europeisk klimatfond och nu presenterar de planer på att bygga Europas första SMR-park i Studsvik, utanför Nyköping.

"Studsviksområdet tycks väl lämpat för att bli Sveriges första nya anläggning utanför de befintliga tre. Vår vision är att en av Europas första SMR-parker kan tas i drift här redan i början av 2030-talet, med ett antal småreaktorer som skapar såväl ren energi som nya klimatpositiva och högkvalificerade jobb," säger Christian Sjölander, vd och medgrundare på Kärnfull Next.

Camilla Hoflund och Christian Sjölander.

"Kärnfull Next har etablerat sig som en pålitlig och innovativ partner med gedigen expertis", säger Camilla Hoflund VD Studsvik.

Studsvik grundades 1947 som AB Atomenergi med uppdraget att bygga kärkraft i Sverige. Idag erbjuder det börsnöterade företaget en rad tekniska tjänster till den globala kärnkraftsindustrin, bland annat programvara för härdövervakning och bränsleoptimering.

Sedan i maj har Kärnfull Next genomfört en studie av området och förutsättningarna för en SMR-park, och de preliminära resultaten tyder på att området är väl lämpat för detta.

Läs vår tidigare intervju med medgrundaren, John Ahlberg, om bakgrunden och visionen för Kärnfull Next.

👊 Kärnkraftens renässansman
John Ahlberg är trebarnspappan från Göteborg som vill göra fossilfri energi i form av små modulära reaktorer till verklighet i Sverige. Fort ska det gå. Den första kan vara på plats 2030.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.