Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕒 SĂ„ kan Warp Drives bli möjliga enligt ny teori

🕒 SĂ„ kan Warp Drives bli möjliga enligt ny teori

Warp Drives, förmÄgan att fÀrdas snabbare Àn ljusets hastighet, Àr en helig graal för mÀnsklighetens utveckling. Fysikern Erik Lentz har publicerat en artikel som erbjuder en lösning som förflyttar Warp Drives frÄn det teoretiskt omöjliga till det möjliga.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

För att böja tid och rum behövs stora mÀngder energi. Det Àr Àn sÄ lÀnge ett obestridligt faktum. Men om vi hade en farkost som kunde böja tid och rum skulle vi potentiellt kunna resa snabbare Àn ljusets hastighet, det kallas Warp Drives. ResenÀren i ett sÄdant fartyg skulle vara i "fritt fall" och inte uppleva nÄgon acceleration.

NÄgon form av Warp Drives Àr en nödvÀndighet för att exempelvis kolonialisera andra jordliknande planeter, inom en generation.

LĂ€s mer: 🚀 Framtidens rymdresor: genom maskhĂ„l eller med Warp Drive? (warpnews.se)

Teorin kring Warp Drives

PÄ 90-talet publicerades en artikel av fysikern Alcubierre som teoretiserade kring hur Warp Drive skulle kunna fungera. Han kom fram till att det Àr fysiskt möjligt om man har en mycket stor mÀngd negativ energi. Denna energi skulle kapsla in en bubbla dÀr resenÀrerna befinner sig. Problemet Àr bara att ingen vet hur en sÄdan stor negativ energi ska kunna produceras eller om den existerar.

Andra problem med Warp Drives Ă€r hur man bĂ€r sig Ă„t för att upphöra frĂ„n att resa snabbare Ă€n ljusets hastighet – och Ă„tervĂ€nda till "platt" rumtid nĂ€r man nĂ„tt sin destination.

Ytterligare ett problem Àr att resenÀrerna i en sÄdan Warp Drive-bubbla skulle bli bombarerade av Hawking Radiation. MÄnga menar ocksÄ att det fortfarande förmodligen skulle krÀvas nÄgot visst drivmedel inom bubblan.

MÄnga frÄgor ÄterstÄr men fysikern Erik Lentz har hittat en lösning pÄ det största problemet, nÀmligen det om att det behövs negativ energi. I en artikel som fÄtt stor uppmÀrksamhet visar Erik Lentz hur det enbart skulle behövas positiv, alltsÄ vanlig, energi för att skapa en Warp Drive bubbla om man utnyttjar hyperboliska rumtider istÀllet för linjÀra. AlltsÄ en annan geometriskt lösning av Einsteins fÀltekvationer.

Expansion och kontraktion pÄ alla sidor

Lentz beskriver hur Warp Drives skulle vara möjliga genom det som kallas för en "soliton" som reser som en vÄgfunktion i rumtiden. IstÀllet för Alcuiberres förslag dÀr expansionen av rumtiden sker bakom fartyget och kontraktion av rumtiden sker i fÀrdriktningens hÄll, sker bÄde expansion och kontraktion pÄ alla sidor av solitonen i Lentz teori. Solitonen Àr i grunden sjÀlva rumtiden som krökts till en viss form, men hÄller sig stabil.

MÀngden energi som behövs i Lentz teori, och hans "bubbla" pÄ 200 meter i diametern, Àr ungefÀr en tiondel av solens massa. Men han menar att det Àr sannolikt att det gÄr att göra framsteg i fysiken pÄ den hÀr punkten, dÄ mÀngden negativ energi som behövdes i Alcubierres teori har nedjusterats allt eftersom forskningsfÀltet utvecklats.

I artikeln skriver Lentz att han att man skulle kunna leta efter naturligt förekommande Warp Drives-fenomen skapade av plasma frÄn magnetarer, det vill sÀga neutronstjÀrnor med starka magnetfÀlt.

Lentz sÀger till tidningen Scientific America att han Àr positiv till att idéer om Warp Drives utvecklas vidare.

– SĂ„ lĂ€nge man inte lĂ„ter personliga fördomar stĂ„ ivĂ€gen och sĂ„ lĂ€nge man accepterar det bevis talar för, Ă€r det ett forskningsfĂ€lt som jag tycker Ă€r vĂ€rdigt att utvecklas sĂ„ vĂ€l som nĂ„got annat.

Tidparadoxer?

Men om det dÄ gick att frambringa en tillrÀcklig mÀngd energi för en Warp Drive vad skulle det innebÀra för resenÀren? Enligt Erik Lentz skulle inga tidsparadoxer att intrÀffa. Om en person reste under en nioÄrig tidsperiod frÄn Jorden till Proxima Centauri skulle lika mycket tid ha passerat för de pÄ jorden som för de inuti Warp Drive-farkosten. Detta pÄ grund av att de i rymdfarkosten inte skulle uppleva nÄgon verklig acceleration.

LÀs hela  Erik Lentz artikel hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.