Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚛 HĂ€r Ă€r svenska Einrides nya sjĂ€lvkörande lastbil

🚛 HĂ€r Ă€r svenska Einrides nya sjĂ€lvkörande lastbil

Den nya versionen av Pod, Einrides sjÀlvkörande elektriska lastbil, kommer i fyra olika varianter dÀr en av dem ska kunna köras pÄ motorvÀg.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Svenska Einride utvecklar ett helt nytt logistiksystem dÀr en nyckelkomponent Àr deras sjÀlvkörande elektriska lastbil Pod. Idag presenterade företagets grundare och VD Robert Falck fyra nya versioner av Pod.

Hittills har Pod anvÀnts i tvÄ olika scenarier som företaget benÀmnt som AET 1 och AET 2. Det första handlar om att Pod kan anvÀndas i ett mindre omrÄde, som ett industriomrÄde pÄ privata vÀgar, dÀr hastigheten Àr upp till 30 kilometer i timmen. Det andra scenariet Àr korta vÀgstrÀckor Àven pÄ allmÀn vÀg, som exempelvis mellan lagerbyggnader, inom ett nÄgot större omrÄde.

Pod nu redo för motorvÀg

Det som nu lanserats Àr möjligheten för Pod att anvÀndas i scenarier AET 3 och AET 4 dÀr fordonet framförs i högre hastigheter pÄ allmÀn vÀg. AET 3 gÀller landsvÀg och 45 kilometer i timmen medan AET4 gÀller motorvÀg och 85 kilometer i timmen.

SÄ vad kostar det och nÀr finns Pod tillgÀnglig? Skillnaden mot övriga tillverkare av autonoma lastbilar Àr som sagt att Einride inte bara vill producera sjÀlva lastbilen utan hela systemet som autonomt kan driva en elektrisk logistikflotta. AffÀrsmodellen Àr med det ocksÄ annorlunda eftersom lastbilarna inte sÀljs utan drivs i en flotta av Einride. Autonom elektrisk logistik som en tjÀnst kan man sÀga.

Med det sagt kan Pod med AET 1 och 2 förhandsbokas redan nu med leverans nÀsta Är. VÀl i drift kostar de sedan runt 160000 kronor i mÄnaden. I kostnaden ingÄr Einrides frakthanteringsplattform och tillgÄng till operatörer som fjÀrrstyr och övervakar fordonen.

Pod med AET 3 och 4 levereras 2022-2023 och kommer att ha en nÄgot högre prislapp, nÄgonstans runt 200000 kronor per mÄnad.

Tycker du att det lÄter mycket? Einride sjÀlva menar att de flesta företag kan minska sina transportkostnader med upp till 60 procent genom att gÄ över till den hÀr varianten av logistik som tjÀnst. Utöver det minskar koldioxidutslÀppen med 90 procent jÀmfört med vanliga fossildrivna lastbilar.

Einrides lansering av nya Pod.

Snabba fakta om Einride Pod (AET 1-4)

Konfigurering: 6x2 Rigid

Totalvikt: 26 ton

Lastkapacitet:15 pallar

Nyttolast:16 ton

RĂ€ckvidd: 130-180 km

Automatisk laddning: Ja

FjÀrrstyrning: Ja

Autonom körning: Ja


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.