Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Bolund: Miljöpartiets optimistiska vision för Sverige

đŸ—łïž Bolund: Miljöpartiets optimistiska vision för Sverige

Miljöpartiets vision Àr ett grönt och rÀttvist Sverige.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Det hÀr Àr en debattartikel inför valet 2022, dÀr Miljöpartiet beskriver sin vision för Sverige. Alla partier har bjudits in att skriva.

FöregÄngslandet Sverige

Sverige har gett vĂ€rlden kullager, Spotify och Abba – och vi har mycket mer att ge. I den gröna visionen Ă€r Sverige ett föregĂ„ngsland som visar vĂ€rlden vĂ€gen till en fossilfri vĂ€lfĂ€rdsekonomi. Genom att anvĂ€nda styrkan i svensk ekonomi kan mycket stora investeringar i infrastruktur, ny teknik och i kompetensutveckling lĂ€gga grunden för de transformativa steg som behövs för att skapa en ljus framtid.

NÀr vi gör oss fria frÄn oket av de fossila brÀnslena kommer svensk ekonomi att stÀrkas. KlimatomstÀllningen kommer att innebÀra en industriboom med stÀrkt export och mÄnga nya arbetstillfÀllen inom omrÄden som skog, mineralindustri, mobilitet och energi.

KlimatomstÀllningen kommer innebÀra stora förÀndringar och mÄste utformas sÄ att alla fÄr utrymme i det samhÀlle som skapas: alla ska med nÀr Sverige stÀller om. Det kommer att krÀva ett gott ledarskap.

Samverkanslandet Sverige

En av Sveriges styrkor Àr en tradition av samverkan. Det Àr genom samarbete och genom att dela och föra vidare kunskap som vi mÀnni­skor har byggt det moderna samhÀlle vi lever i idag. Kapaciteten att organisera samhÀllet, att lÄta en mÀngd processer pÄgÄ samtidigt och att styra dem mÄste bidra till hÄllbara samhÀllen.

Det vi behöver bli bÀttre pÄ Àr att faktiskt ta till oss kunskap som vÀxer inom forskningen och utifrÄn ompröva sÄdant som hotar en ljus framtid. Framgent kommer informationsteknik och AI vara ett viktigt verktyg för att stÀrka vÀlfÀrden och möta klimatutmaningen. För att styrkan i AI ska anvÀndas pÄ rÀtt sÀtt krÀvs samverkan för att fÄ fram det regelverk och de satsningar som krÀvs för att nÄ den potential som finns. För att frigöra denna tog Miljöpartiet som första parti fram en AI-strategi.

Kunskapslandet Sverige

En god grundutbildning till alla och högre utbildning av hög kvalitet lÀgger grunden för ett gott samhÀlle och en stark demokrati. För att nÄ detta behövs reformer behövs för att skapa en likvÀrdig skola som möter alla barn.

I den gröna framtidsvisionen har skapande och kultur stort utrymme. Det bidrar till meningsfullhet och livskvalitet.

Vi Àr övertygade om att framtidens arbetsliv rymmer mer tid för familj, fritid och kunskapsutveckling. Arbetslivet Àr dynamiskt och det Àr enkelt att stÀlla om och byta riktning.

Det hÄllbara Sverige

I den gröna visionen anvÀnds vÄra gemensamma resurser pÄ ett klokt sÀtt. KlimatomstÀllningen kommer att förÀndra sÀttet vi konsumerar och öka livskvaliteten. Slit och slÀng-konsumtionen kommer att ses som en kort och mÀrklig period i vÄr ekonomiska historia. Ballongpinnar och kaffemuggar i engÄngsplast kommer inte saknas av nÄgon. I den gröna visionen finns en hÄllbar konsumtion dÀr produkter som sÀljs Àr fria frÄn skadliga kemikalier, hÄller för anvÀndning och gÄr att Ätervinna i slutet av sin livslÀngd.

Resor görs med effektiva, elektrifierade transportmedel. Avgasfria bilar har sin plats dÀr avstÄnden Àr stora, men i stÀderna har parkeringsytorna bytts mot utrymme för kollektivtrafik, gÄende, cyklar och lekande barn. I framtidens gröna stÀder tvekar ingen att slÀppa ut sin tolvÄring att ta cykeln till skolan eller en fritidsaktivitet pÄ andra sidan staden.

