Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Chatbot kan upptĂ€cka tidiga tecken pĂ„ Alzheimers

🧠 Chatbot kan upptĂ€cka tidiga tecken pĂ„ Alzheimers

Samma AI-modell som anvÀnds för ChatGPT kan nu Àven analysera texter mÀnniskor skriver för att se om en person har Alzheimers i ett tidigt skede.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

AI:n ChatGPT har fÄtt mycket uppmÀrksamhet för att den kan generera text som ser ut som om en mÀnniska skrivit den.

Nu har forskare frÄn Drexel University i USA hittat ett nytt anvÀndningsomrÄde för AI-modellen GPT-3 som ligger bakom ChatGPT.

Forskarna har trÀnat GPT-3 att kÀnna igen hur de med tidig Alzheimers skriver och hur det skiljer sig frÄn de som inte har Alzheimers.

Forskarna planerar nu att bygga ett webbverktyg dÀr lÀkare och privatpersoner snabbt och enkelt kan se om en person behöver gÄ igenom en större Alzheimers-utredning eller om det inte Àr nÄgon fara.

Idag bestÄr utredningen av mÄnga olika tester och undersökningar som tar mycket tid. En av de faktorer som Àr viktiga Àr att se om patientens sprÄk förÀndrats.

”Vi vet frĂ„n annan forskning att de kognitiva effekterna av Alzheimers sjukdom kan manifestera sig i sprĂ„ket. Vi tror att förbĂ€ttringarna i naturlig sprĂ„kbehandling ger en ny vĂ€g att identifiera Alzheimers i ett tidigt skede”, sĂ€ger Hualou Liang, professor vid Drexel University och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna hade tillgÄng till stora mÀngder texter som skrivits av Alzheimers-patienter. De anvÀnde dessa data för att trÀna GPT-3 att kÀnna igen skillnaderna mellan dessa texter och texter som skrivits av de som inte har Alzheimers. Resultatet blev en modell som kan analysera texter och upptÀcka om en person skriver pÄ ett sÀtt som visar att den kan ha Alzheimers.

NÀr forskarna jÀmförde sin GPT-3-modell med de vanliga sprÄkanalyserna som görs vid Alzheimers-undersökningar var deras modell 20 procent bÀttre pÄ att förutsÀga om en patient hade Alzheimers eller inte.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 42 nya gener risk för Alzheimer - ökar möjlighet att behandla
Mer Àn dubbelt sÄ mÄnga gener som vi tidigare trott pÄverkar risken för att en person ska drabbas av Alzheimers sjukdom.
🧠 Hopp om effektivare behandling av Alzheimers
Nya antikroppar ska kunna slĂ„ ut fler av de ”protein-klumpar” som skadar hjĂ€rncellerna hos de som har Alzheimers sjukdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.