Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥇 Fusionsreaktor slår nytt rekord

🥇 Fusionsreaktor slår nytt rekord

En experimentreaktor har genererat dubbelt så mycket energi som det tidigare rekordet för fusionsreaktorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fusionsreaktorn vid den brittiska JET-anläggning har formligen krossat det tidigare rekordet för hur mycket energi en fusionsreaktor kan producera.

Genom att hetta upp 0,17 milligram bränsle till över 100 miljoner grader genererade JET-reaktorn 59 megajoule. Det är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet på 22 megajoule.

Som jämförelse skulle det krävas 1,06 kg naturgas eller 3,9 kg brunkol att generera samma mängd energi med traditionella metoder.

Nu lyckades forskarna bara bibehålla energinivån i fem sekunder så det är långt kvar till att vi har kommersiella fusionsreaktorer. Men det här är ett stort steg framåt och visar att tekniken fungerar. Nu ska forskarna ”bara” skala upp tekniken i ITER-reaktorn, som just håller på att byggas, och sedan EU Demo-reaktorn för att visa att fusionsenergi kan bli lösningen på mänsklighetens energibehov i framtiden.

– Rekordet och framför allt det vi lärt oss om fusion under dessa förhållanden och hur våra förutsägelser slog in visar att vi är på rätt väg mot en framtida värld med fusionsenergi. Om vi kan upprätthålla fusion i fem sekunder kan vi göra det i fem minuter och sedan fem timmar när vi skalar upp vår verksamhet i framtida reaktorer, säger Tony Donné, vd för internationella forskningsprogrammet Eurofusion som samordnar den europeiska satsningen på fusionsenergi, i ett pressmeddelande.

ITER är nästa steg mot att göra fusionsenergi kommersiellt gångbar, men även den är en experimentanläggning som inte är tänkt för kommersiellt bruk. Det blir i stället den ännu större reaktorn EU Demo ska leverera energi till elnätet och bevisa att fusionsenergi kan skapas i kommersiellt gångbara mängder. Den lär inte vara i full drift före 2050, men den som väntar på något gott…

☀️ Kinas artificiella sol slår världsrekord i fusion
Med fusionskraft skulle hela världens energiproblem vara lösta. Nu har en kinesisk tokamak-reaktor nått 120 miljoner grader celsius i 101 sekunder vilket är nytt rekord och ytterligare ett litet steg mot energiförsörjningens heliga gral.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.