Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✈ Flygbolagen kan sänka sin miljöpåverkan genom att bara utnyttja vindarna bättre

✈ Flygbolagen kan sänka sin miljöpåverkan genom att bara utnyttja vindarna bättre

Att utnyttja jetströmmarna på rätt sätt kan sänka flygplanens bränsleförbrukning med upp till 16 procent på transatlantiska flygningar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Innan pandemin stod flyget för 2,4 procent av världens utsläpp av koldioxid och den andelen var på väg upp. Nu har pandemin stoppat mycket av flyget, men det kommer en tid efter den och då måste flyget fortfarande sänka sina utsläpp. Nu har ett forskarlag från University of Reading i Storbritannien hittat ett sätt att göra det på ett snabbt och billigt sätt.

Forskarnas idé är helt enkelt att flygplanen ska utnyttja jetströmmen bättre. Enligt forskarnas beräkningar skulle det kunna sänka planens bränslekonsumtion med upp till 16 procent på en flygning mellan New York och London. Förutom minskade utsläpp skulle även bränslekostnader och flygtider gå ner.

Till skillnad från andra metoder för att få ner utsläppen, som att bygga effektivare motorer eller gå över till elflygplan, kräver den här metoden just inga investeringar från flygbolagens sida. Istället gäller det bara att se till att planen flyger i jetströmmen när den ger medvind och undviker den när den ger motvind.

För att det ska fungera måste alla plan kunna ändra sina flygvägar under färdens gång för att följa eller undvika jetströmmen. Det har hittills varit ett problem eftersom planen måste hålla säkra avstånd till varandra, vilket kan göra det svårt för plan att kunna dela på fördelaktiga vindar.

Men flygvägarna kan snart bli mycket mer flexibla i och med att nya satelliter ger flygledningen mycket mer detaljerad information om var planen befinner sig även när de flyger över oceaner.

För att se hur mycket bränsle planen kan spara genom att använda jetströmmarna bättre undersökte forskarna 35 000 flygningar mellan London och New York. Först tittade de på hur mycket bränsle varje plan gjorde av med. De jämförde sedan det med hur mycket bränsle som hade gått åt om planet flugit den snabbaste rutten vid tillfället.

Det visade sig att planen i snitt brände bränsle motsvarande 200 kilometers flygning i onödan. Det är 6,7 miljoner kilo koldioxid som släpptes ut i atmosfären under bara en vinter.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.