Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏟 Hus kan fungera som gigantiska batterier

🏟 Hus kan fungera som gigantiska batterier

Genom att blanda in en elektriskt ledande kolfibervÀv i cement gÄr det att fÄ ett byggnadsmaterial som ocksÄ fungerar som ett uppladdningsbart batteri.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hur ska vi fÄ elektricitet molniga och vindstilla dagar om vi stÀller om till sol- och vindkraft? Det Àr en frÄga som ofta lyfts i debatten om hur framtidens energiproduktion ska se ut. Ett forskarlag frÄn Chalmers kommer nu med en ny möjlig lösning. De vill bygga hus som ocksÄ fungerar som enorma batterier.

Idén bygger pÄ att forskarna har lyckats blanda in en metallplÀterad kolfibervÀv i cement. Cementmixen fungerar bÄde som byggnadsmaterial och som ett Äteruppladdningsbart batteri.

Genom att lÀgga in en kolfibervÀv (jÀrnplÀterad i anodlagret och nickelplÀterad i katodlagret) i vanlig cement gÄr det att fÄ ett byggnadsmaterial som ocksÄ fungerar som ett batteri. Bild: Chalmers/Yen Strandqvist

En kvarvarande utmaning för forskarna Ă€r att se till att batteriet kan laddas upp under alla de minst 50–100 Ă„r som ett hus kan berĂ€knas stĂ„. Alternativt mĂ„ste de komma pĂ„ ett sĂ€tt byta ut batteridelen. Forskarna Ă€r hoppfulla att de ska hitta en lösning pĂ„ det och dĂ„ kan vi fĂ„ se höghus som kan lagra all energi de behöver direkt i vĂ€ggarna.

Batterier i cement Àr i sig ingen ny idé, men tidigare modeller har haft problem med effekten.

– Resultat frĂ„n tidigare publicerade studier kring teknik för cementbaserade batterier har visat pĂ„ vĂ€ldigt lĂ„g batterieffekt, sĂ„ vi insĂ„g att vi behövde tĂ€nka utanför boxen. Konceptet vi utvecklat, som ocksĂ„ Ă€r Ă„teruppladdningsbart, har aldrig tidigare prövats. Men vi har nu en metod som fungerar vĂ€l i labbskala, berĂ€ttar Emma Zhang, en av forskarna bakom cementmixen, i ett pressmeddelande.

Att kunna lagra energi direkt i konstruktionen skulle ocksĂ„ kunna ge nya möjligheter för att skapa ”smarta” konstruktioner.

– Tekniken kan anvĂ€ndas tillsammans med solpaneler för att ge elektricitet och som kĂ€lla för sĂ„ kallad strukturell hĂ€lsoövervakning i vĂ€gbroar och hamnar, dĂ€r sensorer drivna av ett cementbaserat batteri kan upptĂ€cka sprickor eller korrosion, sĂ€ger Emma Zhang.

Än sĂ„ lĂ€nge befinner sig tekniken i ett tidigt stadium, men forskarna Ă€r hoppfulla att de ska kunna utveckla den till en kommersiell produkt.

– Vi Ă€r övertygade om att vĂ„rt koncept innebĂ€r ett stort bidrag till att ge framtidens byggnadsmaterial utökad funktionalitet genom att fungera som lagring för förnybar energi, sĂ€ger Luping Tang, en annan av forskarna bakom cementmixen.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Jason Goh


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.