Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖖🏻 Bygger en Warp Drive för att skapa en optimistisk framtid

🖖🏻 Bygger en Warp Drive för att skapa en optimistisk framtid

Greg Hodgin försöker gå från science fiction till science fact genom att skapa en Warp Drive som gör det möjligt att resa snabbare än ljuset.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vi gjorde intervjun via Zoom och Greg Hodgins bakgrund är naturligtvis bryggan på U.S.S. Enterprise från Star Trek: The Next Generation.

"Naturligtvis" eftersom Greg Hodgin åtagit sig uppdraget att uppfinna en riktig Warp Drive, det - än så länge - fiktiva framdrivningssystemet för hastigheter snabbare än ljuset. Det som låter kaptenerna Kirk, Picard, Sisko, Janeway och Archer "go where no one has gone before."

Bildkredit: New Starship/CBS Television Studios/Paramount

Varför är Star Trek en sådan inspiration för dig? Du döpte till och med ditt företag, ZC Institute, efter den fiktiva uppfinnaren av Warp Drive, Zefram Cochrane.

—Star Trek har alltid haft en optimistisk syn på framtiden. Det är inte Terminator. Den är idén om att mänskligheten, i brist på en bättre ord, växer upp. Vi har slutat att småsint gnabba om skitsaker.

🌌
En warp drive är en anordning som förvränger formen på rum-tidskontinuumet. En rymdfarkost utrustad med en warp drive kan färdas med hastigheter snabbare än ljuset.

Det allmänna konceptet med warp drive introducerades av John W. Campbell i hans roman Islands of Space från 1957 och populariserades av Star Trek-serien.
Läs mer på Wikipedia.


Det är mest fysiker som är aktiva inom Warp Drive-fältet, vilket gör Greg Hodgin till en udda fågel. Han har en examen i biokemi, en fil.dr i statsvetenskap och föreläser vid Georgia State University. 2008 grundade han en internationell ideell organisation, Peacebuilding Solutions, för vilken han har varit verkställande direktör.

Greg Hodgin.

Två genombrott inom Warp Drive-forskningen

Warp Drive-fältet fick ett stort uppsving i mitten av 90-talet. Den teoretiske fysikern Miguel Alcubierre föreslog att skapa en warpbubbla som rymdskeppet kunde färdas i, nu känd som Alcubierre Drive. Men detta kräver en enorm mängd negativ energi. Problemet är att ingen vet hur man producerar så stor negativ energi eller om den ens existerar.

Förra året fick fältet ytterligare ett uppsving när fysikern Erik Lentz visade hur positiv, det vill säga vanlig energi, räcker för att skapa en Warp Drive-bubbla om man utnyttjar hyperbolisk rumtid istället för linjär.

🕒 Så kan Warp Drives bli möjliga enligt ny teori
Warp Drives, förmågan att färdas snabbare än ljusets hastighet, är en helig graal för mänsklighetens utveckling. Fysikern Erik Lentz har publicerat en artikel som erbjuder en lösning som förflyttar Warp Drives från det teoretiskt omöjliga till det möjliga.

Istället för Alcuiberres förslag där utvidgningen av rumtiden sker bakom skeppet, och sammandragningen av rumtiden sker i färdriktningen, sker både expansion och sammandragning på alla sidor av solitonen i Lentz teori. Solitonen är i huvudsak själva rumtiden, som är krökt till en viss form men förblir stabil.

En warpbubbla på 200 meter i diameter skulle då "bara" behöva den mängd energi som är jämförbar med ungefär en tiondel av solens massa.

Lentz är inte ensam om att visa att en warpbubbla teoretiskt sett kan uppnås med enbart positiv energi. Han får sällskap av Alexey Bobrick, Gianni Martire, Shaun Fell och Lavinia Heisenberg. Men de diskuterade inte hur man skulle göra.

Satsa litet för att bli stor – och snabb

Till det behöver vi ingenjörer, och kanske även en biokemist och statsvetare. Och Greg Hodgins idé är att satsa smått.

—Varför börja med en så stor bubbla? säger han. Varför börjar man inte smått? Varför börjar du inte med en mikrometer, bara som ett bevis på konceptet?

En mikrometer är 0,001 millimeter.

💡
Stig in i en hiss, tryck på knappen för att åka upp och vänta. När hissen börjar röra sig, för en bråkdel av en sekund känner du kraften från hissen som rör sig, vilket för dig kommer att kännas som att du blivit tillfälligt tyngre. Vilket du i princip blev! Einstein insåg att gravitationen är en kraft precis som alla andra: det finns inget speciellt med det. En kraft är en kraft.

