Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 5G-bildĂ€ck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

🚗 5G-bildĂ€ck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

Om Pirellis Cyber Tyre upptÀcker att det fÄr problem med vÀggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i nÀrheten.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

KTH och Ericsson hjÀlper Pirelli att utveckla ett 5G-bildÀck som kan varna andra bilar för vattenplaning och halka, rapporterar IEEE.

DÀcket innehÄller sensorer som samlar in information om vÀglaget. Börjar dÀcket tappa greppet, pÄ grund av exempelvis vattenplaning, slÄr sensorn larm och bilen kan automatiskt vidta rÀtt ÄtgÀrder.

Men Pirelli nöjer sig inte med det. Företaget har nu med hjÀlp av bland andra KTH och Ericsson satt in en 5G-krets i dÀcket. Tanken Àr att 5G ska ger bilar möjlighet att kommunicera med varandra i realtid pÄ vÀgarna.

Om en bil med Pirellis Cyber Tyre upptÀcker att det fÄr problem med vÀggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i nÀrheten. Efterföljande bilar fÄr dÄ nÄgon sekund extra pÄ sig att sakta ner. Mötande bilar vet dÄ dessutom att de Àr pÄ vÀg att möta en bil som kan fÄ sladd.

För att det hÀr ska fungera krÀvs förstÄs att bilarna Àr uppkopplade till 5G och det lÀr dröja ett tag Àn. Men Cyber Tyre Àr ett exempel pÄ hur 5G kan ge oss helt nya tillÀmpningar i framtiden.

Illustration: Pirelli

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.