Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚛 Här är svenska Einrides nya självkörande lastbil

🚛 Här är svenska Einrides nya självkörande lastbil

Den nya versionen av Pod, Einrides självkörande elektriska lastbil, kommer i fyra olika varianter där en av dem ska kunna köras på motorväg.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Svenska Einride utvecklar ett helt nytt logistiksystem där en nyckelkomponent är deras självkörande elektriska lastbil Pod. Idag presenterade företagets grundare och VD Robert Falck fyra nya versioner av Pod.

Hittills har Pod använts i två olika scenarier som företaget benämnt som AET 1 och AET 2. Det första handlar om att Pod kan användas i ett mindre område, som ett industriområde på privata vägar, där hastigheten är upp till 30 kilometer i timmen. Det andra scenariet är korta vägsträckor även på allmän väg, som exempelvis mellan lagerbyggnader, inom ett något större område.

Pod nu redo för motorväg

Det som nu lanserats är möjligheten för Pod att användas i scenarier AET 3 och AET 4 där fordonet framförs i högre hastigheter på allmän väg. AET 3 gäller landsväg och 45 kilometer i timmen medan AET4 gäller motorväg och 85 kilometer i timmen.

Så vad kostar det och när finns Pod tillgänglig? Skillnaden mot övriga tillverkare av autonoma lastbilar är som sagt att Einride inte bara vill producera själva lastbilen utan hela systemet som autonomt kan driva en elektrisk logistikflotta. Affärsmodellen är med det också annorlunda eftersom lastbilarna inte säljs utan drivs i en flotta av Einride. Autonom elektrisk logistik som en tjänst kan man säga.

Med det sagt kan Pod med AET 1 och 2 förhandsbokas redan nu med leverans nästa år. Väl i drift kostar de sedan runt 160000 kronor i månaden. I kostnaden ingår Einrides frakthanteringsplattform och tillgång till operatörer som fjärrstyr och övervakar fordonen.

Pod med AET 3 och 4 levereras 2022-2023 och kommer att ha en något högre prislapp, någonstans runt 200000 kronor per månad.

Tycker du att det låter mycket? Einride själva menar att de flesta företag kan minska sina transportkostnader med upp till 60 procent genom att gå över till den här varianten av logistik som tjänst. Utöver det minskar koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med vanliga fossildrivna lastbilar.

Einrides lansering av nya Pod.

Snabba fakta om Einride Pod (AET 1-4)

Konfigurering: 6x2 Rigid

Totalvikt: 26 ton

Lastkapacitet:15 pallar

Nyttolast:16 ton

Räckvidd: 130-180 km

Automatisk laddning: Ja

Fjärrstyrning: Ja

Autonom körning: Ja


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.