Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Soldriven bil gör debut

🚗 Soldriven bil gör debut

I början av nästa år kommer en bil som drivs av solen även till USA. Bilen heter Squad solar electric city car och har redan introducerats i Europa.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En soldriven bil kommer till USA i början av nästa år. Den kommer att köra sina första körningar från 5:e till 8:e januari vid det inflytelserika CES tech industrievenemanget i Las Vegas. Bilen är ganska billig och ungefär lika stor som en golfbil. Den heter Squad solar electric city car och är designad av det holländska företaget Squad Mobility.

"Vi ser ett enormt intresse från USA, specifikt för marknader som “sharing platforms”, campus, (kust)resorter, turism, hotell, nöjesparker och innerstadstjänster," sa en av Squad Mobilitys grundare Robert Hoevers i ett uttalande som rapporterats av Electrek.

Den första modellen av bilen gjorde sin debut i Europa i maj och företaget kallar den "världens första solcellsbil". Bilen har plats för två personer och kan laddas både via solen och batteri. Enligt electrek kommer bilen att säljas för $6.250 i USA. Förutom att modellen är attraktivt för individer som bor i stadsområden så tror företaget också att det kan vara en potentiell konkurrent eller komplement till elektriska skotrar och cyklar.

"SQUAD är optimerad för att delas via plattformar," sa företaget till Techgenyz när det först lanserades i Europa. "Den är designad för att tåla slitage vid hård användning. Den lilla tvåsitsaren är lätt att komma åt, använda och parkera.”

Enligt Techgenyz såldes bilen för 6 250 € i Europa och den kan laddas för upp till 30 km via solpaneler på taket och 100 km via sina fyra batteripaket. Den snabbaste hastigheten den når är 45 kilometer i timme och i USA kommer den att klassas som "låghastighetsfordon".

Electrek förklara att det pågår en del debatter inom branschen ifall bilen "endast är en golfbil eller om den faktiskt är en ny och användbar produkt". Företaget själv säger att den kommer att fylla en unik nisch för människor som bor i stadsmiljö och vill göra ärenden utan att till exempel få regn på sina matvaror eller kämpa för att hitta parkering.

Bild: Squad Mobility
"Squad erbjuder en prisvärd, säker, snabb och hållbar lösning för dina dagliga mobilitetsbehov", står det på hemsidan.

I många länder behöver förare inte ett körkort för att köra den här bilen, på grund av dess klassificering. Den lilla bilen är bara två meter lång och har en förvaringsyta bak som kan förlängas genom att fälla passagerarsätet. Enligt Electrek skulle den hopfällda sitsen göra plats åt en barnvagn eller en golfbag.

Bild: Squad Mobility


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.