Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Soldriven bil gör debut

🚗 Soldriven bil gör debut

I början av nÀsta Är kommer en bil som drivs av solen Àven till USA. Bilen heter Squad solar electric city car och har redan introducerats i Europa.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En soldriven bil kommer till USA i början av nÀsta Är. Den kommer att köra sina första körningar frÄn 5:e till 8:e januari vid det inflytelserika CES tech industrievenemanget i Las Vegas. Bilen Àr ganska billig och ungefÀr lika stor som en golfbil. Den heter Squad solar electric city car och Àr designad av det hollÀndska företaget Squad Mobility.

"Vi ser ett enormt intresse frĂ„n USA, specifikt för marknader som “sharing platforms”, campus, (kust)resorter, turism, hotell, nöjesparker och innerstadstjĂ€nster," sa en av Squad Mobilitys grundare Robert Hoevers i ett uttalande som rapporterats av Electrek.

Den första modellen av bilen gjorde sin debut i Europa i maj och företaget kallar den "vÀrldens första solcellsbil". Bilen har plats för tvÄ personer och kan laddas bÄde via solen och batteri. Enligt electrek kommer bilen att sÀljas för $6.250 i USA. Förutom att modellen Àr attraktivt för individer som bor i stadsomrÄden sÄ tror företaget ocksÄ att det kan vara en potentiell konkurrent eller komplement till elektriska skotrar och cyklar.

"SQUAD Ă€r optimerad för att delas via plattformar," sa företaget till Techgenyz nĂ€r det först lanserades i Europa. "Den Ă€r designad för att tĂ„la slitage vid hĂ„rd anvĂ€ndning. Den lilla tvĂ„sitsaren Ă€r lĂ€tt att komma Ă„t, anvĂ€nda och parkera.”

Enligt Techgenyz sĂ„ldes bilen för 6 250 € i Europa och den kan laddas för upp till 30 km via solpaneler pĂ„ taket och 100 km via sina fyra batteripaket. Den snabbaste hastigheten den nĂ„r Ă€r 45 kilometer i timme och i USA kommer den att klassas som "lĂ„ghastighetsfordon".

Electrek förklara att det pÄgÄr en del debatter inom branschen ifall bilen "endast Àr en golfbil eller om den faktiskt Àr en ny och anvÀndbar produkt". Företaget sjÀlv sÀger att den kommer att fylla en unik nisch för mÀnniskor som bor i stadsmiljö och vill göra Àrenden utan att till exempel fÄ regn pÄ sina matvaror eller kÀmpa för att hitta parkering.

Bild: Squad Mobility
"Squad erbjuder en prisvÀrd, sÀker, snabb och hÄllbar lösning för dina dagliga mobilitetsbehov", stÄr det pÄ hemsidan.

I mÄnga lÀnder behöver förare inte ett körkort för att köra den hÀr bilen, pÄ grund av dess klassificering. Den lilla bilen Àr bara tvÄ meter lÄng och har en förvaringsyta bak som kan förlÀngas genom att fÀlla passagerarsÀtet. Enligt Electrek skulle den hopfÀllda sitsen göra plats Ät en barnvagn eller en golfbag.

Bild: Squad Mobility


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.