Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌕 Universums unga stjärnor kan avslöjas av teleskop på månen

🌕 Universums unga stjärnor kan avslöjas av teleskop på månen

Ett forskarlag vid University of Texas vill ge nytt liv till en av NASAs gamla idéer. Med hjälp av ett teleskop på månen vill de utforska de första stjärnorna som bildades i universum.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Bortom jordens blockerande atmosfär skulle teleskopet, som utvecklas av ett forskarlag vid University of Texas, direkt kunna observera de allra mest svårfångade stjärnorna. Forskarlaget, i ledning av Anna Schauer, kommer att presentera sina resultat i nästa upplaga av The Astrophysical Journal.

Universum uppskattas vara 13,8 miljarder år gammalt, som jämförelse bildades solsystemet för ungefär 4,6 miljarder år sedan. Idag vet vi relativt mycket om vad som skett under största delen av den tiden men vad som hände precis efter Big Bang, i början av kosmos historia, är fortfarande höljt i dunkel.

Med ett teleskop på månen vill astronomer blicka tillbaka och studera de allra första stjärnorna som bildades, så kallade Population III stjärnor. Dessa stjärnor är än så länge hypotetiska och tros ha bildats av en unik mix mellan väte och helium. De beräknas till att ha varit mellan 10 och 100 gånger större än vår egen sol!

I video berättar Fraser Cain från Universe Today mer om stjärnbildning och dessa unika stjärnor.

Professor Volker Bromm, som är en del av forskarlaget, berättar i pressmeddelandet från the University of Texas:

– Genom astronomins historia har teleskop blivit mer och mer kraftfulla, vilket har givit oss möjligheten att studera universums unga år bättre. Vi har även tagit oss närmare och närmare Big Bang. Men det finns fortfarande mycket kvar att utforska, konstaterar han.

Nästa år planeras det omtalade James Webb teleskopet att skickas upp. Ett teleskop som kommer att vara i framkant av utforskningen av kosmos tidiga historia. Men James Webbs räckvidd stannar vid de första galaxerna.

Ett teleskops räckvidd anger hur långt bak i tiden det kan blicka.

2008 föreslog ett forskarlag, i ledning av Roger Angel vid University of Arizona, ett teleskop med en flytande spegel, Liquid mirror telescope eller LLMT, men tyvärr gav NASA upp projektet.

Med Schauers nya beräkningar finns det dock nytt hopp för projektet. Forskarlaget föreslår att spegelns diameter borde ökas från 20 meter till 100 meter och Schauer vill därför döpa teleskopet till The Ultimately Large Telescope.

Teleskopet planeras att arbeta autonomt och skicka data genom en satellit runt månen och drivas med hjälp utav solpaneler. En flytande spegel innebär att man har roterande vatten med en metall på ytan. Vätskan roteras så att metallen blir reflekterande och därav fungerar som en spegel. Att transportera vätskan till månen är mer ekonomiskt i jämförelse med att skicka en hel spegel.

Ett flytande spegelteleskop. I denna design är de optiska sensorerna monterade ovanför spegeln, i en modul i fokus, och motorn och lagren som vrider spegeln är i samma modul som sensorerna. Spegeln är upphängd nedanför. Källa: NASA Orbital Debris Program Office/Wikipedia

Forskarlaget hoppas att deras projekt ska få stöd så att deras utforskning av universum kan påbörjas inom snar framtid.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.