Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚘 Rekord för elbilar i augusti, igen (ja, vi vet, det börjar bli tjatigt)

🚘 Rekord för elbilar i augusti, igen (ja, vi vet, det börjar bli tjatigt)

Minskning för bensin- och dieselbilar och kraftig ökning för elbilar. Elbilarna har slagit rekord sju av Ätta mÄnader under 2023.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Nyregistreringen av elbilar i Sverige ökade med 68 procent i augusti, jÀmfört med samma mÄnad förra Äret. Hittills i Är Àr ökningen 37 procent, enligt Mobility Sweden.

Samtidigt minskar nyregistreringarna av dieselbilar med 40 procent och bensinbilar med 12 procent, enligt car.info.

PopulÀraste elbil i augusti var Teslas Model Y, med Volkswagens ID.4 pÄ andra plats. VW lyckades dock knipa förstaplatsen som mest nyregistrerade mÀrke.

Ny retorik?

Under hela Äret har branschorganisationen sagt att marknaden för elbilar Àr iskall, eller nÄgon variant av det ordet. Nu har vi klarat av Ätta av Ärets tolv mÄnader, och elbilarna har slagit rekord sju av Ätta mÄnader. Dags för en ny retorik?

Nej.

"NyförsÀljningen pÄ privatsidan Àr fortsatt iskall," sÀger Sofia Linder, chefekonom pÄ Mobility Sweden.

FrÄgan Àr vad iskall innebÀr? Om man jÀmför nyregistreringar av elbilar till privatpersoner i Är med föregÄende Är sÄ kan man se att under januari till augusti 2020 reggades 13931 elbilar pÄ privatpersoner. 2021 ökade det till 29529 för motsvarande period. Under samma period i Är Àr siffran 23210 stycken. Det innebÀr en minskning med 21 procent sedan förra Äret. JÀmfört med 2021 Àr det upp 67 procent.

Samtidigt har antalet elbilar till företag ökat kraftigt. 2021 nyregisterades 16173 elbilar hos företagen, 2022 20577 stycken och 2023 45102. Det Àr alltsÄ mer Àn en dubblering sedan förra Äret och en tredubbling sedan 2021.

Som sagt har det totalt i Är nyregistrerats 37 procent fler elbilar Àn samma period förra Äret.

Mobility Sweden har rÀtt i att privatmarknaden Àr svagare Àn förra Äret, men ÀndÄ den nÀst bÀsta den nÄgonsin varit. Om det Àr iskallt, fÄr var och en bedöma.

Jag klandrar inte en branschorganisation för att de opinionsbildar för sina medlemmar. Mitt problem har hela tiden varit att nyhetsmedia okritiskt köpt deras retorik och vid flera tillfÀllen överdrivit den. Som TT efter rekordmÄnaden juni skrev: ElbilsförsÀljningen tappar rejÀl fart.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.