Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌡 Flyttad termometer kan sĂ€nka elförbrukningen i butikskylar

🌡 Flyttad termometer kan sĂ€nka elförbrukningen i butikskylar

En enkel hÄllare för en termometer kan fÄr ner elförbrukningen i varenda butikskyl med fem procent.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Termometrarna i de flesta butikskylar Àr felplacerade visar en studie frÄn Chalmers. Det gör att kylarna drar mer el Àn de egentligen behöver. Genom att bara placera termometrarna pÄ rÀtt stÀlle kan över 3 000 butiker i Sverige sÀnka sin elförbrukning.

Det Àr den nyblivne doktorn Tommie MÄnsson, vid institutionen för arkitektur och samhÀllsbyggnadsteknik pÄ Chalmers, som mest av en slump upptÀckte att termometrarna Àr felplacerade.

Det var nÀr han skrev sin avhandling om hur butikskylar kan fungera som ett batteri i smarta elnÀt som han lade mÀrke till termometrarnas placering.

– NĂ€r man gick över frĂ„n öppna kyldiskar till kylar med dörr sĂ„ missade man att omplacera den termometer som mĂ€ter luften som gĂ„r ut ur kylskĂ„pet. Eftersom termometern placerats för nĂ€ra dörren sĂ„ verkar luften som gĂ„r ut vara varmare Ă€n den faktiskt Ă€r, vilket gör att kylen sĂ€nker temperaturen mer Ă€n nödvĂ€ndigt. Detta innebĂ€r i sin tur att den drar mer energi Ă€n den egentligen behöver och dessutom gĂ„r ojĂ€mnare, sĂ€ger han i ett pressmeddelande.

Om kyltermometern sitter för nÀra dörren hamnar den i ett uppvÀrmt luftlager och visar dÄ en högre temperatur pÄ utluften Àn vad som egentligen Àr fallet. Illustration: Tommie MÄnsson.

NÀr termometern flyttades till en bÀttre plats i kylen sÄ drog kylen fem procent mindre energi utan att det pÄverkade livsmedlen. Enligt Tommie MÄnsson stÄr svenska butiker för tre procent av Sveriges elförbrukning och hÀlften av den förbrukningen svara kylarna för. SÄ Àven en förhÄllandevis liten minskning av förbrukningen kan ha stor pÄverkan i det stora hela.

– Det hĂ€r har visat sig ha flera klimatmĂ€ssigt positiva effekter. Temperaturen pĂ„ luften som gĂ„r in i kylen Ă€r inte lika avgörande, och man kan hĂ„lla jĂ€mnare temperaturer, vilket leder till energieffektivisering. Dessutom minskar uppvĂ€rmningsbehovet av butikerna nĂ€r kylarna inte kyler av inomhusluften lika mycket som innan, sĂ€ger Tommie MĂ„nsson.

I snitt skulle en butik kunna sÀnka sina koldioxidutslÀpp med 230 kilo och sina kostnader med 10 000 kronor per Är om bara kyltermometrarna satt pÄ en bÀttre plats. DessbÀttre finns det ocksÄ en enkel lösning pÄ problemet.

Enkel hÄllare fixar problemet

Tillsammans med andra forskare har Tommie MĂ„nsson utvecklat en hĂ„llare för termometrar som gör att den existerande termometern enkelt kan flyttas till en annan plats i kylen. HĂ„llaren har redan lanserats och sĂ€ljs nu via spinoff-företaget Chill Services. Än sĂ„ lĂ€nge har lösningen bara testats i butiker i Tyskland, dĂ€r intresset varit störst, men behovet finns över hela vĂ€rlden menar Tommie MĂ„nsson.

– Vi anvĂ€nder kylda matvaror i betydligt högre utstrĂ€ckning nu Ă€n historiskt. SĂ„ trots att de flesta butiker bytt ut sina ineffektiva öppna kylskĂ„p till mer energieffektiva stĂ€ngda, sĂ„ verkar det inte som om kylsystemen egentligen drar mindre el totalt, för istĂ€llet har butikerna nu mĂ„nga fler kylskĂ„p Ă€n förr, sĂ€ger han.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.