Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Forskare har löst 20-årig gåta om stjärnformationer

🌌 Forskare har löst 20-årig gåta om stjärnformationer

I en del galaxer bildas stjärnor i mycket långsammare takt än andra. Varför det är på det viset har gäckat forskare under lång tid. Nu har vi svaret, tack vare ett forskarteam från bland annat Cambridge University.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Alla galaxer skapar inte stjärnor aktivt, det har man kunnat se med hjälp av observationsprogram som Sloan Digital Sky Survey. I en del galaxer tar det mycket längre tid an "vanligt" för stjärnor att bli till. Varför det är på det visat har förbryllat forskare under lång tid.

Ett forskarteam, där bland andra Joanna Piotrowska från Cambridge University ingick, har nu använt simuleringar av vårt universum för att ta reda på vad man borde se i vårt faktiska universum när olika processer bromsar stjärnbildningen. Man använde bland annat Eagle, Illustris och IllustrisTNG.

Frågan man ställde var om den totala massan av stjärnor i galaxer, massan av mörk materia runt galaxer, eller massan av det supermassiva svarta hål som finns i mitten av en galaxer är det som orsakar att stjärnor bildas långsammare. För att få svar på frågan lät man en AI klassificera galaxer utifrån om stjärnor bildas långsamt eller fort.

Svaret var att det är det svarta hålet i mitten av galaxen som är boven i dramat.  
– Det är verkligen spännande att se hur simuleringar förusäger exakt det vi ser i det verkliga universumet. Supermassiva svarta hål, objekt med en massa som motsvarar miljoner eller miljarder solar, har en stor effekt på deras omgivning. Dessa monsterobjekt tvingar galaxer till en sorts semi-pensionering vad gäller formandet av nya stjärnor, säger Piotrowska i en artikel på Royal Astronomical Society.

Läs mer om rymd:
🕳️ Long time math mystery of black holes solved (warpnews.org)
🚀 Det kan ha funnits liv på Venus (warpnews.se)


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.