Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Deepmind har trĂ€nat en AI att kontrollera fusion

🧠 Deepmind har trĂ€nat en AI att kontrollera fusion

En AI har lÀrt sig göra tusentals justeringar i sekunden av de magneter som kontrollerar plasmat i en fusionsreaktor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Deepmind, som kanske Àr mest kÀnda för sin AI Alphago som besegrat alla stormÀstare i Go, har nu trÀnat en AI att kontrollera och skulptera uppvÀrmd plasma i en fusionsreaktor. Forskarna anvÀnde reinforcement learning för att lÀra AI:n att justera de magneter som kontrollerar plasmat i en Tokamak-reaktor.

Plasmat i en sÄdan reaktor kommer upp i mÄnga miljoner grader sÄ det mÄste hanteras med magneter för att inte brÀnna igenom höljet pÄ reaktorn. Problemet Àr att magneterna mÄste justeras vÀldigt snabbt och ofta för att fÄ ett stabilt plasma.

Deepminds AI kan göra tusentals justeringar i sekunden. Tillsammans med forskare frĂ„n École polytechnique fĂ©dĂ©rale de Lausanne, EPFL, har Deepmind testat AI:n i en experimentanlĂ€ggning. AI:n klarade att upprĂ€tthĂ„lla plasmat i tvĂ„ sekunder, vilket Ă€r sĂ„ lĂ€nge just den reaktorn kan köras innan den överhettas.

Förutom att kontrollera plasmat kunde AI:n forma plasmat pÄ olika sÀtt, vilket kan öka sÀkerheten och effektiviteten dÄ det gÄr att anpassa plasmat efter behov. Precis som i fallet med Alphago hittade den hÀr AI:n nya sÀtt att arbeta pÄ som vi mÀnniskor inte kommit pÄ tidigare.

– AI:n skapade det plasma vi förvĂ€ntade oss, men den anvĂ€nde magnetkĂ€rnorna pĂ„ ett helt annat sĂ€tt. SĂ„ de som tittade pĂ„ resultaten frĂ„n experimentet över hur magnetfĂ€lten förĂ€ndrades blev rĂ€tt förvĂ„nade, sĂ€ger Federico Felici, forskare vid EPFL, i en kommentar till New Scientist.

Forskarna ska nu gÄ vidare och göra fler experiment för att se hur AI:n kan utvecklas och vilka metoder den kan komma fram till.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„‡ Fusionsreaktor slĂ„r nytt rekord
En experimentreaktor har genererat dubbelt sÄ mycket energi som det tidigare rekordet för fusionsreaktorer.
âšĄïž Bygget av fusionsreaktorn ITER pĂ„börjat i Frankrike
Nu har bygget av fusionsreaktorn ITER pÄbörjats i Frankrike. 2025 förvÀntas reaktorn slÄs pÄ och bli den första fusionsreaktorn i vÀrlden som producerar mer energi Àn den tillförs.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.