Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„‡ Fusionsreaktor slĂ„r nytt rekord

đŸ„‡ Fusionsreaktor slĂ„r nytt rekord

En experimentreaktor har genererat dubbelt sÄ mycket energi som det tidigare rekordet för fusionsreaktorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fusionsreaktorn vid den brittiska JET-anlÀggning har formligen krossat det tidigare rekordet för hur mycket energi en fusionsreaktor kan producera.

Genom att hetta upp 0,17 milligram brÀnsle till över 100 miljoner grader genererade JET-reaktorn 59 megajoule. Det Àr mer Àn dubbelt sÄ mycket som det tidigare rekordet pÄ 22 megajoule.

Som jÀmförelse skulle det krÀvas 1,06 kg naturgas eller 3,9 kg brunkol att generera samma mÀngd energi med traditionella metoder.

Nu lyckades forskarna bara bibehĂ„lla energinivĂ„n i fem sekunder sĂ„ det Ă€r lĂ„ngt kvar till att vi har kommersiella fusionsreaktorer. Men det hĂ€r Ă€r ett stort steg framĂ„t och visar att tekniken fungerar. Nu ska forskarna ”bara” skala upp tekniken i ITER-reaktorn, som just hĂ„ller pĂ„ att byggas, och sedan EU Demo-reaktorn för att visa att fusionsenergi kan bli lösningen pĂ„ mĂ€nsklighetens energibehov i framtiden.

– Rekordet och framför allt det vi lĂ€rt oss om fusion under dessa förhĂ„llanden och hur vĂ„ra förutsĂ€gelser slog in visar att vi Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g mot en framtida vĂ€rld med fusionsenergi. Om vi kan upprĂ€tthĂ„lla fusion i fem sekunder kan vi göra det i fem minuter och sedan fem timmar nĂ€r vi skalar upp vĂ„r verksamhet i framtida reaktorer, sĂ€ger Tony DonnĂ©, vd för internationella forskningsprogrammet Eurofusion som samordnar den europeiska satsningen pĂ„ fusionsenergi, i ett pressmeddelande.

ITER Ă€r nĂ€sta steg mot att göra fusionsenergi kommersiellt gĂ„ngbar, men Ă€ven den Ă€r en experimentanlĂ€ggning som inte Ă€r tĂ€nkt för kommersiellt bruk. Det blir i stĂ€llet den Ă€nnu större reaktorn EU Demo ska leverera energi till elnĂ€tet och bevisa att fusionsenergi kan skapas i kommersiellt gĂ„ngbara mĂ€ngder. Den lĂ€r inte vara i full drift före 2050, men den som vĂ€ntar pĂ„ nĂ„got gott


☀ Kinas artificiella sol slĂ„r vĂ€rldsrekord i fusion
Med fusionskraft skulle hela vÀrldens energiproblem vara lösta. Nu har en kinesisk tokamak-reaktor nÄtt 120 miljoner grader celsius i 101 sekunder vilket Àr nytt rekord och ytterligare ett litet steg mot energiförsörjningens heliga gral.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.