Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Stensson: Piratpartiets optimistiska vision för Sverige

đŸ—łïž Stensson: Piratpartiets optimistiska vision för Sverige

Piratpartiets framtid skapas inte av politiker, den skapas av dig, skriver partiledaren Katarina Stensson.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Det hÀr Àr en debattartikel inför valet 2022, dÀr Piratpartiet beskriver sin vision för Sverige. Alla partier har bjudits in att skriva.

Energi = civilisation

Alla civilisationer har byggt pÄ förmÄgan att ta tillvara pÄ den energi som universum serverar oss. En grundförutsÀttning för en positiv framtid Àr alltsÄ tillgÄngen till en bÄde hÄllbar och robust produktion och distribution av energi. I Piratpartiets framtid finns gott om nÀrproducerad el i det decentraliserade elnÀtet.

Energin kommer frĂ„n vindkraft, solkraft, vĂ„gkraft, smĂ„skalig kĂ€rnkraft, olika typer av bioenergiproduktion och nya experimentella kraftslag. ElnĂ€tet och lagstiftningen har stĂ€rkts för att klara av detta myller av inputs och outputs. Automatiserade tjĂ€nster lĂ„ter oss anvĂ€nda elen nĂ€r vi har gott om den – och det finns en variation av lokala lagringsmöjligheter. Decentraliseringen Ă€r inte bara bra för att vi minimerar förluster vid elöverföring, utan ocksĂ„ ur en driftsĂ€kerhetssynpunkt. Vi Ă€r inte beroende av ett fĂ„tal kraftverk och har större kontroll över elproduktion och eltillförsel i vĂ„rt lokalsamhĂ€lle.

HÀr finns Àven utrymme för de riktigt revolutionerande teknologierna. Forskningen pÄ fusionskraft ser kontinuerliga framsteg. Kommer vi driva vÄra samhÀllen pÄ fusionskraft om femtio Är? Ja. Tack vare en modig och lÄngsiktig vision för svensk elförsörjning och satsning pÄ forskning och kompetensbyggande har vi spetskompetens och Àr delaktiga i de pilotprojekt som fÄr fusionen att flyga.

GrÀnslös grön transport

Runtom i Sverige har man dragit in busslinjer i glesbygden, till exempel i mina gamla hemtrakter norr om Örebro – i Bergslagens skogar, dĂ€r gamla bruksmiljöer sedan lĂ€nge varit en avfolkningsbygd. Men Ă€ven hĂ€r spirar entreprenörskap i liten skala, ofta i billiga gamla industrilokaler, och folk flyttar ut frĂ„n stan för att fĂ„ lugn och ro och plats att vara, andas, odla. MĂ€nniskor brygger öl, gör praliner, kodar pĂ„ distans och försöker sig pĂ„ sjĂ€lvhushĂ„ll.

HÀr testar vi sjÀlvkörande minibussar, lÄter dem köra i cirklar för att plocka upp folk i avkrokar och lÀmna av dem vid tÄgstationerna i Lindesberg, StorÄ och Kopparberg. Eftersom trafiken Àr minimal sÄ blir störningarna i turerna mycket mindre Àn i storstan. Allt eftersom AI:n blir bÀttre fÄr de ta plats i mer trafikerade miljöer. Om femtio Är Àr de sjÀlvkörande fordonen överallt.

Entusiaster kör bil för skojs skull, men inte i stan, sĂ„klart. Inte för att det Ă€r förbjudet, utan för att det finns fem-tio snabbare och bekvĂ€mare fĂ€rdmedel. Och för lĂ„nga transporter? Flygen blir mindre, eldrivna, med smidigare pĂ„- och avstigning och snabba byten, sĂ„ att du kan ”hoppa” dig fram i Europa likt de senaste femtio Ă„rens tĂ„gluffare. TĂ„gen kommer finnas hĂ€r ocksĂ„, naturligtvis. Som alltid i historien ökar alternativen, oavsett om det blir magnetdrivna tĂ„gliknande farkoster pĂ„ land eller i vakuumtunnlar, sjĂ€lvkörande elbilskaravaner i 200 km/h pĂ„ Autobahn 2.0 eller helt nya lösningar.

Vi kan njuta av att ha alla dessa innovationer framför oss, eftersom det betyder att vi kan vara en del av att utveckla dem och skapa förutsÀttningar för att de realiseras och anvÀnds.

Heart Aerospaces elektriska flygplan.

Liv och död pÄ dina villkor

Framstegen inom medicin övertrÀffar vad vi kan förestÀlla oss: nya behandlingar av cancer och demenssjukdomar, genteknik, labbodlade organ och proteser som bÄde lyder vÄra tankar och förstÀrker vÄra förmÄgor. Vi kan leva mycket lÀngre Àn idag, och mÄ mycket bÀttre. Makten att besluta nÀr vi Àr nöjda kommer ligga i vÄra egna hÀnder; nu har jag levt mitt liv fullt ut.

HĂ€r hittar vi ocksĂ„ nĂ€sta generations stora klassfrĂ„ga: Kommer alla – eller endast ett fĂ„tal priviligierade – att ha tillgĂ„ng till denna mĂ€nsklighetens revolution? Det Ă€r vi som avgör, vĂ„r generation, och det Ă€r dessa bokstavligen livsviktiga frĂ„gor vi i Piratpartiet lyfter upp i samhĂ€llsdebatten.

