Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Att bromsa är farligare än att gasa

💡 Arge optimistens funderingar: Att bromsa är farligare än att gasa

Visst känns det rimligt att långsammare utveckling är säkrare än snabbare? Men när det kommer till teknologisk utveckling är det ofta tvärtom.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

⏩ Att bromsa känns säkert, men det är farligare

Visst känns det rimligt att långsammare utveckling är säkrare än snabbare? Om det går långsamt hinner man tänka efter och undvika misstag. Men när det kommer till teknologisk utveckling är det ofta tvärtom.

I podden All In pratar David Friedberg om detta. Han visar statistik på varför folk dör i trafikolyckor i USA. Topp tre är 1) rattonykterhet, 2) kör för fort och 3) inte har på sig säkerhetsbälte. (alltså...)

Dessa utgör ungefär 80 procent av dödsolyckorna i USA. Alla tre skulle försvinna med självkörande bilar. Vi har nu inte fullständigt självkörande bilar, men ju snabbare vi får det desto fler liv kommer att räddas.

Nu pågår utvecklingen och såklart innebär det olyckor, även med dödlig utkomst. Dessa får massiv negativ uppmärksamhet och får oss att tro att självkörande bilar är farliga och läskiga, när det redan visat sig att de är säkrare.

Samma tankefel gör vi kring AI, där domedagsretoriken börjar få fäste och en inbromsning kan bli verklighet. Förra veckan skrev jag:

För att stoppa klimatförändringarna behöver vi all hjälp vi kan få. Och det är bråttom. AI är det perfekta verktyget i det arbetet.

Inte bränna på, men accelerera

Det här betyder ju inte att man bara ska bränna på utan att tänka på konsekvenserna. Inte heller ska man fylla en självkörande buss med människor första gången man testar den.

Utveckling baseras på kunskap. Mer kunskap minskar risk. Som David Deutsch skrev i Optimism, pessimism och cynism

Varje art vars medlemmar hade kapacitet för innovation är nu utrotad, förutom vår, och genetiska bevis visar att det var nära även för oss. Alla av dem, och varje tidigare civilisation som har fallit, kunde ha räddats genom snabbare innovation.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Intressant

🌳 Flytande träd

Väldigt coola "flytande träd". Hela videon på X.

📺 Mr Beast's YouTube-kanal är en best

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.