Detta betyder att gravitationen inte är det enda sättet att förvränga rumtiden. Det kan finnas ett sätt att använda elektrisk laddning istället. Om så är fallet skulle det kräva mycket mindre energi än vi tidigare trott. Allt detta kan åstadkommas med positiv energi och positiv materia.

Förresten, vi kan även lösa kärnfusion

Om de lyckas skapa den första lilla varpbubblan, skulle det leda till ytterligare ett stort genombrott: fusionskraft.

— En av sakerna du kan göra med en mikroskopisk warpbubbla är att när du slår på den förvränger den rum-tiden. Så om du kapslar dem på rätt sätt kan du ta en bit av rum-tiden och i princip krympa dess volym till nästan noll . Det betyder att du nu kan komma över temperatur- och tryckproblemen med fusion. Det betyder att om du bygger den rätt kan du faktiskt skapa en hållbar kärnfusionsreaktor.

— Detta betyder också att fusionen inte är en engångsföreteelse som de nuvarande modellerna som eftersträvas. Om vi ​​kan kontrollera reaktionshastigheten kan vi kontinuerligt producera kraft, något som nuvarande fusionsmodeller är oförmögna att göra.

Detta skulle i sin tur låta dem utöka storleken på warpbubblan.

Flytta varpbubblan för att nå hastigheter snabbare än ljuset

Att kontrollera warpbubblan, lära sig att slå på och stänga av den och göra den asymmetrisk istället för symmetrisk kommer också att göra det möjligt att flytta bubblan.

Greg Hodgin förklarar:

—Så, låt oss säga att du förvränger rymdtiden en mikrometer i taget (10^-6 m). Så varje gång du slår på warp-driften rör den sig en mikrometer. Det låter lite, eller hur? Och det är det! Men om du kan pulsera warpdriften väldigt snabbt, så går det verkligen undan

— Låt oss säga att vi har ett warpfält som kan förvränga rumtiden en millimeter åt gången (1 x 10^-3 m). Nu pulserar vi frekvensomriktaren med en frekvens på 1 THz (1 x 10^12 sek- 1). När du väl har räknat in, inser du att du rör dig med en skenbar hastighet på 1 x 10^9 m/sek, vilket är snabbare än ljusets hastigheter.

Ett nätverk av labb

Men detta är inte den enda teorin de kommer att testa. Greg Hodgins mål är att sätta upp en handfull labb som testar och utvecklar olika teorier. Labben kommer att dela kunskap med varandra och fortsätta arbetet med de mest lovande testerna.

Det första steget är en ansökan om bidrag från National Science Foundation. Målet är att göra ett proof of concept inom fem år.

Varför ska vi färdas snabbare än ljuset?

Om du lyckas med den lilla warpbubblan och sedan börjar utöka storleken på den, tror du att det kan låta oss att resa snabbare än ljuset, en verklig Warp Drive?

— Ja, absolut och affärsmodellen vi sätter upp är framtagen för att nå dit.

Varför tycker du att det är viktigt att nå dit?

— När vi väl kan färdas snabbare än ljuset och hitta en hel galax där ute, kommer våra problem här på jorden att bli riktigt små. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss. Det kan vara extraordinärt. Även om det är tom rymd finns det miljontals planeter vi kan besöka, bosätta och lära oss saker som vi aldrig kan lära oss här.

— Och om vi lägger alla våra ägg i en korg och stannar här på jorden kommer vi så småningom att dö ut. Det vet vi.

Från science fiction till science fact

Greg Hodgin är varken fysiker eller ingenjör. Jag tycker inte att det är ett problem. Han är absolut väl insatt i Warp Drivens fysik, men det han försöker göra är inte bara att utveckla teorin eller ens bevisa konceptet. Han vill så småningom skapa ett användbart verktyg för mänskligheten. Teorin är naturligtvis en nyckelkomponent, men för att flytta projektet bortom det krävs andra färdigheter. Jag vet inte om Greg Hodgin har vad som krävs, och uppgiften är naturligtvis oerhört svår. Men jag vet att jag hejar på honom och hans team.

Skulle det inte vara vackert om inspiration från science fiction leder till en icke-fiktiv Warp Drive, och det hjälpte oss att uppnå den optimistiska framtiden från Star Trek-universumet?

— Morgondagen kan bli bättre och ljusare. Det är vårt val om vi vill hade det så, säger Greg Hodgin.

Mathias Sundin


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.