Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Deepmind har tränat en AI att kontrollera fusion

🧠 Deepmind har tränat en AI att kontrollera fusion

En AI har lärt sig göra tusentals justeringar i sekunden av de magneter som kontrollerar plasmat i en fusionsreaktor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Deepmind, som kanske är mest kända för sin AI Alphago som besegrat alla stormästare i Go, har nu tränat en AI att kontrollera och skulptera uppvärmd plasma i en fusionsreaktor. Forskarna använde reinforcement learning för att lära AI:n att justera de magneter som kontrollerar plasmat i en Tokamak-reaktor.

Plasmat i en sådan reaktor kommer upp i många miljoner grader så det måste hanteras med magneter för att inte bränna igenom höljet på reaktorn. Problemet är att magneterna måste justeras väldigt snabbt och ofta för att få ett stabilt plasma.

Deepminds AI kan göra tusentals justeringar i sekunden. Tillsammans med forskare från École polytechnique fédérale de Lausanne, EPFL, har Deepmind testat AI:n i en experimentanläggning. AI:n klarade att upprätthålla plasmat i två sekunder, vilket är så länge just den reaktorn kan köras innan den överhettas.

Förutom att kontrollera plasmat kunde AI:n forma plasmat på olika sätt, vilket kan öka säkerheten och effektiviteten då det går att anpassa plasmat efter behov. Precis som i fallet med Alphago hittade den här AI:n nya sätt att arbeta på som vi människor inte kommit på tidigare.

– AI:n skapade det plasma vi förväntade oss, men den använde magnetkärnorna på ett helt annat sätt. Så de som tittade på resultaten från experimentet över hur magnetfälten förändrades blev rätt förvånade, säger Federico Felici, forskare vid EPFL, i en kommentar till New Scientist.

Forskarna ska nu gå vidare och göra fler experiment för att se hur AI:n kan utvecklas och vilka metoder den kan komma fram till.

Läs hela studien här.

🥇 Fusionsreaktor slår nytt rekord
En experimentreaktor har genererat dubbelt så mycket energi som det tidigare rekordet för fusionsreaktorer.
⚡️ Bygget av fusionsreaktorn ITER påbörjat i Frankrike
Nu har bygget av fusionsreaktorn ITER påbörjats i Frankrike. 2025 förväntas reaktorn slås på och bli den första fusionsreaktorn i världen som producerar mer energi än den tillförs.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.