Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 GM ska sluta tillverka bensinbilar 2035

🚗 GM ska sluta tillverka bensinbilar 2035

GM satsar 27 miljarder dollar de närmaste fem åren på att gå över från fossildrivna bilar till elbilar i alla prisklasser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Världens femte största biltillverkare, General Motors, har beslutat att de inte ska tillverka några bilar som går på fossila bränslen efter 2035. Dessutom ska hela deras verksamhet vara utsläppsneutral 2040.

Det som gör det här extra intressant är att GM tidigare varit en av de biltillverkare som stretat emot när det gäller övergången till fossilfria bilar. De försökte till exempel tillsammans med Toyota och Fiat stoppa Kaliforniens plan på att höja miljökraven på bilar för att de ska få säljas i Kalifornien.

Det motståndet gav GM upp nyligen och nu tar företaget alltså ännu ett steg mot att minska sin miljöpåverkan. Nu kan det kanske verka som att GM kommer in i matchen väl sent, men bättre sent än aldrig. Och det visar också att de fossildrivna bilarna snart hör hemma på museum.

Den närmaste planen är nu att 40 procent av alla bilar GM säljer 2025 ska vara elbilar. Det betyder att GM ska satsa 27 miljarder dollar fram till dess på att ta fram ett 30-tal elbilsmodeller i alla prisklasser.

Att GM är villiga att gå så här långt är också extra viktigt med tanke på vilka bilmodeller de säljer. GM är nämligen stora när det gäller att sälja bensintörstiga SUV-modeller. Att ställa om från dessa modeller till eldrivna och kanske vätgasdrivna bilar kommer att kosta stora pengar. Men GM menar att det är den enda vägen framåt och att en storsatsning är nödvändig.

Den andra delen i GM:s miljösatsning är att göra produktionen utsläppsneutral. För att klara det tänker GM gå över till att bara köpa förnyelsebar el till sina fabriker och kontor i USA 2030 och över hela världen 2035. De återstående utsläppen ska GM åtgärda till 2040 genom olika klimatkompenserande åtgärder. Ännu ett tecken på att kolkraften kommer att få det svårt i framtiden.

De andra stora tillverkarna av fossildrivna bilar satsar också på elbilar, men de har inte lovat lika mycket som GM. Så nu hoppas GM att kunna få de andra bolagen att också skynda på sin övergång.

– General Motors gör nu gemensam sak med regeringar och företag runt om i världen för att skapa en säkrare, grönare och bättre värld. Vi uppmuntrar andra att följa vårt exempel och göra en stor insats för vår bransch och ekonomin i stort, säger Mary Barra, vd på GM i ett uttalande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.