Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐥  Flygande bilar snart verklighet över Tokyo

🐥 Flygande bilar snart verklighet över Tokyo

I filmer om framtiden har det nästan alltid förekommit flygande bilar. Utvecklingen kring drönare, batterier och artificiell intelligens öppnar nu upp för att det blir verklighet.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Den Japanska regeringen vill se flygande fordon över staden senast år 2023 och satsar bl.a på startupen SkyDrive.

Våra transportmedel har ändrats med tiden, men skiftena har skett ganska sällan. "Bilen" sågs först som en snabbare hästvagn, innan det utvecklades en infrastruktur kring personbilar och lastbilar. På samma sätt är det förmodligen fel att använda uttrycket "flygande bilar" om det som nu håller på att ta form.

Flyplanstillverkare banade väg med s.k. VTOL-flyg, som lyfter och landar vertikalt - som en helikopter. Drönarna, å sin sida, har tagit tekniken vidare och skapat mindre flygande fordon som tar hjälp av senaste teknologin vad gäller batterier, navigation och AI. Det har givit upphov till begreppet eVTOL.

Företaget SkyDrive startades så sent som 2018 och har fått investerare att satsa på dem. SkyDrive demonstrerade sin lösning med bemannade, miljövänliga flygningar i december 2019, ett drygt år efter att företaget grundades.

Parallellt med verkliga tester sker givetvis ett stort antal simuleringar - man är mån om att bli en av de valbara alternativen när Japanska staten ger grönt ljus till de projekt man vill stödja. Kanske kommer det att se ut något åt det här hållet?

Verksamhetsledaren för SkyDrive, Tomohiro Fukuzawa, säger i en intervju i Japan Times att man senast 2028 vill lansera ett fordon riktat till allmänheten. Priset? Som en bil i övre prisklassen. Mer om teamet bakom SkyDrive ser du här.

SkyDrive-prototypen rymmer två personer. Lyftkraften kommer från dubbla propellrar i varje hörn av fordonet, som i sin tur drivs av ett batteri. Bild: SkyDrive

Vad tror vi att Boeing, Airbus, Toyota och Tesla håller på med under tiden? Håll i hatten, det kommer gå undan...

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.