Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Om AI-kommissionen: Sverige borde bli ett kentaursamhĂ€lle

đŸŠŸ Om AI-kommissionen: Sverige borde bli ett kentaursamhĂ€lle

En inblick i AI-kommissions arbete och varför Sverige snabbt borde bli ett kentaurland.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I torsdags förra veckan beslutade regeringen att tillsÀtta en AI-kommission. I fredags presenterades den av statsminister Ulf Kristersson, civilminister Erik Slottner och kommissionens ordförande, Carl-Henric Svanberg. Och redan igÄr mÄndag hade kommissionen sitt första möte. Den jobbar lika snabbt som AI-utvecklingen!

Jag Àr vÀldigt glad att vara en av kommissionens tio ledamöter!

Utan att pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă„terge vad som sĂ€gs pĂ„ kommissionens möten – ledamöterna mĂ„ste kunna ha en fri diskussion – vill jag ge er en inblick i arbetet fram till slutleverans 2025, nĂ„got av min syn pĂ„ kommissionens frĂ„gor och sĂ„klart vĂ€lkomna inspel frĂ„n er.

Kommissionens uppdrag

Formellt Àr AI-kommissionen en statlig utredning och dÀrmed faktiskt en liten myndighet. Efter en lÄng nÀringslivskarriÀr som vd för Assa Abloy, vd för Ericsson, ordförande för BP och ordförande för Volvo har Carl-Henric Svanberg nu alltsÄ blivit myndighetschef!

Uppdraget Àr att "stÀrka svensk konkurrenskraft", vilket ju kan betyda vad som helst. Men det specificeras i direktiven till utredningen. Dessa avgör vad kommissionen fÄr och inte fÄr göra. Vi ska bland annat titta pÄ AI kopplat till högre utbildning, hur Sverige ska attrahera riskkapital och underlÀtta innovation för stÀrkt konkurrenskraft inom AI och hur offentlig sektor kan effektiviseras genom att anvÀnda AI.

Vi ska slutrapportera senast 1 juli 2025, vilket ju Àr en evighet i AI-sammanhang. DÀrför ska ocksÄ kommissionen regelbundet hÄlla regeringen informerad och inget hindrar oss frÄn att komma med förslag under resans gÄng.

Kom med inspel!

Jag tar gĂ€rna mot inspel, Ă„sikter och tankar kring AI-kommissionens frĂ„gor. Även kring vilka vi borde besöka och trĂ€ffa. HĂ€r finns min kontaktinfo.

Gruppbild pÄ AI-kommissionen, frÄn första mötet.

Min ingÄng: Bli ett kentaursamhÀlle

Kentaurens fördel

Kentaurens fördel innebĂ€r att genom att bli riktigt bra pĂ„ att anvĂ€nda AI-verktyg, kan amatörer prestera bĂ€ttre Ă€n experter.

Det har visat sig i schack, men ocksĂ„ mĂ„nga andra omrĂ„den. Professor Ethan Mollick testade, tillsammans med Boston Consulting Group, hur konsulter som inte anvĂ€nder ChatGPT stĂ„r sig mot konsulter som anvĂ€nder ChatGPT (kentaur-konsulter.)

De som anvÀnde AI jobbade 25 procent snabbare, med 40 procent högre kvalité. Men allra mest höjde sig den lÀgst presterande halvan och kom nÀstan ifatt den högst presterande halvan.

GĂ€ller individer, organisationer – och lĂ€nder

Det gÄr alltsÄ att levla upp sig sjÀlv eller sitt företag, genom att bli bra pÄ att förstÄ hur och nÀr AI ska anvÀndas, och nÀr det inte ska anvÀndas. Men det stannar inte dÀr, vi kan tÀnka sÄ om ett land ocksÄ.

Om man förenklar en hel del sÄ kan man sÀga att Sverige, USA, Ghana eller vilket land som helst kan jobba snabbare och med högre kvalité om man anvÀnder AI pÄ rÀtt sÀtt.

Eller om vi tittar pÄ offentlig sektor i Sverige: Alla kommuner, regioner och myndigheter. En hel del av deras arbetsuppgifter gÄr att utföra snabbare och bÀttre med AI.

LÀtt att bli vÀrldsledande

Att bli vÀrldsledande i att applicera AI och sÀrskilt generativ AI som ChatGPT Àr inte svÄrt. OmrÄdet Àr sÄ nytt sÄ det finns ingen som Àr i ledningen.

NÀr det kommer till de stora modellerna som OpenAIs GPT-4 och Googles Gemini Àr USA i överlÀgsen ledning. Sverige har via AI Sweden utvecklat en egen modell. Det Àr bra, men att bli vÀrlsledande dÀr Àr riktigt svÄrt.

Men nÀr det kommer till att anvÀnda AI Àr som sagt ingen i ledningen. De lÀnder som gör det till sin mission att bli snabbt bli kentaurlÀnder kommer fÄ en stor fördel.

Mathias Sundin
Arge optimisten

âžĄïž Köp min bok Kentaurens fördel hĂ€r.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.