Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌕 Universums unga stjĂ€rnor kan avslöjas av teleskop pĂ„ mĂ„nen

🌕 Universums unga stjĂ€rnor kan avslöjas av teleskop pĂ„ mĂ„nen

Ett forskarlag vid University of Texas vill ge nytt liv till en av NASAs gamla idéer. Med hjÀlp av ett teleskop pÄ mÄnen vill de utforska de första stjÀrnorna som bildades i universum.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Bortom jordens blockerande atmosfÀr skulle teleskopet, som utvecklas av ett forskarlag vid University of Texas, direkt kunna observera de allra mest svÄrfÄngade stjÀrnorna. Forskarlaget, i ledning av Anna Schauer, kommer att presentera sina resultat i nÀsta upplaga av The Astrophysical Journal.

Universum uppskattas vara 13,8 miljarder Är gammalt, som jÀmförelse bildades solsystemet för ungefÀr 4,6 miljarder Är sedan. Idag vet vi relativt mycket om vad som skett under största delen av den tiden men vad som hÀnde precis efter Big Bang, i början av kosmos historia, Àr fortfarande höljt i dunkel.

Med ett teleskop pÄ mÄnen vill astronomer blicka tillbaka och studera de allra första stjÀrnorna som bildades, sÄ kallade Population III stjÀrnor. Dessa stjÀrnor Àr Àn sÄ lÀnge hypotetiska och tros ha bildats av en unik mix mellan vÀte och helium. De berÀknas till att ha varit mellan 10 och 100 gÄnger större Àn vÄr egen sol!

I video berÀttar Fraser Cain frÄn Universe Today mer om stjÀrnbildning och dessa unika stjÀrnor.

Professor Volker Bromm, som Àr en del av forskarlaget, berÀttar i pressmeddelandet frÄn the University of Texas:

– Genom astronomins historia har teleskop blivit mer och mer kraftfulla, vilket har givit oss möjligheten att studera universums unga Ă„r bĂ€ttre. Vi har Ă€ven tagit oss nĂ€rmare och nĂ€rmare Big Bang. Men det finns fortfarande mycket kvar att utforska, konstaterar han.

NÀsta Är planeras det omtalade James Webb teleskopet att skickas upp. Ett teleskop som kommer att vara i framkant av utforskningen av kosmos tidiga historia. Men James Webbs rÀckvidd stannar vid de första galaxerna.

Ett teleskops rÀckvidd anger hur lÄngt bak i tiden det kan blicka.

2008 föreslog ett forskarlag, i ledning av Roger Angel vid University of Arizona, ett teleskop med en flytande spegel, Liquid mirror telescope eller LLMT, men tyvÀrr gav NASA upp projektet.

Med Schauers nya berÀkningar finns det dock nytt hopp för projektet. Forskarlaget föreslÄr att spegelns diameter borde ökas frÄn 20 meter till 100 meter och Schauer vill dÀrför döpa teleskopet till The Ultimately Large Telescope.

Teleskopet planeras att arbeta autonomt och skicka data genom en satellit runt mÄnen och drivas med hjÀlp utav solpaneler. En flytande spegel innebÀr att man har roterande vatten med en metall pÄ ytan. VÀtskan roteras sÄ att metallen blir reflekterande och dÀrav fungerar som en spegel. Att transportera vÀtskan till mÄnen Àr mer ekonomiskt i jÀmförelse med att skicka en hel spegel.

Ett flytande spegelteleskop. I denna design Àr de optiska sensorerna monterade ovanför spegeln, i en modul i fokus, och motorn och lagren som vrider spegeln Àr i samma modul som sensorerna. Spegeln Àr upphÀngd nedanför. KÀlla: NASA Orbital Debris Program Office/Wikipedia

Forskarlaget hoppas att deras projekt ska fÄ stöd sÄ att deras utforskning av universum kan pÄbörjas inom snar framtid.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.