Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Pehrson: Liberalernas optimistiska vision för Sverige

đŸ—łïž Pehrson: Liberalernas optimistiska vision för Sverige

Pehrson: Vi Àr teknikoptimister och fokuserar pÄ kunskap och jobb sÄ att varje individ ges frihet och kan vÀlja hur man vill leva sitt liv, skriver Helena Gellerman, riksdagsledamot för Liberalerna.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Det hÀr Àr en debattartikel inför valet 2022, dÀr Liberalerna beskriver sin vision för Sverige. Alla partier har bjudits in att skriva.

Sverige befinner sig i ett lÀge dÀr vi inte hade behövt hamna. Vi har hög kompetens pÄ befolkningen och högteknologiska företag med ekonomiska muskler. Vi hamnar högt i internationella rankingar vad gÀller innovationer, vi Àr enligt internationella studier det land som Àr mest tolerant och Àr internationellt erkÀnt duktiga pÄ samarbete. Hur har regeringen kunnat styra sÄ fel med dessa grundförutsÀttningar sÄ att vi har en skola dÀr alldeles för mÄnga elever inte klara gymnasiekraven och en energikris med skyhöga elpriser som riskerar slÄ ut hushÄll och företag och dÀrmed hotar vÄr gemensamma vÀlfÀrd. Och som samtidigt drar undan mattan för klimatomstÀllningen.

Liberalerna har politiken som kan styra Sverige rÀtt igen. Vi ser grundproblemen och utvecklar politik för att lösa dem. Vi Àr teknikoptimister och fokuserar pÄ kunskap och jobb sÄ att varje individ ges frihet och kan vÀlja hur man vill leva sitt liv.

Börjar med skolan

VÄr vision för Sverige börjar med skolan. Med kunskap i ryggen möjliggör vi att varje individ kan skapa det liv som man vill leva. Det livet ser vÀldigt olika ut för olika personer och det Àr just dessa olika livsval som bygger Sverige starkt. NÀr olika perspektiv möts och diskuteras sÄ skapas nya lösningar och innovationer och problemen kan lösas. DÀrför sÀtter Liberalerna skolan först. Det sjÀlvklara mÄlet att alla ska klara skolan krÀver ett lugnt och tryggt klassrum, lÀrarledda lektioner och en struktur som ger utmaningar till alla elever utifrÄn var de befinner sig och stödjer de elever som behöver det. Att kÀnna att man lever upp till förvÀntningarna ger sjÀlvförtroende att ta nÀsta steg i livet.

Fossilfri energi

En av de basala plattformarna i samhÀllet Àr tillgÄngen pÄ energi. Med utgÄngspunkt i det svÄra lÀge som regeringen försatt Sverige i, sÄ krÀvs det extraordinÀra insatser pÄ kort sikt. Samtidigt krÀvs en kraftfull utbyggnad av sol-, vind- och kÀrnkraft utöver dagens vattenkraft för att Sverige Äter ska fÄ vÀrldens bÀsta fossilfria elsystem och möta det framtida elbehovet. Liberalerna har en teknikneutral instÀllning till vilka kraftslag vi har, bara de Àr fossilfria. Vi behöver Äterskapa förtroendet hos hushÄllen och framför allt hos alla de företag som tvekar att göra investeringar pÄ grund av opÄlitlig tillgÄng pÄ el.

TillvÀxt för att nÄ klimatmÄlen

Med Liberalerna vid rodret sÄ kommer vi att nÄ vÄra klimatmÄl och klara Sveriges del av klimatomstÀllningen och samtidigt bidra kraftigt till omstÀllningen globalt. VÄr vÀg gÄr via en ekonomi i tillvÀxt för att skapa de resurser som krÀvs för omstÀllningen och fÄ acceptans för politiken, ett fokus pÄ att förorenaren ska betala och en uppstart av storskalig koldioxidinfÄngning redan idag. Vi löser klimatfrÄgan genom att slÀppa fram den svenska innovationskraften hos entreprenörer och inom industri.

