Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Att bromsa Ă€r farligare Ă€n att gasa

💡 Arge optimistens funderingar: Att bromsa Ă€r farligare Ă€n att gasa

Visst kÀnns det rimligt att lÄngsammare utveckling Àr sÀkrare Àn snabbare? Men nÀr det kommer till teknologisk utveckling Àr det ofta tvÀrtom.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

⏩ Att bromsa kĂ€nns sĂ€kert, men det Ă€r farligare

Visst kÀnns det rimligt att lÄngsammare utveckling Àr sÀkrare Àn snabbare? Om det gÄr lÄngsamt hinner man tÀnka efter och undvika misstag. Men nÀr det kommer till teknologisk utveckling Àr det ofta tvÀrtom.

I podden All In pratar David Friedberg om detta. Han visar statistik pÄ varför folk dör i trafikolyckor i USA. Topp tre Àr 1) rattonykterhet, 2) kör för fort och 3) inte har pÄ sig sÀkerhetsbÀlte. (alltsÄ...)

Dessa utgör ungefÀr 80 procent av dödsolyckorna i USA. Alla tre skulle försvinna med sjÀlvkörande bilar. Vi har nu inte fullstÀndigt sjÀlvkörande bilar, men ju snabbare vi fÄr det desto fler liv kommer att rÀddas.

Nu pÄgÄr utvecklingen och sÄklart innebÀr det olyckor, Àven med dödlig utkomst. Dessa fÄr massiv negativ uppmÀrksamhet och fÄr oss att tro att sjÀlvkörande bilar Àr farliga och lÀskiga, nÀr det redan visat sig att de Àr sÀkrare.

Samma tankefel gör vi kring AI, dÀr domedagsretoriken börjar fÄ fÀste och en inbromsning kan bli verklighet. Förra veckan skrev jag:

För att stoppa klimatförÀndringarna behöver vi all hjÀlp vi kan fÄ. Och det Àr brÄttom. AI Àr det perfekta verktyget i det arbetet.

Inte brÀnna pÄ, men accelerera

Det hÀr betyder ju inte att man bara ska brÀnna pÄ utan att tÀnka pÄ konsekvenserna. Inte heller ska man fylla en sjÀlvkörande buss med mÀnniskor första gÄngen man testar den.

Utveckling baseras pÄ kunskap. Mer kunskap minskar risk. Som David Deutsch skrev i Optimism, pessimism och cynism

Varje art vars medlemmar hade kapacitet för innovation Àr nu utrotad, förutom vÄr, och genetiska bevis visar att det var nÀra Àven för oss. Alla av dem, och varje tidigare civilisation som har fallit, kunde ha rÀddats genom snabbare innovation.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Intressant

🌳 Flytande trĂ€d

VÀldigt coola "flytande trÀd". Hela videon pÄ X.

đŸ“ș Mr Beast's YouTube-kanal Ă€r en best

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.