Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Ellevio satsar halv miljard pĂ„ batterilager

🔋 Ellevio satsar halv miljard pĂ„ batterilager

Ellevio, en av Sveriges största elnÀtsoperatörer, lanserar en satsning pÄ elnÀtsbatterier för att förbÀttra stabiliteten i elnÀtet och möta den ökande efterfrÄgan pÄ elektricitet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Ellevio, en av Sveriges största elnĂ€tsoperatörer, lanserar en satsning pĂ„ elnĂ€tsbatterier för att förbĂ€ttra stabiliteten i elnĂ€tet och möta den ökande efterfrĂ„gan pĂ„ elektricitet.
  • Investeringen pĂ„ en halv miljard kronor kommer att möjliggöra lagring av energi nĂ€r efterfrĂ„gan Ă€r lĂ„g och anvĂ€nda den nĂ€r efterfrĂ„gan Ă€r hög, integrera förnybar energi i elnĂ€tet och minska beroendet av fossila brĂ€nslen.
  • Satsningen kan leda till en mer stabil, effektiv och hĂ„llbar energiförsörjning och öka intĂ€kterna för elnĂ€tsoperatörerna samtidigt som den minskar kostnaderna för kunderna.

Warp News var först av svenska medier med att visa pÄ nyttorna med batterilager i elnÀtet. DÄ möttes vi av mycket motstÄnd, men nu kommer ett flertal satsningar.

🔋 Stora batteriparker Ă€r snabba lösningen som gör att vi i Sverige bĂ„de kan dammsuga och hĂ„lla industrin igĂ„ng
Om vi bestÀmmer oss och sÀtter fart kan vi ha storskaliga batterilager pÄ plats redan nÀsta vinter. I Australien byggde Tesla en jÀtteanlÀggning pÄ mindre Àn 100 dagar. Det Àr mycket fokus pÄ problem i energidebatten - hÀr finns en lösning. Nu hoppas vi att ord omsÀtts till handling.

Satsningen innebÀr att Ellevio planerar att investera en halv miljard kronor i batterilager och andra tekniker som kan lagra energi. Genom att installera dessa batterier pÄ olika platser i elnÀtet kan man lagra energi nÀr efterfrÄgan Àr lÄg och sedan anvÀnda den nÀr efterfrÄgan Àr hög. Detta kommer att öka effektiviteten i elnÀtet och minska risken för strömavbrott.

Batterilager kan ocksÄ anvÀndas för att integrera förnybar energi, som sol- och vindkraft, i elnÀtet. Sol- och vindkraft Àr inte alltid tillgÀngliga nÀr efterfrÄgan pÄ el Àr som högst, men med hjÀlp av batterilager kan man lagra överskottet och sedan anvÀnda det nÀr det behövs som mest. Detta gör det möjligt att integrera förnybar energi pÄ ett mer effektivt sÀtt och minska beroendet av fossila brÀnslen.

Fyra batterilager i södra Sverige

Investeringsprogrammet genomförs stegvis. Den första fasen innefattar tvÄ batterier om 15MW/15,7MWh vardera i Kungsbacka och Lindome. Dessa börjar byggas under vÄren 2023, följt av ytterligare av ett energilager om 40MW pÄ en Ànnu inte helt beslutad plats i Mellansverige. Placeringen bestÀms utifrÄn kapacitet i elnÀtet, kommunikationsmöjligheter och vilka nyttor batterierna fÄr i energisystemet, bland annat. Projekten berÀknas fÀrdigstÀllas under 2023 och 2024.

"Batterilager Àr en spÀnnande teknik med mÄnga olika nyttor för elsystemet. En fördubblad elanvÀndning inom drygt 20 Är betyder att vi mÄste utveckla ett helt ekosystem med digitala lösningar, energilager, stödtjÀnster med mera," sÀger Kristofer Fröjd, chef för strategi och affÀrsutveckling inom Elleviokoncernen.

💡 Optimist’s Edge: Stora batteriparker Ă€r den saknade pusselbiten i energissystemet
Är att bygga ut stor batterilagringskapacitet lika anvĂ€ndbart som att bygga en stor banan? Australiens premiĂ€rminister Scott Morrison trodde det, men Tesla-batteriet i Australien har överraskat kritiker och visat oss den saknade delen av energipusslet.

Men satsningen pÄ batterilager Àr inte bara bra för elnÀtet och miljön, det kan ocksÄ vara lönsamt. Genom att anvÀnda batterier för att lagra energi kan man utnyttja den nÀr efterfrÄgan Àr som högst och dÀrmed ta del av högre elpriser. Detta kan öka intÀkterna för elnÀtsoperatörerna och minska kostnaderna för kunderna.

Ellevios satsning pÄ elnÀtsbatterier Àr en spÀnnande utveckling inom elindustrin som kan leda till en mer stabil, effektiv och hÄllbar energiförsörjning. Med fortsatta investeringar och innovationer kan vi förvÀnta oss Ànnu större framsteg pÄ detta omrÄde i framtiden.

Projekt EnergisamhÀllet

Warp Institute och Warp News driver Projekt EnergisamhÀllet, dÀr batterier Àr en central komponent för att nÄ ett nytt, modernt elnÀt med lÄgt, fast pris pÄ el.

Projekt EnergisamhÀllet med Jonas Birgersson
All el du behöver för en lÄg, fast avgift. Warp Institute ska tillsammans med Jonas Birgersson göra detta till verklighet - och du Àr vÀlkommen att gör det tillsammans med oss.

KÀlla: Ellevio (2021). Ny jÀttessatsning pÄ elnÀtsbatterier. [https://www.ellevio.se/om-ellevio/nyhetsrum/


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.