Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Forskare har löst 20-Ă„rig gĂ„ta om stjĂ€rnformationer

🌌 Forskare har löst 20-Ă„rig gĂ„ta om stjĂ€rnformationer

I en del galaxer bildas stjÀrnor i mycket lÄngsammare takt Àn andra. Varför det Àr pÄ det viset har gÀckat forskare under lÄng tid. Nu har vi svaret, tack vare ett forskarteam frÄn bland annat Cambridge University.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Alla galaxer skapar inte stjÀrnor aktivt, det har man kunnat se med hjÀlp av observationsprogram som Sloan Digital Sky Survey. I en del galaxer tar det mycket lÀngre tid an "vanligt" för stjÀrnor att bli till. Varför det Àr pÄ det visat har förbryllat forskare under lÄng tid.

Ett forskarteam, dÀr bland andra Joanna Piotrowska frÄn Cambridge University ingick, har nu anvÀnt simuleringar av vÄrt universum för att ta reda pÄ vad man borde se i vÄrt faktiska universum nÀr olika processer bromsar stjÀrnbildningen. Man anvÀnde bland annat Eagle, Illustris och IllustrisTNG.

FrÄgan man stÀllde var om den totala massan av stjÀrnor i galaxer, massan av mörk materia runt galaxer, eller massan av det supermassiva svarta hÄl som finns i mitten av en galaxer Àr det som orsakar att stjÀrnor bildas lÄngsammare. För att fÄ svar pÄ frÄgan lÀt man en AI klassificera galaxer utifrÄn om stjÀrnor bildas lÄngsamt eller fort.

Svaret var att det Àr det svarta hÄlet i mitten av galaxen som Àr boven i dramat.  
– Det Ă€r verkligen spĂ€nnande att se hur simuleringar förusĂ€ger exakt det vi ser i det verkliga universumet. Supermassiva svarta hĂ„l, objekt med en massa som motsvarar miljoner eller miljarder solar, har en stor effekt pĂ„ deras omgivning. Dessa monsterobjekt tvingar galaxer till en sorts semi-pensionering vad gĂ€ller formandet av nya stjĂ€rnor, sĂ€ger Piotrowska i en artikel pĂ„ Royal Astronomical Society.

LĂ€s mer om rymd:
đŸ•łïž Long time math mystery of black holes solved (warpnews.org)
🚀 Det kan ha funnits liv pĂ„ Venus (warpnews.se)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.