Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›© FlygbrĂ€nsle ur koldioxid - Ă€r det möjligt?

đŸ›© FlygbrĂ€nsle ur koldioxid - Ă€r det möjligt?

Flygindustrin försöker verkligen minska sitt globala koldioxidavtryck. Nu kan ett team frÄn Oxford University i Storbritannien ha hittat en experimentell process som gör CO2 till flygbrÀnsle.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

NĂ€r du flyger kan du vĂ€lja att betala extra för klimatkompensation. Du betalar lite extra pengar som gĂ„r till exempelvis plantering av trĂ€d eller vindkraftparker. Flygindustrin försöker hitta sĂ€tt att kompensera för sitt globala koldioxidavtryck. Nu kan det finnas en ny lösning pĂ„ problemet. Ett team frĂ„n Oxford University kan ha hittat en experimentell process som omvandlar koldioxid till flygbrĂ€nsle. Om experimentet lyckas kan projektet resultera i "noll-utslĂ€pp”.

Fram till nu har experimentet bara genomförts i laboratorium och behöver replikeras i större skala. De kemiska ingenjörerna som designade processen för att framstÀlla kolvÀtebrÀnslet hoppas emellertid att detta kommer att bli en game-changer inom klimatproblematiken. Tiancun Xiao, forskare vid Oxfords kemiska institution och författare till den vetenskapliga artikeln, sa till Wired:

– KlimatförĂ€ndringarna accelererar och vi har enorma koldioxidutslĂ€pp. Infrastrukturen för kolvĂ€tebrĂ€nslen finns redan. Denna process kan hjĂ€lpa till att mildra klimatförĂ€ndringarna och anvĂ€nda den nuvarande koldioxidinfrastrukturen för hĂ„llbar utveckling.

Koldioxiden som anvÀndes i laboratoriet kom frÄn en gastub. För att anpassa konceptet till den verkliga vÀrlden Àr tanken att fÄnga stora mÀngder vÀxthusgas frÄn fabriker eller direkt ur atmosfÀren. Genom att anvÀnda koldioxiden som redan finns i luften sÄ kan den cirkulera i ett kretslopp och inget ytterligare fossilt kol anvÀnds till brÀnsle. Wired skrev:

“Xiao planerar att installera ett jetbrĂ€nsleverk bredvid en stĂ„l- eller cementfabrik eller en kolförbrĂ€nningsanlĂ€ggning och ta tillvara pĂ„ överskottet av koldioxid för att göra brĂ€nslet. Processen kan ocksĂ„ innebĂ€ra att extrahera koldioxid ur atmosfĂ€ren.

Xiao och hans kollegor tror att den hÀr nya metoden Àr billigare och skulle anvÀnda mycket mindre el Àn redan existerande metoder.

Experter, som inte Àr inblandade i studien, bekrÀftar att denna lösning Àr lovande nÀr processen har skalats upp och testats. Kanske kan detta att vara den lösning flygindustrin har vÀntat pÄ.

Psst ... om du vill lÀsa mer ingÄende om hur den hÀr kemiska processen fungerar sÄ Àr detta tvÄ utmÀrkta lÀnkar: Original ??? och Wired.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.