Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 5G-bildäck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

🚗 5G-bildäck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

Om Pirellis Cyber Tyre upptäcker att det får problem med väggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i närheten.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

KTH och Ericsson hjälper Pirelli att utveckla ett 5G-bildäck som kan varna andra bilar för vattenplaning och halka, rapporterar IEEE.

Däcket innehåller sensorer som samlar in information om väglaget. Börjar däcket tappa greppet, på grund av exempelvis vattenplaning, slår sensorn larm och bilen kan automatiskt vidta rätt åtgärder.

Men Pirelli nöjer sig inte med det. Företaget har nu med hjälp av bland andra KTH och Ericsson satt in en 5G-krets i däcket. Tanken är att 5G ska ger bilar möjlighet att kommunicera med varandra i realtid på vägarna.

Om en bil med Pirellis Cyber Tyre upptäcker att det får problem med väggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i närheten. Efterföljande bilar får då någon sekund extra på sig att sakta ner. Mötande bilar vet då dessutom att de är på väg att möta en bil som kan få sladd.

För att det här ska fungera krävs förstås att bilarna är uppkopplade till 5G och det lär dröja ett tag än. Men Cyber Tyre är ett exempel på hur 5G kan ge oss helt nya tillämpningar i framtiden.

Illustration: Pirelli

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.