Vi tror pÄ en fri marknad som verkar inom tydliga ramar som bygger principer som att förorenaren ska betala, transparens och hushÄllning inom naturens ramar.

Det gröna Sverige

I Sveriges fantastiska natur ryms utöver skönhet och möjlighet till aktivitet och ÄterhÀmtning ocksÄ potential att hantera klimatutmaningen. Genom att investera i naturens förmÄga att lagra vatten och kol, utjÀmna temperaturer och skapa resurser kan klimat- och naturkrisen hanteras i ett gemensamt grepp. DÀrför vill vi skydda och, dÀr det behövs, ÄterstÀlla skog, fjÀll och kustomrÄden, samt utveckla grönskan i vÄra tÀtorter.

Uttag av rÄvaror och vatten görs med aktsamhet och styrs i en cirkulÀr ekonomi. SÄ blir Sverige ett grönt land med stark resiliens.

Ett robust Sverige

Vi har fantastiska möjligheter att producera all den energi och mycket av den mat, de byggmaterial och de klÀder som vi behöver inom landets grÀnser med hÄllbara metoder. För det krÀvs att vi anvÀnder de resurser vi har pÄ ett klokt sÀtt.

Hundra procent förnybar elproduktion kan Ästadkommas med stora satsningar pÄ havsbaserad vindkraft, sol, vÀtgas, smarta elnÀt och en flexibel elmarknad.

Med ett heltÀckande totalförsvar och en civilplikt har landet förmÄga att möta de olika kriser som uppstÄr.

VÀlfÀrdslandet Sverige

I den gröna visionen Àr arbeten inom vÄrd, omsorg och utbildning drömyrken för unga. Det skapas genom stora satsningar pÄ bÀttre arbetsmiljö, fler kollegor, högre löner, tid för ÄterhÀmtning och kompetensutveckling. Det leder ocksÄ till att kvaliteten upprÀtthÄlls.

Privata och ideella aktörer gör vÀlfÀrden bÀttre, men det innebÀr inte att marknadslogik Àr ett bra sÀtt att bygga vÀlfÀrd för alla. Villkoren ska vara tydliga och kontrollen ligga hos offentliga beslutsfattare.

Vi vill se skattesystem som verkar för att utjämna de ekonomiska klyftorna och som säkrar en långsiktig finansiering av välfärden. Våra trygghetssystem ska omfatta alla och måste fungera som bäst när de behövs som mest. Skola, vĂ„rd och bostad ska finnas för alla och mĂ„ste dĂ„ utformas efter dem med störst behov. Barn och unga med behov fĂ„ngas upp tidigt och erbjuds möjligheter som gör att vĂ„ld och kriminalitet inte fĂ„r fĂ€ste.

Ett rÀttvist Sverige

Den gröna politiken utgår från att människor kan och vill ta ansvar för sig själva och för varandra. Samtidigt är det vår gemensamma grundtrygghet och en välfungerande vĂ€lfärd som ger förutsättningar för individuell frihet, livskvalitet och kreativitet.

Genom inkluderande trygghetssystem och rÀttvis beskattning kan vi bryta utvecklingen med vÀxande ekonomiska klyftor och skapa ett samhÀlle som hÄller ihop.

En ljus framtid för Sverige

Vi gröna Àr övertygande om att vi genom att anvÀnda Sverige traditionella styrkor kan bygga ett rÀttvist och robust land. Genom att göra det bÀsta av ingenjörstradition, gröna nÀringar, samverkan och vÀlfÀrd kan vi skapa ett samhÀlle som prÀglas av livskvalitet, jÀmlikhet och lycka.

För att förverkliga denna vision mÄste klara av att se de utmaningar som vi stÄr inför i vitögat och ta utgÄngspunkt i fakta och forskning nÀr vi utformar politik för framtiden. Vi stÄr i en klimatkris, en naturkris och ett lÀge dÀr medborgarna inte kÀnner trygghet eller fullt förtroende för samhÀllets förmÄga. Med utgÄngspunkt i styrkan i vÄrt fantastiska land kan vi möta dessa kriser och skapa en ljus framtid. Miljöpartiet Àr ett reformparti med blicken pÄ horisonten.

Per Bolund
sprÄkrör, Miljöpartiet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.