Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😡 Politiker har ett ansvar att inte bara vara negativa i valrörelsen

😡 Politiker har ett ansvar att inte bara vara negativa i valrörelsen

Det Àr mindre Àn tvÄ mÄnader kvar till det svenska riksdagsvalet, men trots det saknas fortfarande nÄgot viktigt i valrörelsen: Framtidstro. Sverige har stora möjligheter, men lyssnar man pÄ partierna finns det bara problem. HÀr Àr nio tips pÄ möjligheter som partierna kan lyfta i valrörelsen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I Almedalen inledde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sitt Almedalstal med att förklara att han minsann inte hade nĂ„gon “grandios vision” alls. Statsminister Magdalena Andersson berĂ€ttade att vi “stĂ„r inför större problem Ă€n pĂ„ mĂ„nga Ă„r.”

Naturligtvis ska problem och förslag för att lösa dessa lyftas fram i en valrörelse, men inte bara. DÄ hamnar vi en negativ spiral dÀr partier, medier och vÀljare bara ser problem, vilket gör problemen vÀrre.

Ulf Kristersson (M): VĂ€ljarna efterfrĂ„gar inga grandiosa visioner, inga tusenĂ„riga lyckoriken. Foto: News Öresund.

För att hjÀlpa dem pÄ traven Àr hÀr nio stora möjligheter för Sverige.

  1. Digitalisera skola och utbildning. Digitalt lÀrande innebÀr att utbildningen bÀttre kan anpassas efter varje elev och göra det lÀttare för bÄde lÀrare och elever att se kunskapsutvecklingen.
  2. Digital hÀlsa. Genom ökad medvetenhet om vÄra kroppar genom DNA-tester, klockor, ringar och andra sÀtt att mÀta hur vÄr kropp mÄr, kopplat till artificiell intelligens som hjÀlper oss förstÄ, kan vi pÄ riktigt börja prata om hÀlsovÄrd dÀr man agerar förebyggande, inte sjukvÄrd dÀr man agerar reaktivt.
  3. Batterier. Det Àr en enorm bransch som vÀxer fram och Sverige tillhör tÀten, tack vare batteriföretaget Northvolt. MÀngden batterier som kommer behövas Àr mycket stor. Kring detta uppstÄr flera sidobranscher, som Ätervinning av batterier.
  4. Elflyg. MiljövÀnligt flyg samt Àven billigare resor. De mindre flygplatserna runt om i landet kan fÄ en renessans.
  5. “Flygande bilar” – drönare för transporter och tjĂ€nster. Att ta fĂ„gelvĂ€gen har fördelar ekonomisk och miljömĂ€ssigt och de svenska företag som poppar upp kan bli globala aktörer, om de har en bra hemmaplan att utgĂ„ frĂ„n.
  6. SjÀlvkörande fordon. Bilar som kör sjÀlv kommer spara tusentals mÀnniskoliv, vara miljövÀnligare och innebÀra billigare resor.
  7. Rymd. Rymd Àr en bransch som vÀxer snabbt just nu. Sverige var en tidig rymdnation, men flera lÀnder Àr nu pÄ vÀg förbi. Trots det en lÄgt hÀngde frukt för Sverige, om politiken ökar tempot.
  8. Startups. Sverige Àr ett av vÀrldens mest framgÄngsrika lÀnder nÀr det kommer till snabbvÀxande internetföretag, startups och vi Àr i en positiv spiral dÀr allt fler bÄde har erfarenhet och kapital.  Startupbranschen Àr tydlig med vad den behöver för att kunna vÀxa snabbare. Finns det nÄgra politker som lyssnar?
  9. Den gröna omstÀllningen. Sveriges allra största möjlighet Àr den omstÀllning av samhÀllet som krÀvs för att komma tillrÀtta med klimatförÀndringarna. Sverige har lyckats kombinera ökad tillvÀxt med minskade klimatutslÀpp och har en mÀngd företag pÄ gÄng inom klimatomrÄdet.

Det Àr hÀr Àr nio exempel i ett hav av möjligheter. Om vi har politiker som förstÄr att underlÀtta för dem kan Sverige ta ett jÀttekliv framÄt. Vi kan ha vÀrldens bÀst utbildade befolkning, leva lÀngre och hÀlsosammare, bli mycket rikare och samtidigt lÀmnat ett bidrag till en miljömÀssigt hÄllbar vÀrld.

Det Àr en grandios vision, som inte stÄr i kontrast till att lösa vardagsnÀra problem. TvÀrtom blir det enklare att lösa problemen om vi har mer utveckling, fler idéer och mer pengar.

De politiker som vill leda Sverige mÄste visa att de förstÄr Sveriges möjligheter, lika vÀl som de förstÄr Sveriges problem.

Mathias SundinFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.