Frihet och delaktighet i det lilla och det stora

Om femtio Är har vi passerat de stora uppförsbackarna i digitaliseringen, automatiseringen och omstÀllningen till ett hÄllbart samhÀlle. I Piratpartiets Sverige har basinkomst möjliggjort en dynamik pÄ arbetsmarknaden, dÀr företag kunnat stÀlla om, innovatörer kunnat skapa nytt, kunskap kunnat vÀxa och spridas.

Skattepolitiken har skiftat frÄn skatt pÄ arbete till skatt pÄ mark, resursutnyttjande och konsumtion. Det har hjÀlpt oss styra om till en nÀstintill helt cirkulÀr ekonomi, med mer effektivt markutnyttjande och stÀrkt ekonomi och sjÀlvbestÀmmande i glesbygd. Det senare har, tillsammans med ansvarsfull, behovsstyrd digitalisering, lett till bra och tillgÀnglig vÀlfÀrd över hela landet. MÀnniskor flyttar ut frÄn storstÀderna och Àr delaktiga i att forma sina lokalsamhÀllen. Vi tar hand om vÄr planet, Àven om vi sÄklart inte kommer kunna stÄ emot nyfikenheten att utforska Àven resten av vÄrt solsystem.

Om femtio Ă„r stĂ„r en permanent, internationell forskningsstation pĂ„ Mars, vilket Ă€r utgĂ„ngspunkten för uppdraget att utvinna mineraler frĂ„n asteroidbĂ€ltet hitom Jupiter. Den stora politiska frĂ„gan Ă€r vem som Ă€ger rymden. Vem har rĂ€tt att dra nytta av och tjĂ€na pengar pĂ„  kosmiska himlakroppar? Är det kolonisation, om dĂ€r inte finns nĂ„gra levande organismer? De internationella rymdkonventionerna har stĂ€rkts, vilket möjliggjort privat mineralbrytning – men dĂ€r delar av överskottet investeras i en fond, som utgör grunden för en universell basinkomst, UBI, som fördelas direkt till alla vĂ€rldsmedborgare genom kryptovaluta.

Energi i överflöd innebÀr ocksÄ mat i överflöd. Det Àr lÀnge sedan man var tvungen att vÀlja bort kött av klimathÀnsyn, tack vare ett nÀra oÀndligt utbud av vÀxtbaserade proteiner, insekter och labbodlat kött av alla slag du kan tÀnka dig. Mat som smakar biff. Mat som smakar sniglar. Det Àr upp till dig. Vi odlar vertikalt i stÀderna och nittio procent av maten vi Àter kommer frÄn lokalomrÄdet.

Digital suverÀnitet - demokratisk kontroll

Vem har makten i vÀrlden om femtio Är? Vi Àr fortfarande i början av vÄrt liv i det digitaliserade samhÀllet. Ju mer tekniken utvecklas, desto större blir möjligheterna. TyvÀrr vÀxer Àven möjligheterna att övervaka och kontrollera oss. Vi lÀmnar sÄ tydliga digitala spÄr redan idag att underrÀttelsetjÀnster har slutat jobba undercover (de kan alltid spÄras), och mÄnga lÀnder har sÄ lÄngtgÄende övervakning att de kan följa varje steg du tar.

FörestÀll dig hur det blir om femtio Är, nÀr vi Àr direkt sammankopplade med tekniken genom smarta pacemakers, insulinpumpar eller direkta grÀnssnitt mellan dator och hjÀrna. Om framtiden inte ska bli en dystopi, dÀr nÄgon annan kontrollerar ditt liv, sÄ mÄste vi Àndra riktning. Det Àr inte alls omöjligt, men börjar bli brÄttom.

I Piratpartiets framtid anvĂ€nder vi automatisering, AI och data för medborgares och allmĂ€nhetens bĂ€sta. Tekniken hjĂ€lper oss att optimera vĂ€lfĂ€rdstjĂ€nster, frĂ„n trafiklösningar och kommunikationer till medicinsk diagnostik. MĂ„lsĂ€ttningen för svensk digitaliseringspolitik Ă€r digital suverĂ€nitet; att vi demokratiskt Ă€ger kontrollen över vĂ„ra egna system. Öppen kĂ€llkod och öppna data bjuder in medborgarna som medskapare. IT-sĂ€kerhet ges högsta prioritet hos myndigheter och vĂ„ra universitet utbildar i Privacy-by-design.

Stark lagstiftning och nya teknologiska lösningar ger dig total kontroll över din data och lÄter dig anvÀnda den dÀr du anser att den gör nytta.

Makten i dina hÀnder

VÄr demokrati Àr om 50 Är betydligt starkare, eftersom vi stÀller högre krav pÄ transparens och har djupare samtal mellan medborgare och politiker, forskare och civilsamhÀlle mellan valen. Det skapar verkligt inflytande och effektiva lösningar pÄ framtidens utmaningar.

I Piratpartiets samhÀlle Àr utgÄngspunkten att staten Àr en direkt förlÀngning av medborgarna, att du har ett ansvar och en verklig möjlighet att kontinuerligt pÄverka utvecklingen i Sverige och ditt lokalsamhÀlle. Internet gör det praktiskt möjligt. HÀr rÄder frihet för dig att vara den du Àr, vÀrdighet nÀr staten har förtroende för dig och du för den, och delaktighet genom en tillgÀnglig och öppen, digital demokrati.

Piratpartiets framtid skapas inte av politiker, den skapas av dig.

Katarina Stensson
Partiledare, Piratpartiet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.