Vi mÄste ocksÄ anvÀnda oss av skog och mark för att öka upptaget och minska utslÀppen av koldioxid, till exempel genom ÄtervÀtning av torvmark. Med vÄr politik fokuserad pÄ utbyggnad av laddinfrastruktur Àr vÀgtransporterna i stort sett fossilfria 2035, dÄ större delen av vÄra personbilar Àr eldrivna. Med den ÄtgÀrden tillsammans med koldioxidinfÄngning och ÄtervÀtning av torvmark har vi nÄtt transportmÄlet och halverat Sveriges utslÀpp till 2030.

Industrins omstÀllningstakt blir avgörande för att nÄ klimatmÄlet 2045 och hÀr krÀvs den dubblering av elproduktionen till 2040 som skapas av liberal politik. Sveriges största bidrag till att eliminera klimatutslÀppen Àr genom export av fossilfria produkter och export av olika metoder för att industrier globalt ska kunna bli fossilfria. Exportmöjligheten baserar sig pÄ den svenska innovationsförmÄgan och kommer att stÀrka den svenska konkurrenskraften.

En grundbult Àr digitalisering

För att klara dessa utmaningar och andra som t ex inom sjukvÄrd och kriminalitet, ser vi liberaler en stor potential i ny teknik och innovationer. RÀtt anvÀnt och med fokus pÄ teknik i mÀnniskans tjÀnst kan vi förbÀttra och förenkla mycket av den verksamhet som görs idag. En grundbult Àr digitalisering, data och artificiell intelligens. Vi ser digitalisering som ett medel, inte ett mÄl. Det Àr kunskapen om den verksamhet som ska digitaliseras i samverkan med teknik och data som ger de goda resultaten. De som ska anvÀnda systemen mÄste stÄ i centrum för utvecklingen.

Myndigheterna behöver samverka för att minska de gemensamma kostnaderna för digitalisering. Vi behöver sprida de goda exemplen och underlÀtta för mindre kommuner att kunna anvÀnda befintlig teknik. Nya datasystem ska byggas pÄ fria programvaror för att stimulera innovationer. Data bör i större utstrÀckning delas mellan myndigheter, alltid med den personliga integriteten för ögonen.

AI inom hÀlsovÄrden

Artificiell intelligens har stor potential för att i tidiga skeden upptÀcka sjukdomar. Det minskar framför allt det mÀnskliga lidandet, men frigör ocksÄ resurser för att klara den framtida vÄrden. SjukvÄrdens datasystem behöver sammanlÀnkas, sÄ att administrationen kan minskas och tid frigöras för det mÀnskliga mötet.

Konceptet sjÀlvkörande bilar bygger pÄ data och artificiell intelligens. Tanken Àr att förmÄ bilen att köra som en mÀnniska och passa in i trafikmiljön. SjÀlvkörande bilar kommer att förÀndra vÄrt samhÀlle som det ser ut idag genom att den individuella resan blir billigare och sÀkrare. Parkeringshus kan göras om till bostÀder eller parker och billig kollektivtrafik pÄ landsbygden kan bli verklighet. Vi behöver dÀrför aktivt förÀndra regelverk i en högre takt, sÄ att sjÀlvkörande bilar successivt kan införas i samhÀllet. Alltid med trafiksÀkerhet som högsta prioritet.

Forskning Àr gemensamma nÀmnaren

Forskning Àr den gemensamma nÀmnaren för alla omrÄden. Liberalerna vill satsa bÄde pÄ grundforskning och tillÀmpad forskning dÀr vi behöver utveckla processen frÄn forskningsresultat till fÀrdig produkt. Det Àr genom att finna nya material, kombinera olika discipliner genom den svenska erkÀnt goda samarbetsförmÄgan och skapa nya innovationer som Sverige över tid fortsatt kan vara ett vÀlfÀrdssamhÀlle.

Johan Pehrson
Partiledare för Liberalerna

Helena Gellerman
Riksdagsledamot för Liberalerna
Talesperson i klimat-, trafik- och digitaliseringsfrÄgor

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.