Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏟 Hus kan fungera som gigantiska batterier

🏟 Hus kan fungera som gigantiska batterier

Genom att blanda in en elektriskt ledande kolfiberväv i cement går det att få ett byggnadsmaterial som också fungerar som ett uppladdningsbart batteri.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Hur ska vi få elektricitet molniga och vindstilla dagar om vi ställer om till sol- och vindkraft? Det är en fråga som ofta lyfts i debatten om hur framtidens energiproduktion ska se ut. Ett forskarlag från Chalmers kommer nu med en ny möjlig lösning. De vill bygga hus som också fungerar som enorma batterier.

Idén bygger på att forskarna har lyckats blanda in en metallpläterad kolfiberväv i cement. Cementmixen fungerar både som byggnadsmaterial och som ett återuppladdningsbart batteri.

Genom att lägga in en kolfiberväv (järnpläterad i anodlagret och nickelpläterad i katodlagret) i vanlig cement går det att få ett byggnadsmaterial som också fungerar som ett batteri. Bild: Chalmers/Yen Strandqvist

En kvarvarande utmaning för forskarna är att se till att batteriet kan laddas upp under alla de minst 50–100 år som ett hus kan beräknas stå. Alternativt måste de komma på ett sätt byta ut batteridelen. Forskarna är hoppfulla att de ska hitta en lösning på det och då kan vi få se höghus som kan lagra all energi de behöver direkt i väggarna.

Batterier i cement är i sig ingen ny idé, men tidigare modeller har haft problem med effekten.

– Resultat från tidigare publicerade studier kring teknik för cementbaserade batterier har visat på väldigt låg batterieffekt, så vi insåg att vi behövde tänka utanför boxen. Konceptet vi utvecklat, som också är återuppladdningsbart, har aldrig tidigare prövats. Men vi har nu en metod som fungerar väl i labbskala, berättar Emma Zhang, en av forskarna bakom cementmixen, i ett pressmeddelande.

Att kunna lagra energi direkt i konstruktionen skulle också kunna ge nya möjligheter för att skapa ”smarta” konstruktioner.

– Tekniken kan användas tillsammans med solpaneler för att ge elektricitet och som källa för så kallad strukturell hälsoövervakning i vägbroar och hamnar, där sensorer drivna av ett cementbaserat batteri kan upptäcka sprickor eller korrosion, säger Emma Zhang.

Än så länge befinner sig tekniken i ett tidigt stadium, men forskarna är hoppfulla att de ska kunna utveckla den till en kommersiell produkt.

– Vi är övertygade om att vårt koncept innebär ett stort bidrag till att ge framtidens byggnadsmaterial utökad funktionalitet genom att fungera som lagring för förnybar energi, säger Luping Tang, en annan av forskarna bakom cementmixen.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Jason Goh

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.