Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 GM ska sluta tillverka bensinbilar 2035

🚗 GM ska sluta tillverka bensinbilar 2035

GM satsar 27 miljarder dollar de nÀrmaste fem Ären pÄ att gÄ över frÄn fossildrivna bilar till elbilar i alla prisklasser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

VÀrldens femte största biltillverkare, General Motors, har beslutat att de inte ska tillverka nÄgra bilar som gÄr pÄ fossila brÀnslen efter 2035. Dessutom ska hela deras verksamhet vara utslÀppsneutral 2040.

Det som gör det hÀr extra intressant Àr att GM tidigare varit en av de biltillverkare som stretat emot nÀr det gÀller övergÄngen till fossilfria bilar. De försökte till exempel tillsammans med Toyota och Fiat stoppa Kaliforniens plan pÄ att höja miljökraven pÄ bilar för att de ska fÄ sÀljas i Kalifornien.

Det motstÄndet gav GM upp nyligen och nu tar företaget alltsÄ Ànnu ett steg mot att minska sin miljöpÄverkan. Nu kan det kanske verka som att GM kommer in i matchen vÀl sent, men bÀttre sent Àn aldrig. Och det visar ocksÄ att de fossildrivna bilarna snart hör hemma pÄ museum.

Den nÀrmaste planen Àr nu att 40 procent av alla bilar GM sÀljer 2025 ska vara elbilar. Det betyder att GM ska satsa 27 miljarder dollar fram till dess pÄ att ta fram ett 30-tal elbilsmodeller i alla prisklasser.

Att GM Àr villiga att gÄ sÄ hÀr lÄngt Àr ocksÄ extra viktigt med tanke pÄ vilka bilmodeller de sÀljer. GM Àr nÀmligen stora nÀr det gÀller att sÀlja bensintörstiga SUV-modeller. Att stÀlla om frÄn dessa modeller till eldrivna och kanske vÀtgasdrivna bilar kommer att kosta stora pengar. Men GM menar att det Àr den enda vÀgen framÄt och att en storsatsning Àr nödvÀndig.

Den andra delen i GM:s miljösatsning Ă€r att göra produktionen utslĂ€ppsneutral. För att klara det tĂ€nker GM gĂ„ över till att bara köpa förnyelsebar el till sina fabriker och kontor i USA 2030 och över hela vĂ€rlden 2035. De Ă„terstĂ„ende utslĂ€ppen ska GM Ă„tgĂ€rda till 2040 genom olika klimatkompenserande Ă„tgĂ€rder. Ännu ett tecken pĂ„ att kolkraften kommer att fĂ„ det svĂ„rt i framtiden.

De andra stora tillverkarna av fossildrivna bilar satsar ocksÄ pÄ elbilar, men de har inte lovat lika mycket som GM. SÄ nu hoppas GM att kunna fÄ de andra bolagen att ocksÄ skynda pÄ sin övergÄng.

– General Motors gör nu gemensam sak med regeringar och företag runt om i vĂ€rlden för att skapa en sĂ€krare, grönare och bĂ€ttre vĂ€rld. Vi uppmuntrar andra att följa vĂ„rt exempel och göra en stor insats för vĂ„r bransch och ekonomin i stort, sĂ€ger Mary Barra, vd pĂ„ GM i ett uttalande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter