Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar

🚗 Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar

Under 2020 minskade i snitt utsläppen från 120 till 93 gram per kilometer för nya bilar, rapporterar Trafikverket. Det är en rekordstor minskning och beror till största delen på att andelen laddbara bilar i nybilsregistreringen ökade kraftigt.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Koldioxidutsläppen från nya personbilar minskade kraftig under 2020. I snitt minskade utsläppen från 120 till 93 gram per kilometer, rapporterar Trafikverket.

Denna minskning av koldioxidutsläpp beror till största delen på att andelen laddbara bilar i nybilsregistreringen ökade från 11 till 32 procent. Samtidigt skedde ett trendbrott jämfört med de senaste åren genom att icke laddbara bilar blev mer energieffektiva.

Till effektivisering av hela personbilsflottan bidrar även utskrotning och minskad användning av gamla bränsletörstiga fordon. Det här bidrog till att koldioxidutsläppen från personbilsflottan som helhet, både gamla och nya fordon, sjönk från 159 g/km 2019 till 151 g/km 20201.

Totalt motsvarar nyregistrering av nya bränslesnålare personbilar, nya lätta och tunga lastbilar samt utskrotning och minskad användning av gamla bränsletörstiga bilar en minskning av växthusgasutsläppen på cirka 150 000 ton.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.